Fillerbehandeling met hyaluron pen is gevaarlijk

Cosmetische behandelingen zijn niet goedkoop en passen niet in ieders budget. Een goedkope fillerbehandeling met de hyaluronpen bij de schoonheidsspecialiste lijkt dan een mooie oplossing, maar is in wezen hartstikke gevaarlijk. Waarom? Dat leggen we je uit.

Een keer scrollen door je timeline en het lijkt alsof de hele wereld aan de fillers zit. Gave huidjes en volle lippen doen vermoeden dat ‘tout le monde’ regelmatig bij de cosmetisch arts komt. Laten we die mythe meteen ontkrachten; make-up, filters en photoshop. In werkelijkheid gaat er wereldwijd slechts een klein gezelschap regelmatig naar de cosmetisch arts. Voor de meeste mensen zijn cosmetische ingrepen op regelmatige basis, simpelweg te duur.

Peer pressure

Door social media ontstaat er peer pressure, het gevoel dat je wel iets aan je uiterlijk moet doen omdat tenslotte iedereen dat doet, zo lijkt. Als je besluit jezelf te laten verfraaien en meent daar gelukkiger van te worden, zijn wij helemaal voor. Als je zo’n verfaaiing eigenlijk niet kunt betalen en daarom op zoek gaat naar de goedkoopste aanbieder, heb je kans dat je dat geen geluk gaat brengen.

In tegenstelling tot een schoonheidsspecialiste hebben cosmetisch artsen geneeskunde gestudeerd. Tijdens die universitaire studie leren zij alles over anatomie; de werking van het menselijk lichaam. Artsen kennen de botstructuur, weten waar alle bloedvaten lopen en hoe de huid is opgebouwd. Belangrijke kennis als je een naald in iemands gezicht prikt. Verkeerd prikken kan namelijk ernstige gevolgen hebben. In dit artikel vertelde Tom Decates eerder al over mogelijke complicaties bij lipfillers en in deze column maakte Sietske zich druk om jonge vrouwen die zich zelf injecteren.

Sietske sprak over het gevaar van de hyaluronpen in de uitzending van Editie NL. Bekijk de video hier.

Resumé, je wil fillers, maar hebt er eigenlijk geen geld voor. Als je onze waarschuwingen in de vorige artikelen ter harte neemt, weet je inmiddels wat je echt niet moet doen; geen permanente fillers, niet naar een onkundige arts en niet jezelf injecteren met een filler van AliExpress.

De hyaluron pen

Enter de hyaluron pen. De schoonheidsspecialiste om de hoek adverteert met deze nieuwe revolutionaire manier om je lippen te vergroten en rimpels op te vullen. Volledig veilig, pijnloos én ook nog een stuk goedkoper dan een fillerbehandeling in de kliniek. De hyaluron pen belooft vollere lippen zonder dat er een naald aan te pas komt. ‘Met de hyaluron pen kunnen we meerdere zones aanpakken en behandelen, zo is de hyaluron pen perfect voor het natuurlijk opvullen van de lippen en rimpels!‘, zo zegge internet. Wat daar niet bij wordt verteld is dat de complicaties na een behandeling met de hyaluron pen net zo ernstig kunnen zijn als een verkeerde injectie met een naald.

In het gezicht lopen bloedvaten. Die vaten hebben een functie. Mocht er tijdens een fillerbehandeling product in die vaten komen, kunnen die verstopt raken. Een goede arts weet op zo’n moment precies wat te doen om te zorgen dat het bloed weer gaat stromen. Een behandelaar zonder opleiding en gedegen kennis van de anatomie niet. Het product dat wordt gebruikt voor het oplossen van een hyaluronzuur filler is hyaluronidase. Dat is een medicijn en om die reden alleen voor handen in een kliniek. Een schoonheidsspecialiste heeft dat niet in huis en heeft de bevoegdheid en vaardigheden niet om het in te spuiten.

Complicaties

De hyaloron pen werkt op basis van luchtdruk. Het product wordt de huid ingedrukt in plaats van ingespoten. Dat lijkt misschien veilig, maar is het niet. De pen schiet met 800 km per uur het hyaluronzuur in de dermis (de lederhuid). Ook door druk kan er product in de bloedvaten komen en resulteren in dezelfde complicaties als bij een verkeerd geïnjecteerd filler. Als zo’n complicatie niet direct en op goede wijze wordt verholpen, kan de huid afsterven en kun je blind worden. Om maar een paar complicaties te noemen.

We besparen je de afschrikwekkende afbeeldingen van vrouwen die een complicatie ondervinden na behandeling met een hyaluron pen. Neem maar van ons aan dat dat geen pretty sight is.

 

Wil je weten waar je veilig behandeld kunt worden? Neem contact met ons op.

 

Reageer 15

 1. Artsen hebben de medische kennis, mochten complicaties zich voordoen moeten de cliënten idd hiernaar verwezen worden, net als bij klachten na andere behandelingen. Van schoonheid hebben de artsen echter niet veel meegekregen. Als schoonheidsspecialiste denk ik er ook aan om een opleiding te doen voor de hyaloron pen, waar de zelfde producten gebruikt kunnen worden als de artsen gebruiken. Ik zie nl zo veel duck faces en ontzettend lelijk ingespoten lippen bij mijn cliënten, een verschrikking. Door artsen geplaatst.. wat ik ook ontzettend vaak hoor is dat er nog wel even iets bij kon… extra inkomsten.. ook een arts die niet haar keuze opleiding kon doen dus eerst ‘even’ fillers ging plaatsen… maar omdat zij arts zijn is dit geoorloofd? Ik denk dat ze aan de kwaliteit v d opleidingen moeten werken en goede nazorg bijv in samenwerking met arts i.p.v. dat de artsen zien dat hun inkomsten in gevaar komen en dit proberen te voorkomen door zulke dingen te delen. Laatst was er zo n afgestorven lip te zien met tekst over hyaloron pen, dit bleek door een arts met naald ingespoten filler te zijn…

  1. Post
   Author

   Dag Nanda, bij het verstoppen van een bloedvat moet er direct worden gehandeld. Een cliënt met zo’n complicatie naar een arts doorverwijzen, is dan te laat. Ons lijkt het een goede zaak als alle behandelingen waarbij er product in de dermis wordt gebracht, worden uitgevoerd door een arts.

   1. als er polymelkzuur word geïnjecteerd, wat een heel ander produkt is dan hyaluronic acid kun je daar ook bloedvaten mee verstoppen?

    1. Post
     Author
   2. is het veilig om zelf met een mesotherapygun te werken, dit zijn korte naaldjes die niet op de diepte van de bloedvaten komen.

    1. Post
     Author

     We zouden adviseren om als richtlijn aan te houden dat je voor alle behandelingen waarbij er een opening – door mes, naald of luchtdruk – in de huid gemaakt wordt een arts bezoekt. Met een mesogun kun je oppervlakkig hyaluronzuur inspuiten, maar kun je nooit secuur werken, veroorzaak je schade aan de huid, veroorzaak je blauwe plekken en zwelling en als niet arts beschik je niet over kwalitatief goed hyaluronzuur. De A merken verkopen niet aan niet artsen.

   3. Beste Sietse, als arts kan ik je garanderen, dat 99% van de cosmetische artsen ook niet weet wat ze moeten doen als er product in een vat wordt gespoten. Ook zij sturen de patient door naar het ziekenhuis. MvG

    1. Post
     Author

     Dag Julia, in de veldnorm van de NVCG is opgenomen wat te doen bij het injecteren in een bloedvat. Een officieel erkend cosmetisch arts KNMG weet dus wat te doen.

 2. Helaas wordt er aan voorbij gegaan dat niet schoonheidsspecialistes, die wel degelijk een uitgebreide anatomische en fysiologische kennis hebben gehad tijdens hun opleiding, een probleem zouden kunnen bezorgen maar de veelal zich zelf benoemde Browspecialistes en nagelstylistes dit er “bij “ zijn gaan doen. Ik zelf ben al ruim 30 jaar schoonheidsspecialiste van een kliniek met personeel en wij werken al ruim een half jaar naar meer dan volle tevredenheid met de Hyaluron pen.
  Maar enkel onze specialistes met een dermatologische medische achtergrond, gevoel en esthetisch inzicht, mogen dit bij ons uitvoeren en hebben wij een directe lijn met een arts.
  Want natuurlijk staat veiligheid en esthetiek altijd voorop!
  Bovendien is deze techniek vele malen mooier en natuurlijker dan de meeste fillers geplaatst door artsen.
  Het probleem ligt m.n. bij de aanbieders van de Hyaluron pen cursussen, hier zou veel meer controle op moeten worden uitgevoerd. Iemand zonder enige anatomisch kennis zoals een kapster, nagelstylist of permanent make-up specialist, zou dit nooit en te nimmer mogen aanbieden!
  Er zou bij de aanbieders van deze cursussen niet enkel naar financieel gewin moeten kijken maar vooral het welzijn van de klant.

  1. Post
   Author

   Wie bepaalt in dat geval dan of er voldoende kennis is van de anatomie, vraag ik me af? Er is geen controle en toezicht op behandelaars die niet BIG geregistreerd zijn. Lijkt me lastig aan te tonen wie wel en wie niet. Buiten dat, kennis of niet, een complicatie als een verstopt bloedvat moet direct worden opgelost. Die handelingen zijn voorbehouden aan een arts en mag je als schoonheidsspecialiste niet uitvoeren.

   1. Post
    Author
 3. Heb je ook afbeeldingen van dames waarbij het niet goed is gegaan? ik heb dit namelijk nooit gehoord en ik vind het een beetje bangmakerij..

  1. Post
   Author

   Dag Natalie, wij willen je van de informatie voorzien om een verstandige keuze te kunnen maken. Een behandeling met de hyaluronpen is dat volgens ons niet. Er zijn meerdere gevallen bekend van (ernstige) complicaties. Wij zouden je willen adviseren het risico niet te nemen. Liefs, Sietske

 4. heb je ook afbeeldingen van dames waarbij het verkeerd is gegaan? ik heb hier zo mijn twijfels over want ik hoor zelf alleen maar goede verhalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *