#5 COLUMN SARAH

Sarah BLOG 1 Comment

International Women’s Day: voorrecht of verplichting?

Wellicht zullen vandaag de dag weinig mensen hardop stellen dat vrouwen in de geschiedenis geen fantastische dingen hebben gedaan en bijzondere successen hebben behaald. Toch kunnen we niet stellen dat de geschiedenis boeken en historici even veel papier hebben gewijd aan vrouwen als aan mannen. Als ik terug denk aan mijn lagere- en middelbare school, mijn universitaire studie en daarna mijn specialisatie, herinner ik me weinig literatuur waarin een vrouw de geschiedenis haalt. Af en toe werd er een oorlog gevoerd voor een vrouw, daarna zijn er een paar miljoen op de brandstapel gegooid door de kerk en daarna kan ik de suffragette aanhalen als ik er over nadenk. Maar er is meer aan de geschiedenis toe te wijden dan discriminatie en revolutie van de vrouw. Bekende en onbekende vrouwen hebben onze fascinerende geschiedenis geschreven, aan de zijde of keerzijde van de man. Laten we deze maand – tijdens Women’s History Month – stilstaan bij de briljante vrouwen die vanuit een achterstandspositie de wereld zoals wij die kennen, voor ons veranderd hebben.

Van alledaagse ingenieuze uitvindingen zoals koffie zetten (dank je wel, Melitta) tot ingewikkelde uitvindingen die oorlogen hebben veranderd en gewonnen, tot experimenten die hele commerciele industrieën hebben gevormd. De vrouw verdient accreditatie waar accreditatie verdiend is.

Omdat religie lang de (over)macht had, is er waarschijnlijk niet zo veel bekend over vrouwen en hun bijdrage aan de geschiedenis, enerzijds door het gebrek aan documentatie omdat het in het geheim moest en anderzijds omdat vrouwen onderdrukt werden. Vrouwelijke schrijvers, uitvinders, strijders en wetenschappers hebben eeuwenlang onder de naam van een man of onder een pseudoniem hun bijdrage aan de ontwikkeling van de mensheid geleverd. Er zou zelfs een vrouwelijke Paus geweest zijn totdat haar geslacht ontdekt werd en ze gestenigd is tot de dood. Voordat kerken regeerden, waren er over de wereld verspreid verschillende culturen waar de vrouw centraal stond in de organisatie. In Aziatische en Afrikaanse culturen waar vrouwen meerdere mannen hadden en het stam beleid voerden, was nooit conflict of oorlog. Interessante studies worden hieraan gewijd – met oog op een vredevolle samenleving vandaag de dag. Want waarom was er nooit oorlog of leed in culturen waar vrouwen de baas waren?

Zo zou er zelfs bewijs zijn dat Jezus getrouwd was en een dochter had. Voor zijn dood zou hij zijn dochter aangesteld hebben als opvolger en veel werk dat vandaag aan Jezus geaccrediteerd wordt, zou aan haar te danken zijn.

Nog een ironisch historisch feit is dat de lievelingsvrouw van de Islamitische profeet Mohammed, de Joodse Safiyyah, erg betrokken was bij zijn leer van de Islam omdat ze goed kon lezen en schrijven en Mohammed zelf niet. Wellicht een saillant detail voor Islamitische landen waar vrouwen niet mogen studeren. Hoe zou de wereld eruit zien als vanaf het begin der jaren vrouwen hadden kunnen bloeien en de ruimte hadden gekregen hun potentie te ontwikkelen?

En toch zijn er bijzonder veel vrouwen die wij vandaag de dag vieren om hun bijdrage aan ons leven. Margeret Sanger, een vrouwenactiviste die gevochten heeft voor anticonceptie en waardoor wij vandaag ook seks kunnen hebben zonder zwanger te worden. Of Rosalind Franklin, een wetenschapper die de Röntgen foto uitvond en DNA onderzoek mogelijk maakte, al werd toentertijd deze uitvinding niet aan haar geaccrediteerd maar een man, omdat dat in die tijd nou eenmaal zo was. Waarom is de waarheid van de geschiedenis eeuwenlang veranderd geweest van een vrouwelijke naar een mannelijke? Waarheid is vrijheid, zo luidt het. Maar de waarheid is een machtig fenomeen, alleen als deze de vrijheid heeft om te bestaan. En waar macht gegeven wordt aan de ene kant, moet macht ingeleverd worden aan de andere kant. En macht inleveren is niet populair of wenselijk.

Want wat bepaalt verschil in bepaling – verschil in macht? Wanneer vrouwen vandaag de dag hoger opgeleid zijn dan mannen en gemiddeld 10-20% meer uren per week werken dan hun mannelijke collega’s? Meestal naast een gezin en huishouden niet te vergeten. En waarom verdienen vrouwen nog 20% minder wanneer ze meer werken? Terwijl ik deze zin uitschrijf, betrap ik mezelf op de gedachte dat ik mezelf een cliché vind om wederom deze kloof – die nergens op slaat – aan te halen. Alsof na deze stelling een rectificatie van mijn zin moet volgen in dit artikel. Want sorry, ik haal een oneerlijkheid in de wereld aan die vooral ongemakkelijk is voor een man om te bespreken. Maar is cliché niet gewoon iets dat zijn houdbaarheidsdatum gepasseerd heeft?

We weten al lang dat deze kloof ook op een organische manier in stand gehouden wordt zolang vrouwen moeder worden. Het magische wonder van één kind krijgen heeft een gemiddeld gevolg van het missen van één promotie op je werk. Drie kinderen krijgen is dus carrière suïcide. Doordat de man meer verdient in het gemiddelde gezin van tweeverdieners, is de meest logische keuze dat de moeder meer van haar carrière opgeeft om de kinderen op te voeden. Naar sportles rijden, ouderdagen van de school, thuisblijven wanneer een kind ziek is – het zou onlogisch zijn als de meer-verdiener van de twee deze taken op zich zou nemen. Want ja, waar het salaris en de promotie van een vrouw keldert, stijgt deze juist bij een man die vader wordt waardoor de kloof vergroot. Als baby’s een beloning zijn voor een man en niet voor een vrouw, wie ben ik dan om erop te staan dat mijn man thuisblijft en ik voor minder meer ga werken?

Willen we nog kinderen dan? Willen we het magische wonder van moederschap kiezen boven het rijke leven waar we nu eindelijk voor het eerst in de geschiedenis ook van kunnen proeven? Zouden vrouwen niet gelijkwaardig mogen zijn aan mannen zonder gelijk te hoeven zijn? En zo ja, wiens verantwoordelijkheid is het om dat mede mogelijk te maken? Zolang er meer mannen in overheden en zakenwezen leiden, is het de verantwoordelijkheid van mannen om het pad naar gelijkwaardigheid mogelijk te maken. En zo zie je dat man en vrouw van elkaar afhankelijk blijven; de man van de vrouw wat betreft voortplanting en de vrouw van de man wat betreft alle andere levensscenario’s.

Maar we hebben meer om te vieren dan ons zorgen om te maken. Je hoeft ook geen kinderen meer te krijgen. Je kan ook gewoon kinderloos door het leven gaan en je carriere op de eerste plaats zetten. Want “het leven geeft je precies wat je aankunt” zei mijn moeder mij ooit. Als dat zo is, dan vind ik dat het mooiste compliment voor vrouwen dat er is. Het leven is ons moeilijker gemaakt dan het is voor een man, met historisch een grote achterstand. En we excellereren in kennis en ontwikkeling, we bloeien op bij het vooruitzicht van wat ons te wachten staat en we vieren ook het leven. En als carriere-vrouw en feministe, vind ik moeder kunnen worden nog steeds het meest progressieve dat we kunnen doen in dit leven en absoluut het hoogst haalbare. Sterke vrouwen; op dat we ze mogen kennen, op dat we ze mogen zijn, op dat we ze mogen opvoeden.

Gelukkige Internationale Vrouwendag en Historische vrouwenmaand!

Liefs, Sarah

 

Celebrate women with Rosefield statement jewelry

 

 

Sarah attendeerde ons op de speciale collectie van Rosefield. Geïnspireerd door bewegingen over de hele wereld die opkomen voor gelijkheid, viert en steunt Rosefield women empowerment met de gloednieuwe Chain sieraden.

De nieuwe ketting & armbanden uit de Downtown Chic-collectie zijn verkrijgbaar in goud en rosé-goud. Charming extra’s zijn de bijpassende initialen charms die gemakkelijk aan de Chain ketting en armband bevestigd kunnen worden, om zo je sieraad te personaliseren. Ontvang voor Women’s Day een gratis charm letter bij iedere aankoop van een Chain armband of ketting – geldig van 8 tot 31 maart 2018.

De prijs van de Chain armband is 49 euro, de ketting is 59 euro en de Chain initial charm is 15 euro. 
De downtown Chic Chain collectie is vanaf maart verkrijgbaar op www.rosefieldwatches.com

Om Women Empowerment en gelijkheid te steunen, doneert Rosefield 10% van de totale onlineverkoop op Women’s Day (8 maart) aan het goede doel UN Women.

 

OVER SARAH HILDERING: SARAH (30) IS AFGESTUDEERD IN POSITIEVE PSYCHOLOGIE EN ARBEIDS- EN ORGANISATIE PSYCHOLOGIE, HEALTHY GIRL EN WERKZAAM IN DE PLATENBUSINESS. VOOR WIEMOOIWILZIJN SCHRIJFT ZE COLUMNS OVER HAAR VISIE OP SCHOON- EN GEZONDHEID.

Reageer 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *