EVEN SLIKKEN

Het stond al een paar weken in de agenda, op maandag de healthcheck bij Refleqt en op dinsdag de EEG scan bij Thalamo. Op uitnodiging van Franca onderging ik een APK’tje voor het innerlijk. Want, zo beweert Franca, is er geen uiterlijke schoonheid zonder innerlijke gezondheid. En daar kan best wel wat inzitten.


Franca combineert haar cosmetisch arts zijn met orthomoleculaire geneeskunde. Een combinatie die we steeds vaker zien (ken je onze columniste Aletta al?) ook in de reguliere gezondheidszorg. Thalamo hanteert precies dezelfde filosofie en slaat een brug tussen beide geneeswijzen. Ik grap te pas en te onpas dat het innerlijk er niet toe doet maar ga er vanuit dat iedereen het sarcasme daaruit op kan maken. Natuurlijk doet het innerlijk er toe. Wat heb je tenslotte aan mooie tieten als je je verder waardeloos voelt?

WILD WEEKEND

Het is maandag, na het weekend van de viering van mijn 35e verjaardag. Ik heb veel te veel gerookt en gezopen en ben veel te laat naar bed gegaan. Wat niks nieuws is, dat doe ik al sinds mijn pubertijd. Wat wel vrij nieuw is, is dat het herstel van zo’n weekend een halve werkweek in beslag neemt en dat het me, tuurlijk lol, maar vrij weinig brengt. Het is een aanslag op mijn hoofd, mijn huid en mijn humeur. Toch meende ik dat het weinig tot geen invloed had op mijn gezondheid. Ik ben nooit echt ziek, heb nagenoeg geen kwaaltjes en voel me altijd best wel oké.

VERSCHROMPELD HOOFD

Tot afgelopen maandag. Blijkbaar komt wijsheid echt pas na jaren, in mijn geval na 35 jaar. Ik stond op met m’n verschrompelde en pijnlijk kloppende hoofd en wist ineens een link te leggen tussen de versnelde veroudering en de wilde weekenden. Tuurlijk, ouder worden is een natuurlijk proces maar bij mij gaat út ineens wel heel hard. In 2 jaar tijd ben ik grijs (!) geworden, aanzienlijk trager (van begrip voornamelijk), heb concentratieproblemen, ongewenste haargroei, PMS klachten, een te hoog vetpercentage en een beknelde zenuw in mijn heup.

HET ONDERZOEK

Normaal gesproken vrees ik de uitkomst van een onderzoek niet, in dit geval wel. Mijn lijf voelt de laatste tijd gewoon niet zo goed meer. Het doet wat het moet doen maar het sputtert tegen. Het liefst blijft het hele dagen in bed liggen Netflix kijken. En dat is niet gezond. Als onze levensverwachting tegenwoordig over de 100 is moet m’n lichaam nog even mee. Voor de hand liggende verbeterpuntjes zijn er zat; geen alcohol, geen sigaretten, meer bewegen en gezonder eten. Dat er ook dieperliggende issues ten grondslag liggen aan mijn gebreken bleek uit zowel de healthcheck als de EEG scan. En die uitslagen waren niet zaligmakend kan ik je vertellen. Het lijf is er slechter aan toe dan ik dacht. 

STRESS

En dat allemaal onder de invloed van stress. Echt nooit gedacht dat ik stress zou hebben. Ik ben namelijk helemaal geen stresserig type. Eerder wat te makkelijk zelfs. Ik associeer stress met drukke types die overal een punt van maken. Dat ben ik niet. Little did i know, stress is geen karaktereigenschap maar een heus lichamelijk verschijnsel. Je kunt je lichaam al ‘stressen’ door het met onjuiste voeding vol te proppen, er te veel koffie in te gooien en er te veel in te snijden. En laat dat nu precies zijn wat ik graag doe. Buiten de externe factoren als ‘werk’, ‘onbevredigende relaties’ en ‘liquide middelen’ (of een gebrek aan) zorgen narcoses, verdovingsmiddelen en pijnstillers ook voor veel stress in het lichaam. Dat ik me al een paar jaar met veel frustratie op een enkele taak probeer te focussen blijkt uit de EEG scan dus onmogelijk gemaakt door mijn absurd hoge stresslevel. Mijn frontale kwab is totaal uit balans. Overspannen zelfs. 

GEEN XTC

Kun je je voorstellen dat ik na de afgelopen twee dagen van gedane testen geschrokken ben? Mijn stresslevel is te vergelijken met iemand met een auto-imuunziekte. Loop ik me druk te maken over rimpels, schijnt de binnenkant aan het verpieteren te zijn. Stress blijkt de boosdoener van mijn versneld ouder worden. Het heeft invloed op je hormoonspiegel en een disbalans daarin, weer op alle vitale functies. Ik realiseer me dat het een groot gemis is voor de Amsterdamse horeca, maar ik trek me even terug. Ik ga mijn vrije uren spenderen in de yoga school en groenten-sapjes-bar. Om over 6 maanden terug te komen als de meest vitale gezondeling die je ooit gezien hebt. Ik slik de komende maanden voedingssupplementen in plaats van XTC. Wat nog niet heel makkelijk zal zijn. Want met drank en drugs verstoor je je hormoonbalans en dat zorgt voor een tekort aan dopamine. Een tekort aan dopamine maakt dat het zo moeilijk is om dat wijntje te laten staan. Met dat wijntje simuleer je namelijk  het effect van dopamine. Over een vicieuze cirkel gesproken. Gelukkig is het mogelijk om mijn hormoonbalans weer in orde te brengen, met supplementen, de juiste voeding (onder leiding van hormoonfactortrainer Ellen Tiben) en genoeg beweging EN rust. Een pittig project maar ik ga de uitdaging aan. Cold turkey. Geen alcohol, geen rood vlees, geen gluten en, believe it or not, geen Botox. Het gaat tenslotte om het innerlijk. 

Ben je benieuwd naar de status van jouw gezondheid? Maak een afspraak met Franca voor de healthcheck; breng me naar de website van Refleqt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *