de knecht van kapper Knap knipt en kapt knapper dan kapper Knap knipt en kapt

Aaltje Cosmische ingrepen Leave a Comment

Veel in het nieuws en ook hier interessant: de Britse variant. Alleen is deze helemaal niet bedreigend. Het gaat om de Britse kijk op wat het belangrijkst is, cosmetisch gezien. Voor Britten is dat het haar, ook zo’n hot item nu. Overal ter wereld is een goed kapsel belangrijk, het verbaast me altijd hoe ontzettend belangrijk mensen hun haar vinden. Misschien omdat een kapsel het gezicht bepaalt en het gezicht het belangrijkste is in ons contact met andere mensen? Ik weet het niet precies. Ik las dat haar door de eeuwen heen ook een uitdrukking is van hoe goed het materieel met je gaat en natuurlijk ook tot welke maatschappelijke groep je hoort. Er zit duidelijk veel meer achter een kapsel, dan je zou denken. Ook veel emoties. Ik kan me nog herinneren hoe ontzettend kwaad veel oudere mensen waren, toen jonge mannen in de zestiger jaren hun haar lieten groeien. Soms echt ongecontroleerde woede, waarbij langharigen met geweld kaal werden geschoren door mannen met kuiven. Ook kan ik me nog herinneren hoe geschokt ik was, toen Sietske als dertienjarige haar hoofd half kaal had geschoren omdat ze gabber was geworden. Het kapsel wordt vaak als statement gebruikt. In Engeland deed Lady Godiva dat al in 1080 door naakt te paard door de straten te rijden, met haar lange haar als enige bedekking van haar lichaam. Het was een protest tegen haar man die de bevolking uitkleedde met zijn hoge belastingen.

Beatle-haar en hanenkam

Engeland is het land waar al jaren lang de nieuwste haartrends ontstaan, van Beatle-haar, het matje, de hanenkam, weggeschoren stukken, supersteil haar, plukjeshaar en de meest aparte haarkleuren. Overal ter wereld zijn de schappen met haarproducten in supermarkten overvol, maar in Engeland vind je echt de meeste producten. Daar zie je vrouwen ook van mijn (hoge) leeftijd met prachtig vallend, glanzend haar. Ook zag je een paar jaar geleden, toen gekke kleuren in de mode waren, dezelfde vrouwen met wild gekleurde stukken in hun haar.

Weer een keer op cursus in Engeland deelde ik een kamer met drie andere vrouwen, een van hen een jonge Engelse. Zij had lang haar en elke ochtend was ze een flinke tijd bezig dat supersteil te maken. Het was extreem, op een dag verliet ik ’s ochtends de kamer om naar les te gaan, terwijl zij nog bezig was haar haar steil te maken. Toen ik tegen lunchtijd terug kwam, was ze daar nog mee bezig en ze heeft zelfs de hele dag alle lessen overgeslagen, omdat het niet naar haar zin was. Zo obsessief moeten we maar niet met ons haar bezig zijn, maar we kunnen wel profiteren van wat Engeland ons aan stijlen en producten te bieden heeft.

Hoe belangrijk veel mensen hun kapsel vinden, is ook in deze coronatijd gebleken. Denk maar aan de enorme opluchting die voelbaar is, nu de kappers weer mogen gaan kappen en knippen. Mocht je nog lang op je afspraak moeten wachten en je verveelt je, dan kun je proberen dit een paar keer zonder stotteren achter elkaar te zeggen: de knecht van kapper Knap knipt en kapt knapper dan kapper Knap knipt en kapt.

Volle maan

Vandaag is het volle maan. De maan beïnvloedt het groeiproces van alles, ook van haar. Nieuwe maan geeft alles een enorme push, dit is het moment om nieuwe plannen uit te voeren. Volle maan betekent dat de energie op het hoogtepunt is. Tijd om te kijken wat je de afgelopen twee weken gedaan en bereikt hebt, daar dankbaar voor te zijn en afstand te nemen van dingen die je niet geholpen hebben. Het is een periode om de balans opmaken. Anders gezegd, nieuwe maan betekent groei en volle maan stilstand. Wil je dat je haar snel groeit? Laat het dan knippen in de nieuwe maanperiode. Wil je juist dat je niet te snel weer naar de kapper moet? Laat het dan knippen in de volle maanperiode.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *