De gevoelige huid

Adelien Hiensch BLOG Leave a Comment

De huid en aanrakingen, de huid en knuffels, de huid en seks. Hoe zal ik deze blog noemen? Sex sells, zeggen ze. Toch voelt het wat plat om een grote kop te maken met DE HUID EN SEKS. Preutsheid? Bescheidenheid? Of rust er toch een taboe op? Ik weet het niet. Laten we het maar houden op ‘de gevoelige huid’.

Misschien wel extra relevant in deze rare tijd, waarbij fysiek contact niet vanzelfsprekend is. Met als bijeffect de zogenaamde huidhonger; het onvervulde verlangen naar aanraking. 

Onze huid verraadt niet alleen onze eetgewoontes of zongewoontes, maar ook iets over je seksleven. Laatst keek ik een serie waarbij de vrouw vreemdging en vervolgens naar huis ging. Ze kwam thuis binnen en haar man zei “Wat zie je er goed uit, je straalt helemaal!”. Bam! Dit is het effect van seks op de huid. Misschien niet het leukste voorbeeld, maar het wekte wel mijn interesse om hier wat meer over op te zoeken.

De huid en seks

De huid en seks hebben namelijk onwijs veel met elkaar te maken. Eigenlijk heeft alles dat bij seks komt kijken een connectie met de huid. Niet alleen letterlijk, want iedereen kent de ‘bloemetjes en bijtjes’, maar er gaat meer aan vooraf dan alleen de daad, dat ook met de huid te maken heeft.  

Behalve bij de geslachtsdelen, zijn er namelijk nog veel meer plekken op het lichaam waar prikkels aan het zenuwstelsel kunnen zorgen voor opwinding. Ook wel erogene zones genoemd. Denk aan de nek, oren, binnenkant van de dijen, onderbuik en de tepels. Op deze plekken is de zenuwdichtheid hoog. Nu is het natuurlijk niet zo dat bij een willekeurige aanraking op een van deze plekken er een enorme opwinding ontstaat. Hiervoor is er wel een ‘vonk’, emotie of spanning nodig aan de kant van de ontvanger. 

Een ontploffing

Bij seksuele opwinding ontploft er een bom van hormonen in ons lichaam. Bij zowel mannen als vrouwen zijn dit onder andere dopamine, endorfinen (gelukshormonen), serotonine en oxytocine (knuffelhormoon). Niet zo gek dus dat we ons na een vrijpartij gelukkig en ontspannen voelen en de sociale band versterkt wordt. Ook bij alleen de opwinding al of een knuffel. 

Daarnaast komt er bij vrouwen ook nog oestrogeen vrij. Oestrogeen zorgt voor een zachte, gladdere huid, minder puistjes en vollere haren. Kijk, daar komt dus het stralen vandaan! Bij mannen komt er meer testosteron vrij, dat weer een positief effect heeft op de spierbouw en baardgroei. De geslachtshormonen maken ons dan ook aantrekkelijker. Een vicieuze cirkel van aanraking, seks en aantrekking.

@sonjadebruin

De gevoelige huid

We kennen de huid als gevoelig in de zin van allergische reacties op verzorgingsproducten, maar eigenlijk spreek je bij seks dus ook van een gevoelige huid. Gevoeligheid voor aanrakingen. Gevoeligheid voor het vrouwelijk of mannelijk schoon. Gooi hier nog wat fantasieën en emotie bij en je spreekt van “Het succesvolle trio voor goede seks”, zoals dermatoloog Yael Adler mooi zegt. Namelijk de geslachtsdelen, de huid en de hersenen. 

 

PS. Het boek Huid van dermatoloog Yael Adler staat vol leuke feiten, inzichten en handige adviezen met betrekking tot de huid. Een aanrader!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *