COLUMN #9 KEUZES & VERLOOFD

Aletta BLOG Leave a Comment

Bij het schrijven van mijn laatste column zat ik nog met mijn derrière in het mooie Kaapstad en inmiddels is er alweer enige tijd voorbij gegaan en schrijf ik mijn column vanaf het zonnige Bali. Zwaar leven… hoor ik jullie denken.

Wat heel begrijpelijk is haha, echter heb ik in de tussentijd zeker niet stil gezeten! Een korte update: in de tussentijd  hebben mijn vriend en ik bijna al onze spullen én ons huis in Rotterdam verkocht, heeft mijn vriend zijn baan opgezegd, hebben we het vliegtuig gepakt naar Bali, hebben we per januari 2019 voor in ieder geval 3 jaar een huis op dit hemelse eiland én mag ik mezelf sinds vorige week zijn verloofde noemen! <3

Al sinds het eerste moment dat we samen zijn hebben we met het idee rondgelopen om er op een zeker moment een tijdje tussenuit te gaan om te reizen en het Hollandse klimaat te ontvluchten. Het jaar 2018 hadden we een aantal jaar geleden gesteld als deadline dus: zo geschiedde. Nu moet ik er wel eerlijk bij zeggen dat het weinig had gescheeld of we waren toch een andere weg ingeslagen aangezien er zoveel andere, ook leuke (!), kansen en mogelijkheden lonken om elke hoek; doorgroeien in onze carrière, verder studeren, verhuizen naar een nieuw droomhuisje in Nederland of toch misschien die master in Cosmetic Medicine doen in Barcelona? zijn een aantal voorbeelden die de revue hebben gepasseerd. KEUZES KEUZES! En laat ik nou net precies álles leuk en interessant vinden en alleen al een kwartier nodig hebben om te bedenken wat ik wil drinken in een restaurant. xD

Soms denk ik aan hoe heerlijk simpel het leven in vroegere tijden zou zijn geweest; in het dorp waar je woonde zocht je de beste match (lees: kies uit 3 geschikte kandidaten), je werd vervolgens huisvrouw en moeder of als man volgde je simpelweg het beroep van je vader op, je at gewoon wat er dat seizoen voorhanden was & leefde happily ever after in hetzelfde stulpje. Niks geen keuzestress over ‘welke opleiding?’, ‘wat wil ik met m’n leven?’, ‘welke kleur moet de kinderkamer?’, ‘neem ik een matcha-latte of toch een cappuccino?’, ‘wel of geen gluten?’, ‘2- of 3-laags wc-papier?’ en meer van dat soort ongein.

Van mijn broer heb ik een tijd geleden het boek ‘De paradox van keuzes’ in mijn handen gedrukt gekregen. Hierin beschrijft en analyseert de auteur Barry Schwartz, hoogleraar Psychologie, hoe alledaagse beslissingen in toenemende mate complex zijn geworden door de overvloed aan keuzes. Meer keuzes betekent meer mogelijkheden, maar óók meer twijfel en angst om een verkeerde beslissing te nemen wat bij veel mensen weer een verlammend effect kan hebben (bang om een knoop door te hakken en daardoor uitstellen van een keuze) óf juist zorgt voor ontevredenheid achteraf (‘heb ik wel de juiste keuze genomen??’) Met behulp van slechts 6 stappen helpt Schwartz je met het maken van de meest verstandige keuze waarbij stap 1 luidt: Nadenken over je doelen

Oké, goeie tip. Maar laat dit nou precíes het struikelblok zijn waar velen al direct op vastlopen want hoe weet je nu met al die oneindige mogelijkheden in onze welvaartsmaatschappij, ons vermoeiende rationele denken én toch ook vaak willen voldoen aan de verwachtingen van je omgeving wat het is dat JIJ wilt?

Al dat nadenken en piekeren doet ons als je het mij vraagt geen goed en ons verstand maakt dingen nodeloos moeilijk met kritische vragen als ‘Wat als het fout gaat?’, ‘Kan ik dit wel?’ en ‘Gooi ik niet weg wat ik al heb opgebouwd?’.

We zouden er goed aan doen om wat minder te denken en wat meer te doen! En dan natuurlijk vooral te doen wat goed voelt!

Hoeveel mensen ken jij die in een situatie zitten waarin ze al langere tijd niet happy zijn? Geef je hun dan het advies om het nog even te overdenken, af te wachten of aan te blijven modderen? Ik in ieder geval niet. Of het nou gaat om je werksituatie, relatie, het klimaat waar je in woont of die fronsrimpel.. maakt het je verdrietig? Take action, je zal er geen spijt van krijgen! Want zoals de famous quote van de beroemde schrijver Mark Twain luidt: ‘Twenty years from now, you will be more disappointed by the things you didn’t do than by the ones you did do’ .

Zo werd het in mijn geval hoog tijd dat ik me eens in alle rust kon buigen over die gigantische to-do lijst van mij (herinneren jullie je mijn eerste column nog?) want als ik Mark Twain met geloven krijg ik anders over 20 jaar spijt dat ik hem niet volledig heb afgevinkt 😉 én om dat te verwezenlijken volgens het stappenplan van Schwartz moest ik: stap 4 – bekijken in hoeverre verschillende mogelijkheden aansluiten bij mijn doel en stap 5 – hieruit de beste optie kiezen.
Aangezien ik geen betere omstandigheid kon verzinnen om de ontelbare voor- en nafoto’s van mijn cliënten te ordenen, 7 fotoboeken in elkaar te zetten, mijn columns te schrijven en de rest van m’n leven een beetje te ordenen dan digital nomad-paradise Bali, zaten mijn vriend en ik zodoende in april met onze koffers op het vliegtuig naar deze fijne plek!

En dan denk je eenmaal op Bali aangekomen even lekker verlost te zijn van grote keuzes en vraagstukken… Krijg je ineens een aanzoek voor je kiezen! Gelukkig was dat letterlijk en figuurlijk een no-brainer en hoefde daar geen stappenplan aan te pas te komen want mijn hartje antwoorde al vol overgave: JAAAA, ik wil!

OVER ALETTA DE WIT: ALETTA (27) IS COSMETISCH ARTS EN ORTHOMOLECULAIR THERAPEUT. VOOR WIEMOOIWILZIJN SCHRIJFT ZE COLUMNS OVER HAAR WERK, LEVEN EN SCHOON- EN GEZONDHEID.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *