#3 COLUMN CHARLOTTE

Hormonen? Demonen! Laat ik met de deur in huis vallen, ik ben de laatste tijd niet te genieten. Ik hoor het van mijn omgeving maar vooral heb ik er zelf last van. Na wat soulsearching en onderzoek naar mijn leefwijze ben ik erachter, mijn hormonen zijn totaal van slag!

Het ‘stewardessschap’ is een mooi bestaan maar man, man.  Het is een aanslag op mijn algehele balans. Eigenlijk voelt het alsof ik elke week ongesteld moet worden. Het chronisch slaaptekort begint zijn tol te eisen en om eerlijk te zijn, plan ik mijn reizen en weekenden te vol om rustig bij te komen. Zo heb ik afgelopen maand een vriendin meegenomen op een prachtige reis naar Panama. Samen zijn we naar de bounty-achtige San Blas eilanden gegaan en ben ik er en passant achter gekomen dat er in de verste verste geen Freek Vonk in mij schuilt. Gillend onder een dekentje in mijn klamboe moest mijn vriendin de vleermuis verwijderen in ons hutje. Oké het bleek een vlinder te zijn maar wel een hele grote! En zwart.

Op het moment dat ik deze column schrijf zit ik trouwens in een Tipi op de glamping van Lowlands. En wederom moet ik mij minder cool voordoen dan ik ben, ik houd van luxe, dit glamping-gedoe is voor mij de max.

Op Lowlands ben ik gelukkig niet de enige met een teveel of tekort aan bepaalde hormonen. Hier gieren de hormonen door het festival, jonge stelletjes, oude geliefden en tijdelijke flinks. De hitsigheid vliegt je om de oren. 

Maar terug naar de fysieke klachten van hormonen. Zoals ik in een eerdere column al vertelde is mijn huid er niet lekker aan toe. Op het eerste gezicht misschien niet heel zichtbaar maar van dichtbij, en ik zit er dicht boven op, heel storend. Ik probeer al het een en ander om mijn huid te verbeteren. Zo probeer ik geen koemelk te drinken, want ook daar zitten veel hormonen in. Dat is nog best lastig, weet je in hoeveel producten koemelk (lactose) is verwerkt? Mijn vlieg-levensstijl draagt niet bij aan mijn gezondheid. Slaaptekort is een stille sloper voor je hypofyse! Deze klier maakt hormonen aan die ongeveer alles regelen in je lijf. Bij disbalans kan dit leiden naar; (heb je even?) overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk, hartproblemen, geheugen verlies maar ook meer rimpels omdat het verhoogde cortisol in je bloed de collageen aanmaak trager maakt.

Al met al genoeg redenen om na 11,5 jaar fulltime te hebben gevlogen een relaxter vliegschema aan te vragen. Ik ga me de komende tijd focussen op het herstellen van mijn hormonale disbalans. Ik ga precies uitzoeken van welk hormoon ik te veel en van welk te weinig heb en hoe ik door een betere balans ook een betere huid kan krijgen. Ik zal jullie via mijn column op de hoogte houden van het traject. Wat ik wel al weet is dat het om die hormonen in toom te houden van belang is genoeg rust te krijgen. Ik ga voorlopig dus ook veel slapen.

Niet vanavond op de glamping van Lowlands waarschijnlijk, maar snel.

 

OVER CHARLOTTE BORS: CHARLOTTE (34) IS STEWARDESS EN VLIEGT DE HELE WERELD OVER. IN HAAR VRIJE TIJD MAAKT ZE KUNST DIE ZE EXPOSEERT OP BIJZONDERE LOCATIES. OP HAAR CONTO STAAN 0 COSMETISCHE INGREPEN MAAR NAAR (EIGEN) VERWACHTING VERANDERT DAT IN DE TOEKOMST.

Verwant bericht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *