Doe eens wat beleefder, ja!

Aaltje Cosmische ingrepen Leave a Comment

Geen cosmisch onderwerp, maar wel een stuk verder dan we in deze tijden komen: Japan.

Een tijdje terug heb ik een Japanse vriendin vragen gesteld over cosmetische gewoonten in haar land en cultuur. Hitomi is een van de leukste en mooiste mensen die ik ken. Ze is de vijftig net gepasseerd, maar ziet er veel jonger uit.

Ik wist wel dat in Japan het accent vooral op huidverzorging ligt, maar hoe belangrijk huidverzorging en verzorging in het algemeen is, dat wist ik niet. Vanuit mijn cultuur vind ik verzorging mijn eigen zaak. Natuurlijk weet ik dat niet schoon zijn voor nare luchtjes kan zorgen en dat dit niet prettig voor anderen is. Dat doe ik anderen dan ook niet aan, maar de beslissing om me wel of niet op te maken en wat aan mijn haar te doen, dat zie ik toch echt als een privézaak. Ik denk veel Nederlanders met mij.

Onverzorgd is een belediging

Dat is anders in Japan. We weten natuurlijk ook dat beleefdheid in Japan hoog aangeschreven staat, terwijl wij in Nederland eerlijkheid belangrijker vinden en vaak onterecht denken dat daar geen beleefdheid bij past. In Japan uit beleefdheid zich niet alleen in woorden en gedragingen, maar ook in uiterlijke verzorging. Ga je onverzorgd naar buiten, dan is dat een belediging voor iedereen die je tegenkomt!

Het gaat daarbij om alles. Je hoort schoon te zijn, met perfecte make-up, een perfect kapsel en schone kleding waar moeite voor is gedaan. 

Huidverzorging is, zoals gezegd, heel belangrijk en voor de huid is hydratatie het belangrijkst. Ik heb bijvoorbeeld van Hitomi een klein doekje van heel dikke bobbelkatoen gekregen, dat op reis gebruikt wordt. Voor het slapen gaan maak je het doekje goed nat en legt het daarna op de radiator die het dichtst bij je bed is, zodat de lucht ’s nachts vochtiger is.

Wij hebben tijdens een cursus een kamer gedeeld en Hitomi zag er duidelijk altijd veel verzorgder uit dan ik, ook als we (na bezoek aan de bar) elkaar in pyjama grappige verhalen aan het vertellen waren.

Ook hier in Nederland zou het mooi zijn, als we allemaal goed verzorgd naar buiten treden. Om uiterlijke verzorging aan beleefdheid te verbinden en daar steeds de druk van te voelen, dat gaat me te ver. Zonder beleefdheid is de druk om er goed uit te zien al groot genoeg. Bovendien vind ik het  fijn dat ik in een yogabroek en T-shirt met ongekamde haren over straat kan lopen zonder in shock nagestaard te worden.

Volle maan in Leeuw

@Eric Combeau

Hoe je je naar anderen toe presenteert, is de komende twee weken wel een thema in de astrologie. Het is jullie waarschijnlijk niet ontgaan dat het gisteravond volle maan was. De invloed van de volle maan blijft een paar dagen voelbaar en de periode tussen volle maan en nieuwe maan is het moment om de balans op te maken. De volle maan staat in leeuw, de leeuw is krachtig, eerlijk en royaal (Sietske is een leeuw) en durft zich duidelijk (en goed verzorgd) in de wereld te presenteren.

Vergeet niet dat de zon met het sterrenbeeld leeuw verbonden is en het is slim om deze invloed te gebruiken om de zonnige (= positieve) kant van alles op te zoeken, juist nu dit zo moeilijk is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *