COLUMN #7 DROOGTE IN CPT

Aletta BLOG Leave a Comment

Aletta is aan het overwinteren in Kaapstad. Om ons niet al te groen te laten zien van jaloezie deelt ze met ons ook de minder zonnige kant van dit paradijs (de kant die je op Instagram niet te zien krijgt).

Zoals jullie allemaal waarschijnlijk uit mijn vorige column wel konden opmaken is het winterseizoen not my favourite time of the year. Wat meteen ook de reden is dat ik op dit moment met mijn billen in Kaapstad bivakkeer. (Dat hebben ze geweten overigens, die billen, want die had ik meteen tijdens het eerste dagje strand verbrand. De zonkracht hier is intens dus regelmatig smeren met SPF 50 is echt een must!)

Ik heb ons koude, grijze kikkerlandje dus even ingeruild voor een strakblauwe hemel met een lekker zonnetje, zaaaalig eten, een prachtige omgeving en een waanzinnig groot aanbod aan outdoor activiteiten wat de mens goed doet.

Dat klinkt natuurlijk allemaal jaloersmakend en is voor degene die dit leest en straks in de regen op de fiets naar werk moet eigenlijk gewoon een beetje kut.. en aangezien ik jullie natuurlijk graag te vriend wil houden zal ik er daarom even bij vertellen dat alles wel áltijd mooier klinkt en lijkt dan het werkelijk is.
Zo is het hier niet alleen maar rozengeur en ̶m̶a̶n̶e̶n̶- uhh, zonneschijn maar wordt Kaapstad ook gekenmerkt door een pittig windje.
Vandaag dacht ik bijvoorbeeld even heerlijk op ons balkon in het zonnetje te kunnen werken aan m’n column én vitamine D level. Echter ben ik dus zojuist weggepest van mijn balkon door de bekende Kaapstadse wind, 45 km/h per uur vandaag om precies te zijn, die het een leuk idee vond om mij en mijn net zorgvuldig ingesmeerde lijf even te zandstralen waardoor ik er nu bijloop alsof ik net in de zandbak heb liggen rollen. Maargoed, in Rotterdam is 8 straten verderop van waar ik woon onlangs tijdens die bizarre storm een geheel dak de lucht in gegaan dus daarmee vergeleken valt mijn zanderige balkonbriesje natuurlijk in het niet.. 😉 Echter, is er wel één praktisch ding aan Nederland waar de meesten van ons weinig tot niet bij stil staan wat toch wel echt een heel groot voordeel is: onze watervoorziening. Wij hebben ALTIJD water.  Waar ik Nederland vervloek omdat het altijd met bakken uit de hemel komt zetten, zouden ze hier een moord doen voor een flinke plensbui.

Het heeft hier namelijk ontzettend weinig geregend en daardoor hebben we te kampen met een ernstig watertekort. Tot aan Day Zero (= de dag dat er geen water meer uit de kraan van de gemeentelijke waterleiding komt) gelden er strenge waterrestricties om te zorgen dat het verbruik terugloopt en day zero, welke nu rond half april wordt geschat, kan worden uitgesteld.
Zo geldt bijvoorbeeld de toiletregel: ‘If it’s yellow, let it mellow. If it’s brown, flush it down’ en wordt er gevraagd om niet langer dan 2 minuten per dag te douchen.

Even lekker comfortabel douchen zit er dus niet echt in; haren vlug natmaken (wachten tot het water warm is is natuurlijk uit den boze, dus heel Kaapstad aan de ‘Wim Hof-methode’ hoppaa.. goed voor onze bloedcirculatie dat wel!), kraan uit terwijl je je inzeept en vervolgens snel afspoelen. We verzamelen het water in de badkuip zodat we met dat water het toilet kunnen doorspoelen. Handen wassen doe ik met wet wipes of desinfectiegel. Dit alles zet je zeker tot nadenken over hoe je normaalgesproken met water omgaat. Sowieso heb ik altijd al een hekel gehad aan mensen die de kraan volop laten stromen terwijl ze hun tanden poetsen want: ‘Hallooo, denk aan de mensen in Afrika!’. Mijn mond valt helemaal open van het feit dat er hier, zélfs met de strenge waterrestricties, mensen zijn die lak hebben en gewoon na elk toiletbezoek doorspoelen en, hou je vast: 2x per dag het bad laten vollopen! (Dit heb ik overigens van horen zeggen anders had ik die meid een draai om d’r oren gegeven!).

Ik kom 15 maart weer terug naar Nederland en ik kan nu al niet wachten om straks weer te kunnen genieten van m’n vertrouwde warme bad met Keltisch Zeezout.. maar pas nadat ik rechtstreeks vanuit Schiphol naar Enschede ben gesjeest om m’n kersverse nieuwe kleine neefje te bewonderen die nu elk moment ter wereld kan komen! Tot die tijd draag ik hier zo goed als mogelijk m’n steentje bij aan het uitstellen van Day Zero (dus zet je schrap baby, want straks komt stinkende tante Letti uit Afrika) en geniet ik van al het moois dat Kaapstad te bieden heeft!
Palmbomen, imposante bergen, ontzettend vriendelijke en blije mensen, helderblauwe (maar ijskoude) zee en volop zon, MAAR; het gras bij ons is groener! 😉

Denk daar maar aan vanavond wanneer je heerlijk onder de warme douche staat in ons koude, maar goed georganiseerde kikkerlandje.

OVER ALETTA DE WIT: ALETTA (27) IS COSMETISCH ARTS EN ORTHOMOLECULAIR THERAPEUT. VOOR WIEMOOIWILZIJN SCHRIJFT ZE COLUMNS OVER HAAR WERK, LEVEN EN SCHOON- EN GEZONDHEID.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *