Cijfer Jezelf Niet Weg Om Zijn Aandacht Te Krijgen – 7 Simpele Tips

Gisteren las ik een bijzonder inspirerend artikel waarvan de titel was ‘Negeer Hem Om Zijn Aandacht Te Krijgen – 7 Simpele Tips’, door Nina Barts.

Bijzonder omdat ik als vrouw zijnde oprecht de pijn kan voelen van de andere vrouw die dit artikel aan de wereld heeft geïntroduceerd, en inspirerend omdat uit pijn vaak inspiratie floreert. Inspiratie om haar en elke vrouw een liefdesbrief te schrijven, niet over mannen maar over vrouwen. Want lieve verwarde Nina, je gaat een antwoord nooit in een ander vinden van een vraag die jij zelf draagt. Een gelukkige relatie begint niet bij een man maar in jezelf. 

“Relaties zijn lastig en soms moet je goede strategieën verzinnen om de aandacht van een man te trekken” – zo leest de eerste zin die tot mijn oplopende frustratie nog de meest genuanceerde en minst toxische zin van het hele stuk is. De opbouw van het artikel beschrijft verder hoe “de meeste vrouwen te heftig zijn [voor mannen] en domme dingen doen om de aandacht te trekken van een man – en tegen de ziekte die ‘terugtrekking’ heet, het geheime medicijn ‘negeren’ is”. Spoiler alert; negeren is geen ‘geheim medicijn’ want de halve wereld draagt dit defensiemechanisme met zich mee dat zich als relatiepatroon doorzet en dat zijn doorgaans mensen die ongelukkig alleen zijn en of een ongelukkige relatie hebben. Overigens niet alleen vrouwen maar ook mannen. Eigenlijk zou de titel van dit artikel moeten zijn “7 Simpele Tips Voor Ongelukkige Mannen en Vrouwen Die Nog Ongelukkiger Willen Worden”. 

Mannen zijn simpel

Met verbijstering verder lezend, vat het advies samen dat je als vrouw afstandelijk maar op een aanhankelijke manier moet zijn om bemind te worden door een man. Je zou hem jaloers moeten maken voor hem om geïnteresseerd in je te blijven; je zou zijn aanwijzingen moeten volgen zodat je nooit als eerste iets van je laat horen en hij denkt dat de relatie dus volledig van hem afhankelijk is (en om hem draait); je mag nooit laten zien wat je teleurstelt of overstuur maakt; en de slotzin leest dat het aller meest belangrijk om te onthouden is, dat mannen eigenlijk gewoon te simpel zijn. Wacht, wat? Wat een diskwalificatie van jezelf, van mannen en van vrouwen. En wat een valse start voor elke potentieel magische relatie.

Lastig

Ja, relaties zijn lastig. Vrouwen zijn lastig en mannen zijn lastig. Het leven is lastig. Deal. Als je enigszins opgelet hebt in het leven, zal het je misschien zijn opgevallen dat de energie die jij geeft aan je omgeving, de energie is die je terugkrijgt. Liefde geeft liefde en gezeik geeft gezeik. Hoe kun je ooit als vrouw in een waardevolle relatie zitten wanneer je alle condities volledig afhankelijk maakt van een man? Een relatie werkt niet zo dat wanneer jij je als vrouw maar genoeg kan veranderen naar wat je denkt dat een man wil, je de uitkomst een succes kunt maken. Het is niet alleen enorm narcistisch om ervan uit te gaan dat je zo een man kan manipuleren, het is ook een grove over-simplificatie. Een relatie wordt door oneindig veel dingen beïnvloed en het enige waar jij aan kunt werken, is jezelf. De rest is niet te beïnvloeden lieverd, dus geef jezelf de kracht om te werken aan wat jij in je draagt, en het vertrouwen om je over te geven aan alles dat buiten jou staat. Verder is het heel onaardig om alle mannen over één kam te scheren wanneer dit nou eigenlijk net de pijn is die jij als vrouw overduidelijk te vaak ervaren hebt van sommige mannen. Vrouwen zijn duizenden jaren onderdrukt geweest in een door mannen gedomineerde wereld, door gebrek aan mening en recht uit angst voor vrouwen, dus wij zouden beter moeten weten dan mannen hetzelfde onrecht aan te doen vanuit onze angst. 

We zijn niet zo verschillend

Natuurlijk lees ik de onzekerheid en de pijn uit vorige relaties door de regels heen van het advies dat gegeven (en opgevolgd) wordt door vrouwen die ervan overtuigd zijn dat dit is hoe het werkt. De psycholoog in mij en de vrouw in mij volgt je totaal niet, maar begrijpt je wel. Maar vrouwen zijn niet de enigen die liefde en leed kennen, mannen net zo. Natuurlijk zijn er biologische en neurologische verschillen tussen mannen en vrouwen, al worden die doorgaans hysterisch overdreven want mannen en vrouwen hebben hetzelfde hart, dezelfde ziel en dezelfde hersenen. En hoe goed ga je eigenlijk van start in een relatie als je ervoor kiest om je nu al te focussen op de verschillen in plaats van het gedeelde tussen man en vrouw? 

Er zijn niet maar 7 ‘simpele strategieën’ om te krijgen wat je wil; ultiem geluk en genot. Maar voor de vorm:

  1. Ik wil je graag vertellen dat je altijd goed genoeg bent als je oprecht bent. Strategieën hebben geen plek in een waardevolle relatie. Je hebt alles in je om de mooiste versie van jezelf te zijn en dat te delen met een man (of vrouw). 
  2. Relatieadvies draait dus niet om de man maar om jou, de vrouw. Wie ben jij en wat kan jij aan jezelf geven om iemand te vinden die compatibel is met jou. Per definitie dus actie in plaats van een passieve houding.
  3. Niemand is ooit af en iedereen is beschadigd. Je hebt er dus helemaal niets aan om mensen of vorige relaties met elkaar te vergelijken. Je zult altijd blijven ontdekken en leren wat voor jou goed is en werkt. 
  4. Geef jezelf erkenning in plaats van bevestiging in de vorm van aandacht van een man te verwachten. Als jij echt gelukkig bent, straal je dat uit en trek je mannen (of vrouwen) aan die dat aantrekkelijk vinden, en dat is een gezond uitgangspunt.
  5. Jouw geluk is absoluut niet zijn verantwoordelijkheid maar die van jezelf.  En als jullie beiden respect en liefde kunnen geven aan ieders zelf, dan pas is er iets echts te delen. Iets dat geen strategie nodig heeft maar op ware liefde navigeert en duurzamer is dan welke strategie dan ook. 
  6. Doe niets de ander aan wat je ook niet wilt dat jou aangedaan wordt. Het is zo super simpel maar waarom zou je ooit een man jaloers willen maken met strategieën om aandacht te trekken als je zelf ook niet jaloers gemaakt wil worden door manipulatie van een man?
  7. Wees helder in wat je wel en niet wil. Spreek je verlangens uit. Wat zijn je wensen; wat zijn je grenzen; waar geniet jij van in het leven, in bed, in je werk, in je dromen? Als een man dat niet super opwindend vindt, is het niet de man voor jou.

En zijn reactie: “Een man op afstand houden en aankijken of het werkt klinkt als een juiste strategie bij wantrouwen. Als het wantrouwen binnen haar zit, dan werkt deze projectie niet in haar voordeel. Als man een kleine gedachte over haar strijdplan; strategisch negeren en misleiden dragen niet bij aan het bouwen van een veilige omgeving waar vertrouwen centraal staat. Volgens mij zijn vertrouwen en communicatie echt de bouwstenen voor een relatie waar liefde gewaarborgd blijft. Niet alleen voor een ander, maar juist ook voor jezelf. Mannen zijn ongekend simpel in communicatie. Over het algemeen. Straight forward past het meeste bij het mannelijk cognitief en emotioneel vermogen. Veel woorden, omzeilen, verbloemen, verzwijgen en zijpaden staan hier lijnrecht tegenover. Als je als vrouw kiest voor ingewikkeld, dan is dat wat ze oogsten zal. Er is een ongezonde bodem gecreëerd, niet vruchtbaar en onaangename verrassingen op lange duur. In mijn omgeving werkt haar manier volledig op de allergie”.

Dus wil je een echte man, wees dan vooral een echte vrouw. Het begint immers altijd bij jou.

Liefs,

Sarah 

Verwant bericht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *