FAQ the dermatoloog Aleida Dijkstra

WIEMOOIWILZIJN FAQ the doctor Leave a Comment

Wie op bezoek gaat bij Aleida Dijkstra kan rekenen op veel kundigheid, moderne apparatuur én een grote boom midden in de behandelruimte. De dermatoloog biedt een breed scala van behandelingen aan, waaronder de innovatieve EmSculpt behandeling. In deze FAQ the doctor beantwoordt ze onze meest gestelde vragen.
Wat wilde je vroeger worden?

Ik wilde eigenlijk al heel jong de medische wereld in, arts worden. Ik voelde me thuis in een ziekenhuis, vond het er lekker ruiken en alles van het menselijk lichaam boeide mij. Later heb ik een tijdje overwogen dierenarts te worden, ontfermde me altijd over alle dieren, maar dacht uiteindelijk toch te emotioneel te zijn met dieren, en koos voor geneeskunde.

Welke opleidingen heb je gevolgd?
In 1984 ben ik begonnen met geneeskunde aan de RUG in Groningen. Daarna heb ik een opleidingsplaats bij dermatologie weten te bemachtigen aan de universiteit van Utrecht.
Vervolgens ben ik 1 jaar artsassistent interne geneeskunde geweest. Dat was enorm hard werken. Er waren toen nog geen gereguleerde tijden. Werken deed je soms wel 72 uur achter elkaar. Ik vond Interne Geneeskunde, vanwege de hectiek, het acute en de dunne scheidslijn tussen leven en dood, een missie. Maar ‘de huid’ trok ook, al is dat geen heroïsch vak, je kunt wel veel betekenen. Immers zit het aan de buitenkant en zijn er bij huidziekten, door hun zichtbaarheid, vaak psychische en sociale consequenties. Ik heb de dermatologie altijd in zijn geheel beoefend, 20 jaar lang. Eerst alleen algemene dermatologie, niets cosmetisch eigenlijk. Na 13 jaar heb ik geleidelijk de cosmetische dermatologie opgepakt.
Waar beleef je het meeste plezier aan in je werk?
Ik heb nu mijn eigen praktijk in voornamelijk esthetische dermatologie. Overigens zie ik ook reguliere dermatologie patiënten met voorstadia huidkanker of moedervlekken, eczeem, rosacea, acne en psoriasis. In het cosmetische kan ik mijn kennis én creativiteit kwijt. Het waarom we ouder worden en hoe we het kunnen vertragen, is fascinerend. Wat ik leuk vind aan mijn huidige werk is dat ik met kleine veranderingen veel kan verbeteren aan een gezicht, wat door veroudering, stress, genetische factoren verandert. Je probeert zo natuurlijk mogelijk het gelaat te behoeden voor achteruitgang. Er is een onterechte grote angst voor cosmetische behandelingen. Het zijn niet de fillers die het gelaat veranderen, maar het is de veroudering.
Heb je nog werk gerelateerde ambities?
Meer kennis vergaren van de facetten van waarom mensen huidziektes krijgen, meer kennis over aging, de rol van voeding en huidziekten, voedselintoleranties. Hopelijk geeft de toekomst ons informatie over waarom huidziekten ontstaan, en hoe die zijn te voorkomen. Juist preventive medicine vind ik boeiend.
Zijn er behandelingen die je liever niet uitvoert?
Ja, als ik denk dat het geen verbetering zal geven, niet zal opleveren wat men verwacht of wenst, en als iemand een irreële of onnatuurlijke wens heeft, voer ik een behandeling niet uit.
Is er iemand uit je vakgebied die je bewondert?
Ik heb bewondering voor mensen die grenzen verleggen en eerste stappen durven te nemen. De pioniers op medisch gebied. Ergens in geloven en daar zich op storten. Peter Velthuis was een van de eerste dermatologen die op cosmetisch gebied veel bereikt heeft en nog zet hij zich in op dit vlak. Zo heeft hij een complicatiespreekuur voor tijdelijke en permanente fillers in het Erasmus MC te Rotterdam.
Is er iemand die voor jou symbool staat voor schoonheid?
Lastige vraag. Nefertiti misschien, met haar scherpe kaaklijn en mooie lange hals. Schoonheid kan symmetrie zijn, de ideale vorm en maten, maar schoonheid vind ik ook iets authentieks. Iets wat totaal niet voldoet aan die normen. Dat kan dus ook best een dame op leeftijd zijn met een mooie uitstraling, maar vol met rimpels. Recent heb ik het boek gekocht van Mihaela Noroc: The atlas of beauty. Daar staan allemaal prachtige vrouwen in.
Sietske was bij Aleida voor een behandeling met de EmSculpt. Bekijk de video of lees hier meer over de behandeling. 

Verfraai je jezelf?
Ik ben pas vanaf mijn 41e, na de geboorte van mijn eerste dochter gestart met Botox in mijn frons, dat vond ik toen zo’n verlichting geven, en verfraaiing, dat ik het daarna heb bijgehouden. Ik heb een ooglidcorrectie gehad en onderga heel af en toe een filler behandeling.
Heb je een tip voor onze lezers?
Begin op tijd met vertragen van het ouder worden. Al vanaf je 30e. Zie de buitenkant niet los van de binnenkant: dus combineer met goede voeding waar je niet intolerant voor bent, eet gezond, en beweeg regelmatig. Dan is dat terug te zien in je huid.
Vul aan: Wie mooi wil zijn…
Moet elke dag de huid beschermen met een UV block! Veroudering wordt voor een zeer groot deel veroorzaakt door zon en slechts een klein deel door genetische factoren en levensstijl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *