ALEXLI VAN LINDEN TOL

Soms kruisen er mensen je pad waar je meteen van onder de indruk bent. Bijzondere mensen, lieve mensen, inspirerende mensen. Mooie mensen. Vol verwondering keek Sietske als kind naar haar. Met nog meer bewondering doet ze dat nu. Sietske schoof aan bij Alexli van Linden Tol (64) voor een gesprek over schoon- en gezondheid. Hier een mooi portret van Alexli van Linden Tol.

Wanneer voel jij je op je best? Ik voel me goed als ik uitgerust ben. Het best voel ik me als ik op avontuur ben, op reis. Ik heb in verschillende continenten bedjes staan waar ik altijd terecht kan, New York, Bangkok, Canada en in Londen. Heerlijk vind ik het om Amsterdam zo nu en dan te verruilen voor een andere stad.

Wat doe je het liefst? Op avontuur gaan, samenzijn met vrienden, fijne gesprekken voeren met mijn vriendinnen en kunst kijken. Ik geniet van wat andere mensen doen en maken. Dat inspireert me.

Hoe oud ben je eigenlijk? Ik word 65 in november.

Hoe vind je dat? Is dat een ding ’65’? Ik vind ouder worden niet leuk, nee. Niet zozeer om het veranderende uiterlijk, maar ik merk voornamelijk door mijn ziekten, dat ik ‘jasjes uit doe’. Daarmee bedoel ik dat het tekent. Ik mis mijn alertheid van eerder. Als ik in mijn omgeving jongere mensen zie die super alert zijn dan baal ik er van dat ik dat niet meer ben. Veertig was ook wel een ding. Vijftig trouwens ook, haha. Ja nee, ik vind ouder worden dus niet zo leuk. Wat wel fijn is aan ouder zijn is dat je geen concurrentiestrijd meer voert. Ik weet wat ik waard ben. Door mijn levenservaring kan ik mezelf goed plaatsen. Als je jonger bent, in de dertig, heb je nog zoveel te bewijzen. Als vrouw toen misschien nog meer dan nu. Alles moest goed en liefst nog beter, dat hoeft nu niet meer. Als ik zie waar jongeren zich over opwinden denk ik vaak, waar maak je je in godsnaam druk om?

Wat betekent schoonheid voor jou? Ik zie soms schoonheid in mensen terwijl dat misschien niet de standaard schoonheid is. Die hebben dan iets waarvan ik denk ‘jeetje, wat mooi’. Door een manier van doen of houding, het is meer dan alleen een mooi uiterlijk. Zo cliché, maar wel waar. Mooi is iemand pas echt als er nog iets anders is, sprekende ogen of een mooie lach bijvoorbeeld. Je ziet bij de meest charismatische personen dat er altijd net iets meer is dat hun schoonheid bepaalt dan alleen het uiterlijk.

Wat vind je lelijk? Een lelijk gebit. Een verzorgd gebit vind ik erg belangrijk. Ontevreden mensen, die zijn ook lelijk. Van zeurende mensen krijg ik een spontane allergie.

Wie vind je knap? Degene die tegenover me zit, haha. Ik vond je al knap toen je een baby was. Knap klinkt misschien wat zwaar voor een baby, maar ik vond je als baby lief en levendig.

Mijn intro voor dit artikel gaat over de intense verwondering die ik als klein meisje voor je had. Ik heb hele levendige herinneringen aan jou. Aan je mooie kleding, sieraden en je rook ook altijd zo lekker. Ik vond je prachtig en wilde later net als jij worden. Als ik een kind had gehad had ik er één als jou willen hebben. Ik vond je natuurlijk ook leuk om hoe je was, we klikten gewoon. Dat was altijd dikke mik.

Wat vind je mooi aan jezelf? Je billen? Lacht. Nou mijn ogen, dat hoor ik vaak ook van mensen.

Ik eet waar ik zin in heb. Het moeten eten volgens een speciaal dieet veroorzaakt volgens mij zoveel stress dat het uiteindelijk helemaal niet gezond is. Hoe relaxed ben je dan?

Wat vind je niet mooi aan jezelf? Toch wel een beetje mijn overgewicht. Ja. Wel een beetje. Aan die kanker heb ik een vertraagde schildklier overgehouden. Dat maakt afvallen wel iets lastiger. Soms stoort het me ook niet trouwens. Onlangs was ik een strak jurkje aan het passen toen ik in de paskamer werd aangesproken door een vrouw. Ze vond de jurk die ik aan het passen was prachtig, waarop ik antwoordde dat zij de jurk dan ook moest passen, maar dat ik daar waarschijnlijk minder bij zou afsteken. De dame in kwestie was namelijk een stuk dunner dan ik. Maar verrek! Het jurkje stond mij toch echt beter! Toen bedacht ik me ineens hoe grappig het is. Dat je door één jurkje ineens beseft dat die rondingen toch ook echt mooi zijn.

Is je visie op schoonheid veranderd na dat je ziek bent geweest? Dan moet ik wel terug naar 10 jaar geleden want toen heb ik die hersenbloeding gehad. Langer zelfs, het was in 2003. Uhm…. Schoonheid is als je ziek bent minder belangrijk. Waar ik veel last van had zijn de onzekerheden die zowel de hersenoperatie en later de kanker met zich meebracht. Tasten de chemo en hersenoperatie mijn hersenen niet aan? Doen al mijn organen het straks nog wel? Ik ben minder snel, mijn alertheid is weg. Dat vond ik erg moeilijk. Ik kon mijn werk ook niet meer doen. En tuurlijk, ook over je uiterlijk word je dan onzeker. Tijdens de chemo had ik een kale kop. Al stond me dat op zich best best oké. Ik had gelukkig mijn wenkbrauwen en wimpers nog dus bleef mijn eigen uitstraling bewaard. Als mensen er opmerkingen over maakten antwoordde ik dat het mijn zomerlook is.

Ik heb je een paar keer gezien toen je aan de chemo zat en ik vond je er voor iemand die zo ziek is heel goed uitzien. Dat is toch de mazzel dat je gewoon knap bent van nature. Als ik me even goed voelde ging ik er ook wel op uit naar de kroeg enzo. Mensen merkte dan ook op dat ik straalde. Dat ik er ‘alive and kicking’ uitzag. Dat waren voor mij heel waardevolle complimenten. Volgens mij is dat schoonheid. Ik voelde me ook echt gelukkig ondanks alles. Niemand kan er wat aan doen en ik vroeg me ook niet af  ‘waarom ik?’, dat is een onzinnige vraag.

Geeft het ook niet juist extra kracht? Van verdomme, ik wil helemaal niet dood? Mwah, nee. Ik had de eerste keer ook wel dood gekund. Dat maakte me eigenlijk niet zoveel uit. Dead or alive.

Ik ben wel blij dat je niet dood bent. Ik ook. Maar je houdt het toch niet tegen. Mensen gaan je allemaal ongevraagd advies geven over wat je allemaal moet doen. Tips geven over dingen die bij hun tante hebben geholpen. Heel vermoeiend. Op ongevraagd advies antwoordde ik dan ook dat ze zich maar om hun tante moesten bekommeren. Ik bekommer me wel om mezelf. Ik heb mijn vertrouwen gegeven aan mijn artsen en voelde me daar goed bij.

Wat doe je om je schoonheid te behouden? Ik ga naar de schoonheidsspecialiste voor facials en bindweefselmassage en haal af en toe een Botoxje bij dokter Job.  Maskertjes vind ik ook heerlijk. En ik heb zo’n roller, zo’n micro…. ding.

Laat je dingen voor je gezondheid? Ja, ik rook niet meer.

Rookte je veel? Ja man, 3 sigaretten tegelijk. Vanaf 2001 rook ik niet meer, maar ik ben geen gezondheidsfreak. Ik eet gezond maar niet volgens een dieet. Ik eet waar ik zin in heb. Het ‘moeten’ eten volgens een speciaal dieet veroorzaakt volgens mij zoveel stress dat het uiteindelijk helemaal niet gezond is. Hoe relaxed ben je dan?

Heb je een tip voor onze lezers? Ja, en of. Laat je telefoon eens thuis, wees eens niet bereikbaar voor anderen. Een dag zonder social media lijkt mij heel gezond. Ik geloof er niet in dat sociale media echt sociaal is. Misschien is het een generatie verschil, maar ik denk dat een dag offline goed is voor je geestelijke schoonheid, want dat is nog het allerbelangrijkste.

Van wie zou jij een mooi portret willen lezen? Wat voor type zou je willen? Een wat jonger iemand dan ik?

Nee, dat maakt niks uit. Iedereen, jong en oud, heeft een mening over schoonheid. Of je er nu mee bezig bent of juist niet. De diversiteit in meningen vinden wij juist interessant. Victor? (i.e. partner)

Wat is je lievelingsliedje? Daar zat ik over na te denken, ook naar aanleiding van je eerdere vraag over wie ik mooi vind. Zo’n Angelina Jolie wordt door de meeste mensen mooi gevonden, en dat is ze ook, maar voor mij niet boeiend. Mensen die ik mooi vind zijn bijvoorbeeld een Aretha Franklin en Grace Jones! Dat is toch een gaaf wijf?! Ik heb haar nog eens gezien, heb haar zelfs gekust. Volgens mij zijn we van dezelfde leeftijd ook. Dat is zo’n powervrouw, die uitstraling. Imponerende vrouwen vind ik Tina Turner, Brigitte Bardot of die vrouw met die grote neus…

Barbara? Ja, haha. Dat vind ik nu mooie vrouwen. Waar ik ook van onder de indruk was waren de 3 vrouwen uit de biografische film Hidden Figures. Dat gaat over drie briljante vrouwen van Afro-Amerikaanse afkomst die het brein waren achter een van de grootste operaties bij de NASA. Vrouwen met strijdbaarheid en wijsheid zijn prachtig.

Vind je de muziek dan van Grace Jones ook leuk? Ja het meest bekende nummer, La Vie en Rosé vind ik prachtig.

Daar zeg je wat, dat zijn ook echt wel powervrouwen. Spreken dat soort types je ook niet meer aan omdat je zelf ook zo bent? Dan houd je natuurlijk niet van zijige types? Uhm nou, ja. Ik heb natuurlijk wel veel ondernomen.

Ja, jij bent wel een powervrouw. Oké, dan ben ik dat. Als jij het zegt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *