#4 COLUMN CHARLOTTE

Suriname wat ben je mooi!

Ik denk dat ik niet lieg als ik zeg dat ik zo’n 20x in Suriname ben geweest. De vlucht erheen is altijd bloedgezellig, maar druk. Passagiers zoeken familie op, gaan naar begrafenissen of ze gaan voor werk. Ook vliegt er altijd wel een meisje of jongen mee die stage gaat lopen en het avontuur aangaat voor een aantal maanden. Een kindje van net een jaar oud komt met ons dansen in de galley. Een vrouw van 82 (!) verklapt me hoe ze haar totaal rimpelloze gezicht behandeld, baby olie en vaseline. Ik zeg: “Maar mevrouw, u speelt vals met uw roots! Denk maar niet dat deze producten werken met mijn huid!”. We lachen er samen hartelijk om. De Surinaamse cultuur draait om gezelligheid, muziek en lekker eten. We worden uitgenodigd bij mensen thuis om te komen tafelen. Deze vlucht zit je geen seconde stil, maar met wat humor en extra liefde land je, gebroken maar voldaan, op het vliegveld waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan.

De rit naar het hotel is lang en we stoppen altijd even bij het ‘Suikertuintje’ om bananenchips en wat te drinken te halen voor de 1u45 dat we nog in dit kleine busje moeten zitten met z’n allen. We rijden door het landschap van dit mooie land en de eenvoud doet me inzien hoe weinig je eigenlijk nodig hebt om te kunnen leven. Altijd vraag ik me dan af: waarom leven we zo hutjemutje in Amsterdam als er nog zoveel ruimte is in de wereld? Eenmaal aangekomen in ons hotel is het standaard dat we ons even omkleden en wat gaan drinken en een sateetje eten bij ‘t Vat, de plaatselijke kroeg. Vanuit daar bekijken we wat de planning van de dag er na is. Gaan we schildpadden bekijken of gaan we varen? Roept u maar!

Deze reis is er een collega die voor een liefdadigheidsproject binnen de airline extra koffers meeneemt. Meestal geven we de zakken vol kleertjes af bij de receptie, maar deze keer besluiten we ze zelf te gaan brengen. Om eerlijk te zijn had ik me niet helemaal voorbereid op wat komen ging.

Nog geen 300 meter van ons hotel vandaan zit een huis voor kinderen en jongeren met ernstige meervoudige beperkingen. Zoiets heb ik oprecht nog nooit gezien. Als ik binnenloop voel ik dat ik emotioneel word en het ergens ook spannend vind. Gelukkig zakken mijn emoties snel en langzaam gaan we spelen met de kinderen. Spelen is een groot woord want deze kinderen kunnen oprecht niks, behalve lachen als je ze aait en ze je aankijken met hun prachtige ogen. Die lach raakt me tot m’n bot, dit is schoonheid!

Jarenlang hang ik hier in m’n mooiste bikini’s aan het zwembad. Ik drink een cocosnoot en ik zorg dat ik me op tijd insmeer. Ik kijk een tikkeltje jaloers naar de prachtige figuren van de vrouwen die met hun mooie ronde billen paraderen langs het zwembad. Ik rol nog even het water in zodat ik weer op mijn bedje kan kruipen voor nog wat zonnestralen. Beetje geld uitgeven, beetje wijntjes drinken. En ik ben nog nooit naar dit huis geweest!  Ik heb nooit geweten dat nog geen 3 minuten lopen hier vandaan zoveel zorg wordt gegeven aan deze soms totaal verlaten kinderen. Ik merk dat ik mezelf straf, ‘hoe kan dit nou Charly, hoe kan jij je druk maken over dingen in het leven terwijl hier kinderen liggen die totaal hulpeloos verzorgd worden door de meest lieve mensen?’. Ik krijg een rust over me heen en terplekke besluit ik mijn mindset te veranderen.

Een rekening op mijn deurmat? Een verloren relatie? Een bonus die ik niet gekregen hebt, waar maak ik me druk om? Ik ben vreselijk dankbaar voor deze ervaring en zal niet snel die lach vergeten van deze prachtige kinderen in dit mooie land. Ik neem me voor elke reis een bezoek brengen aan huize Betheljada. Binnenkort krijgt een van de vertrekken een opknapbeurt en ik ga zeker m’n kluspakkie aan doen en met een kwast in de weer!

Wie mooi wil zijn moet vooral wat liefde geven. ❤️

 

OVER CHARLOTTE BORS: CHARLOTTE (34) IS STEWARDESS EN VLIEGT DE HELE WERELD OVER. IN HAAR VRIJE TIJD MAAKT ZE KUNST DIE ZE EXPOSEERT OP BIJZONDERE LOCATIES. OP HAAR CONTO STAAN 0 COSMETISCHE INGREPEN MAAR NAAR (EIGEN) VERWACHTING VERANDERT DAT IN DE TOEKOMST.

Verwant bericht

Reageer 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *