COMPLICATIES BIJ FILLERS

Op de afdeling dermatologie van het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam houdt cosmetisch arts Tom Decates een complicatiespreekuur voor injectables. In deze column legt Tom uit wat nu precies een complicatie is en haalt hij een situatie aan uit de praktijk.

Je wilt graag mooie, vollere lippen, maar bent bang voor blauwe plekken en bultjes. Blauwe plekken kunnen altijd optreden en noemen we geen complicatie. Bultjes kunnen dat wel zijn. Deze bultjes bestaan uit de filler waar het lichaam dan een kapsel omheen heeft gemaakt. Doordat er de laatste jaren steeds meer fillers worden ingespoten, neemt ook het aantal complicaties toe. Dit geldt voor zowel de permanente als de goede, oplosbare fillers (hyaluronzuurfillers).

Op het spreekuur meldde zich een dame van 35 met pijn, roodheid en zwelling van de lip, een dag na haar behandeling. Ze was een half jaar geleden behandeld met 1 ml filler, waarvan ze het merk niet meer wist en het kostte haar maar 200 euro (If it’s to good to be true, it probably is!). Ze had een dag ervoor nogmaals 1 ml in laten spuiten, maar durfde met haar klachten niet meer terug te gaan. Via haar huisarts was ze bij ons op het spreekuur terecht gekomen. 

De kenmerken van een echte complicatie door een filler zijn: roodheid, zwelling, pijn, abcesvorming en bulten. Wanneer je bovenstaande klachten hebt, kun je bij ons terecht op het complicatiespreekuur.

We maakten een echo om vast te stellen wat het probleem was en om welke filler het ging. Als snel zagen wij dat het gelukkig ging om een oplosbaar hyaluronzuur. 

Complicaties met hyaluronzuur kunnen worden opgelost met het enzym hyaluronidase. Dit kunnen we precies op de juiste plek inspuiten, tijdens het aanprikken maken we een echo om te kijken waar het naaldje terecht komt. De oorzaak van complicaties bij fillers is in 50% een verkeerde injectie techniek, een verkeerde indicatie of een gevolg van injectie bij reeds aanwezige permanente fillers. De andere helft is product gerelateerd, hiernaar zijn wij wetenschappelijk onderzoek aan het doen.

We konden dus goed zien waar de filler zat en met het enzym hyaluronidase hebben we de filler opgelost. Complicaties met oplosbare, hyaluronzuur fillers kunnen ontstaan doordat er teveel product wordt ingespoten, of dat een bloedvat wordt dichtgedrukt of wanneer de filler in een bloedvat wordt gespoten. In alle gevallen kunnen we dat probleem oplossen. Deze dame voelde verlichting, direct na de behandeling en liet twee weken later via de app weten dat ze geen klachten meer had.

Naast complicaties met oplosbare, hyaluronzuur fillers veroorzaken permanente fillers op dit moment de meeste complicaties. Deze zijn op grote schaal in Nederland toegepast tussen 2000 en oktober 2006, het moment dat het gebruik door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ontraden werd. Sinds 1 januari 2015 is het gebruik van  permanente vulmiddelen daadwerkelijk verboden in Nederland. Indien de complicatie is veroorzaakt door een permanente filler, kunnen we deze behandelen met de warmte van een laser die het materiaal weer vloeibaar maakt. Hierna kan het gemakkelijker worden weggehaald door een prik met een naald na lokale verdoving. Vaak zijn voor het verwijderen van alle typen permanente vulmiddelen meerdere behandelingen nodig. In een enkel geval moet er uiteindelijk nog een chirurgische behandeling plaatsvinden.

Hoe zorg je ervoor dat je de kans op complicaties zo goed mogelijk vermijdt?

– Bezoek een arts die lid is van zijn of haar beroepsvereniging (bijv. NVCG voor de cosmetisch artsen),

– Laat je nooit inspuiten met permanente fillers, maar alleen met oplosbare fillers,

– Zorg dat je een boekje mee naar huis krijgt met de sticker van de gebruikte oplosbare filler.

 

Afdeling Dermatologie Erasmus MC afspraak.derma@erasmusmc.nl t. 010 – 703 58 76

Verwant bericht

Reageer 1

  1. Pingback: KOM OP, MEID. - wiemooiwilzijn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *