#3 COLUMN ALETTA

Bodyshaming. We roepen allemaal dat je dankbaar moet zijn met je lichaam zoals het is en dat we ons vooral niet moeten laten beïnvloeden door of gaan zitten vergelijken met anderen. Uhh.. maar wacht ff, HOE DAN? want dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Tenzij je onder een steen leeft, als eenzame kluizenaar ergens diep in het bos verborgen of op een onbewoond eiland kan het eigenlijk niet anders dan dat je bijna dagelijks blootgesteld wordt aan gladde perzikhuidjes, volle lippen, ronde borsten en (laat ik de mannen ook even betrekken in het verhaal) fitboys met een sixpack waar je bang van wordt en met in de verste verte geen teruglopende haargrens te bekennen. Je hoeft maar door de stad te lopen of een magazine open te slaan of de rond-billige fitgirls vliegen je om de oren. Hierdoor kan het zomaar gebeuren dat je bij het bikini’s passen ineens een stuk kritischer naar je eigen achterwerk kijkt of staat te simuleren hoe een setje borsten à la Adriana Lima jou zou staan.. xD

Tel daar dan nog menig ongevraagd oordeel van anderen bovenop – ‘Wat heb je een mager bekkie, eet je wel genoeg?’ of ‘Je tieten lijkt nu écht theezakjes’ als je de touwtjes van je bikini een beetje maf en onflatteus hebt omgeknoopt om een beetje egaal bruin te worden – et voilà, het kritische monstertje in jou is wakker en vergelijkend warenonderzoek is onontkoombaar. Maar waar we onszelf vroeger stiekem vergeleken met die knappe vriendin of collega in real life, daar maken we het onszelf tegenwoordig nóg een stapje zwaarder door onszelf, al dan niet bewust, te vergelijken met insta-famous characters met perfect ge-facetuned-e lijfjes, opgehelderde ogen en gladgestreken huidjes of de zogeheten fitgirls die jou er te pas en te onpas even aan willen herinneren hoe plat en gespierd hun buik wel niet is. 😉

Nu heeft Women’s Health onlangs een speciale campagne opgericht genaamd #inshapemyshape waarin benadrukt wordt dat fit zijn niet 1 kledingmaat, BMI-index of vorm heeft, fit zijn is voor iedereen anders en het belangrijkste is dat jij gewoon lekker in je velletje zit. Supergoed initiatief natuurlijk want zelfliefde is het allerbelangrijkste wat er is dus dat moet zeker aangemoedigd worden! Gek is dan eigenlijk wel dat op de cover van eigenlijk elke Women’s Health toch wel een duidelijk patroon te zien is van welke maat volgens hun representatief is voor een fit lijf…

Iets meer variatie in ‘shapes’ op de cover van dit magazine (eigenlijk gewoon op álle magazines!) zou wellicht al een stapje in de goede richting zijn om bodyshaming te verminderen. Echter moeten we ook weer niet doorslaan in het ‘je moet tevreden zijn met jezelf’ want elke gedachte met een ‘moet’ erin krijgt al snel een negatieve lading. Zo is het nadeel van al het gepredik over dat je ‘gewoon tevreden moet zijn’ dat, wanneer je jezelf erop betrapt met een bepaald lichaamsdeel of rimpeltje toch niet helemaal happy te zijn, je je naast ontevreden óók nog eens ellendig en schuldig voelt tegenover jezelf vanwege deze ondankbare gedachtes.

Zo heb ik in de kliniek regelmatig iemand voor me die al begint met: ‘Het is eigenlijk tegen m’n principes om botox te laten injecteren want ja, rimpels horen nou eenmaal bij het ouder worden, maar ik stoor me nu al zóóó lang aan die fronsrimpel!’ waarbij ze twee weken later euforisch bij me terug komen op controle en zichzelf afvragen waarom ze dit in godsnaam niet gewoon eerder hebben gedaan. Je kunt jezelf jarenlang krampachtig vasthouden aan een bepaald principe maar uiteindelijk; ‘If it doesn’t make you happy, get rid of it.’ En ook al zijn er mensen die beweren 100% tevreden te zijn met zichzelf en elk vetrolletje en iedere rimpel te omarmen. Onzekerheden zijn de normaalste zaak van de wereld en echt iedereen heeft hier weleens last van. De vraag is echter, hoe ga je hiermee om?

Ga je met je negatieve gedachtes bij de pakken neer zitten of laat je jezelf hierdoor inspireren om te werken naar datgeen wat het eigenlijk is dat jou gelukkig maakt? Soms getuigt het juist van zelfliefde om jezelf iets te gunnen en lak te hebben aan wat anderen daarover te zeggen hebben. Uiteindelijk moet (ja.. hier wel een ‘moet’-je!) je gewoon lekker doen wat voor jou het beste voelt.

Soms kan dat het resoluut aanpakken van iets zijn, soms is dat je hoge eisen iets bijstellen en soms voelt het gewoon het beste om even lekker te weg te kwijnen in je miserabelheid en vergezeld door een reep chocolade te loeren naar jaloersmakende insta-feeds terwijl je jezelf eraan probeert te herinneren dat dit natuurlijk allemaal niet echt is. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook insta-celebs die zichzelf van de andere kant laten zien, zonder alle lagen filters en sluwe trucjes om het perfecte figuur te creëren. De prachtige @vivianhoorn bijvoorbeeld kent nul schaamte en tovert een instant smile op je gezicht door op de instagram van haar alter-ego @jaqueline_timemachine te laten zien dat ook zij weleens minder glamoureuze momenten kent.

#letsberealtoday

Geïnspireerd door onze topper Jaq wil ik iedereen die dit leest uitdagen om onder de hashtag #letsberealtoday één van jouw minst fraaie foto’s zonder poespas te delen en hiermee te zorgen dat instagram weer wat luchtiger wordt, bodyshaming te verminderen én een hoop mensen een lach op hun gezicht bezorgen. Want zeg nou eerlijk, wordt jij blijer van een post van iemand met een flinke dosis zelfspot of van een gelikte foto waarbij iemand rechtstreeks van een filmset af lijkt te komen en met een verveelde blik quasi-nonchalant wegkijkt van de chic gedekte tafel voor zich?

Het leven wordt zoveel leuker wanneer we onszelf wat minder serieus nemen! Dus, wie durft?!

 

 

OVER ALETTA DE WIT: ALETTA (27) IS COSMETISCH ARTS EN ORTHOMOLECULAIR THERAPEUT. VOOR WIEMOOIWILZIJN SCHRIJFT ZE COLUMNS OVER HAAR WERK, LEVEN EN SCHOON- EN GEZONDHEID.

Verwant bericht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *