Complicatie na J-Plasma (Renuvion)

Liposuctie van de buik wordt tegenwoordig vaak gecombineerd met J-Plasma, in Europa bekend onder de naam Renuvion. Dit is een behandeling waarmee de huid van binnenuit wordt verstrakt. Mits goed uitgevoerd houd je er een strakkere buik aan over. Gaat het goed mis? Dan houd je er een complicatie aan over, zoals brandwonden en littekens.

Bij wiemooiwilzijn kloppen geregeld mensen met een complicatie aan. Dat varieert van kleine complicaties tot hevige gevallen, zoals deze. Deze consument vroeg ons om hulp, nadat zij een liposuctie van de buik in combinatie met de Renuvion (J-Plasma) heeft gehad. Het moge duidelijk zijn dat dit niet de gewenste uitkomst is van de ingreep. Ze heeft flinke brandwonden opgelopen, een groot stuk van haar huid is necrotisch geworden en ze heeft - zelfs maanden na de ingreep - nog erg veel zwelling.

Jaarlijks 50 meldingen van complicaties na cosmetische ingreep

Ik kan me als geen ander voorstellen hoe het is om de wens te hebben er 'beter' of 'mooier' uit te zien, maar wat ik me nu wel realiseer, in tegenstelling tot een aantal jaren geleden, is dat gezondheid niet vanzelfsprekend is. Heel vaak gaan ingrepen gepaard met complicaties. Bij wiemooiwilzijn alleen al krijgen we per jaar gemiddeld 50 meldingen van (meestal ernstige) complicaties binnen. We doen onszelf zoveel geweld aan om aan het schoonheidsideaal te voldoen en nemen daarbij enorme risico's. Het risico op complicaties en zelfs overlijden. Waanzin.

Waarschuwing voor gevaren cosmetische ingrepen

Zij heeft ons gevraagd haar foto's te delen om anderen te waarschuwen voor de gevaren van cosmetische ingrepen. Voor de context: ze is in Turkije geopereerd. Waarmee ik niet wil zeggen dat complicaties exclusief in het buitenland voorkomen, integendeel, maar het maakt het wel een stuk gecompliceerder. Artsen in Nederland staan niet te springen om dergelijke problemen op te lossen. Natuurlijk zal je altijd geholpen worden als je zorg nodig hebt, maar met veel enthousiasme word je niet ontvangen als je een complicatie meeneemt uit het buitenland. Naast het ontbreken van goede nazorg is het daarnaast ook enorm ingewikkeld om een klachtenprocedure te starten in het buitenland.

Goed eindresultaat is geen garantie

Ik geloof dat een consument in staat is een goede keuze te maken, mits die goed geïnformeerd is. Dat betekent dat we ook dit soort beelden goed tot ons door moeten laten dringen. We worden op sociale media binnengehaald met opgepoetste voor en na- foto's, maar een goed eindresultaat is zeker geen garantie.

Oproep

We doen ook meteen een oproep aan de artsen uit ons netwerk! Wat zou mogelijk een goede behandeling zijn om de littekenvorming en zwelling te verminderen? 

Vorige
Vorige

Wat je moet weten over botox

Volgende
Volgende

Bibi van Montfrans over spataderen en oedeem