Herstel litteken van keizersnede

Sietske Atsma BLOG, INFORMATIE Leave a Comment

Het is rustig op de blog. De afgelopen maanden lagen de prioriteiten namelijk even anders. Geen focus op uiterlijke zaken, enkel op het innerlijk. Ik bereide me voor op het moederschap. Vier maanden geleden is mijn dochter geboren en ondanks ik voornemens ben om me ook nu nog nog niet te veel met het uiterlijk bezig te houden, stoort het litteken dat ik aan de keizersnede heb overgehouden me wel.

Daarin ben ik niet de enige, heb ik gemerkt. En Charley van de Bindfweefselbar ook. Zij heeft namelijk specifiek een behandeling ontworpen ter bevordering van het herstel van een keizersnede. In dit artikel vertellen we je wat die behandeling inhoudt, wanneer je er mee kunt beginnen en wat de kosten zijn.

Litteken na een keizersnede

Het litteken van een keizersnede wordt zo klein mogelijk gehouden, maar kan nog altijd voor veel ongemak zorgen. Gemiddeld is een litteken van een keizersnede tussen de 15 en 20 cm. Het litteken bevindt zich meestal boven het schaambeen, ongeveer ter hoogte van je bikinilijn, en loopt horizontaal. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat zo’n groot litteken, van een grote buikoperatie, pijnklachten kan veroorzaken. Pijnklachten als buikpijn, een opgeblazen gevoel, pijn tijdens de sex en zelfs chronische pijn. Ook kan de zone rond het litteken dof en gevoelloos worden doordat de zenuwen zijn doorgesneden, de huid kan naar binnen trekken en het weefsel boven het litteken kan ‘uitsteken’. Daarnaast is er net als bij iedere andere ingreep vaak sprake van vochtophoping en verdikking rond het litteken.

De behandeling

Vanaf zes weken na de ingreep kan de behandeling worden gestart. Na een uitgebreide intake gaat de specialiste aan de slag met manuele therapie (een speciale pijndemping techniek), lymfe drainage en ‘gentle’ cupping. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een speciale herstellende olie op basis van tarwekiemolie verrijkt met mimosa, sinaasappel en lavendel. 

Last van diastase? In dit artikel vertellen 3 professionals over de verschillende manieren om daar van te herstellen.

Borstvoeding

Hoewel de wetenschap er niet eenduidig over is, wordt geadviseerd om na de behandeling te kolven en de gekolfde melk weg te gooien. Tijdens bindweefselmassage kunnen er toxines vrijkomen die je niet door wilt geven aan de baby. 

Kosten van de behandeling

De After Care C- section behandeling is sinds eind juni 2022 beschikbaar bij De Bindweefsel Bar voor € 59,- per behandeling van 30 minuten. Tijdens de intake maakt de bindweefselspecialist een inschatting van het benodigd aantal behandelingen voor een optimaal resultaat.

Golden Scar

De behandeling is volledig gericht op herstel. Daarbij is het einddoel het verzachten van het litteken om de kans op klachten in de toekomst te verminderen. Een litteken dat zacht is en mooi geneest. En uiteindelijk een prettige herinnering wordt, als het ware een Golden Scar.

Een afspraak bij De Bindweefselbar maak je hier: De Bindweefsel Bar Amsterdam.

Dit is overigens geen gesponsorde content. Ik kom al jaren naar volle tevredenheid bij Charley en De Bindweefselbar en draag haar een warm hart toe. En alle moeders na een keizersnede wens ik een voorspoedig herstel.

Tot slot…

Dit artikel is meteen de aankondiging van meer reuring op de blog. Uiteraard voornamelijk over uiterlijke zaken. Toch kan het zijn dat er vanaf nu ook wat andersoortige content doorheen sijpelt. Want wat ik wel wist, maar nu ook echt kan beamen is dat het uiterlijk belangrijk is, maar lang niet zo belangrijk als we soms denken. En gelukkig maar. Anders is zo’n zwangerschap en wat het met een lijf doet, maar moeilijk te dragen.

x Sietske

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *