COLUMN #2 KAPPER vs. BOTOX

Aletta BLOG Leave a Comment

ALS JE HAAR MAAR GOED ZIT

‘Ah wauw, wat zit je haar mooi! Ben je naar de kapper geweest?’ is een compliment dat te pas en te onpas wordt gebruikt. ‘Zolang je haar maar goed zit’ zo luidt het gezegde, er is zelfs een liedje over geschreven door de band Vulcano in 1983!

(Wat me overigens meteen op ideeën brengt: ik voel een vernieuwde versie van deze hit aankomen die luidt ‘Zolang je voorhoofd maar glaaaahad is.. ♫’)

Je haren knippen, verven, föhnen, krullen, vlechten, extensions of een permanentje laten zetten óf je haar gewoon onderdompelen in het behangplaksel voor een flinke hanekam.
Inmiddels spoken we wat uit met onze manen en geen haan die daar naar kraait (nouja, wellicht dat een haan nog wel beduusd op zou kijken zodra hij een mens tegenkomt die zijn hanekam probeert te imiteren).

In het nummer van Vulcano wordt eigenlijk geïndiceerd dat zolang je haardos maar tiptop zit het je altijd voor de wind zal gaan. Wie wil dat nou niet?! Maar sinds die tijd is er natuurlijk alweer ontzettend veel veranderd op beautygebied en inmiddels ligt niet alleen ons kapsel meer onder vuur van onze kritische blik. Waar men zich vroeger alleen nog maar hoefde te bekommeren om het uitkammen van het net-uit-bed-vogelnestje heeft dit zich langzaam uitgebreid naar het in het gareel houden van alle overige lichaamsbeharing zoals gesitueerd op benen, oksels en schaamstreek. Ben je daar dan eenmaal aan gewend dan komt er wel weer een nieuw beautytrend om de hoek kijken en zodoende zijn tegenwoordig onze rimpels en huidconditie middelpunt van de belangstelling. Maar waar een kapper alle lof & credits ontvangt voor iemands frisse coupe daar blijft het aandeel van een cosmetisch arts in iemands frisse verschijning meestal nog een geheimpje…

INJECTABLE TABOE

Ook al is het taboe op injectable-behandelingen al stukken minder door bijvoorbeeld het televisieprogramma ‘Sophie in de Kreukels’ waarin BN-er’s zoals Linda de Mol en Halina Reijn luchtig en open spreken over hun positieve ervaringen, toch heb ik veel cliënten die het liever stil houden in hun vriendenkring omdat ze simpelweg niet zitten te wachten op andermans oordeel.

Wanneer ik tijdens een verjaardag vertel over mijn werk als cosmetisch arts dan zijn de reacties vaak sterk uiteenlopend. Veelal zijn mensen nieuwsgierig en krijg ik meteen de vraag ‘Wat zou je bij mij adviseren?’ waarop ik eigenlijk altijd maar gewoon het meest sociaal wenselijke antwoord geef: ‘Nahh, jij hebt echt nog niks nodig hoor!’ om de avond een beetje gezellig te houden. 😉
Echter is er ook altijd wel iemand in het gezelschap die roept: ‘Botox?! Niks voor mij! Ik hoef er niet uit te zien als Marijke Helwegen of Gerard Joling!’ De persoon in kwestie is er meestal heilig van overtuigd dat je botox en filler áltijd ziet en iemand er per definitie een onnatuurlijk uiterlijk aan overhoudt.

BEZOEKJE AAN DE KAPPER

Ik moet hier stiekem altijd een beetje om lachen, het zou hetzelfde zijn als dat je tegen een kapper zou zeggen: ‘De kapper?! Niks voor mij! Ik hoef er niet uit te zien als Mr. T of … (vul hier zelf iemand in met een uitzonderlijk kapsel)! Jazeker, je kunt gaan voor een half kaalgeschoren hoofd of een felroze coupe en dan zal iedereen geheid opmerken dat jij iets met je haar hebt gedaan. Je kunt er echter ook voor kiezen om alleen de puntjes bij te laten knippen en er misschien een mooie glansspoeling in een natuurlijke kleur overheen te doen et voilà; een natuurlijk resultaat waarbij geen hond op straat z’n kop om zal draaien en denken ‘Jeetje zeg, je ziet duidelijk dat die naar de kapper is geweest’.

Exáct hetzelfde principe is toe te passen op cosmetische behandelingen. Ja, de kans is zeker aanwezig dat je kunt zien bij een dame die bijvoorbeeld droomt van lippen à la Kylie Jenner dat ze zeer enthousiast is geweest met het laten injecteren van lipfiller. Maar dat is dan natuurlijk niet direct de norm!

De kans is véél groter dat een onbekende op straat het niet eens op zou merken als jij je lippen hebt laten doen of een beetje botox in je voorhoofd hebt wanneer jij een natuurlijk resultaat nastreeft samen met je arts. (niet alleen onbekenden overigens, ook mensen die dicht bij je staan zoals je partner kunnen totaaaal niks in de gaten hebben ;)..)

KWESTIE VAN SMAAK

En wanneer je het dan dus misschien wel een keer duidelijk bij iemand ziet, dan ga ik ervan uit dat diegene daar vast zelf wel over na heeft gedacht want die persoon ziet zichzelf immers ook elke dag in de spiegel. Over smaak valt simpelweg niet te twisten. Hoe vaak mijn moeder toen ik jonger was wel niet heeft gezegd dat ze mijn gekozen outfit voor die dag vond staan als een ‘vlag op een strontschuit!’.. Trouwens, ik praat nu wel over ‘toen ik jonger was’ maar ze vertelde me eigenlijk afgelopen weekend nog ongenuanceerd dat ze die paarse tint in m’n blonde lokken afgrijselijk vindt, haha.

Uiteindelijk gaat het erom dat jij zélf happy bent met je spiegelbeeld.

Ook blijf ik het persoonlijk iets heel moois vinden dat we allemaal anders zijn en dat er zoveel verschillen zijn in schoonheidsidealen, wat een saaie wereld zou het zijn als we allemaal hetzelfde uiterlijk zouden nastreven. Daarbij komt dat we nu in ieder geval een reuze-interessant onderwerp hebben om over te discussiëren tijdens verjaardagen! Mijn eigen voorkeur gaat in ieder geval uit naar het subtiel accentueren van iemands sterke features en het verzachten van de tekenen die iemand er vermoeid, zorgelijk of boos uit laten zien. Ik streef dan ook naar een zo natuurlijk mogelijk eindresultaat en ik voel het ook als mijn plicht om het aan te geven wanneer ik van mening ben dat iets niet nodig is of het resultaat onnatuurlijk zou worden waarbij ik dus ook zo nu en dan een ‘Nee’ moet verkopen.

‘Keeping it natural’ is mijn kracht, voor de extreme dingen gaan we wel gewoon naar de kapper. 😉

OVER ALETTA DE WIT: ALETTA (27) IS COSMETISCH ARTS EN ORTHOMOLECULAIR THERAPEUT. VOOR WIEMOOIWILZIJN SCHRIJFT ZE COLUMNS OVER HAAR WERK, LEVEN EN SCHOON- EN GEZONDHEID.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *