OVER FILLER

In dit artikel leggen we uit hoe een behandeling met fillers werkt, hoe het in onze beleving voelt en wat je er aan kunt hebben.

FILLER – wat is het? Met fillers, de naam zegt het al, kun je iets opvullen. Er zijn verschillende typen fillers; permanente, oplosbare en eigen vet. Over permanente fillers (bijvoorbeeld siliconegel) gaan we het niet uitgebreid hebben. Die moet je simpelweg nooit, maar dan ook nooit gebruiken. Neem dat maar gewoon van ons aan. Oplosbare fillers worden het meest gebruikt voor cosmetische doeleinden. Je kunt hiermee gezichtcontouren verbeteren en verloren volume herstellen. De meest bekende behandeling is het opvullen van de lippen maar de mogelijke behandelingen met filler zijn legio. Er zijn veel verschillende merken fillers op de markt, verderop in dit artikel meer daarover. Eigen vet (lipofilling) wordt ergens van het lichaam weggehaald doormiddel van liposuctie, en op de plek waar dat volume wel gewenst is weer ingespoten. Buikvet van rond de navel is bijvoorbeeld erg geschikt voor gebruik in het gezicht, met grotere volumes vet kun je mooie billen en borsten maken. Over lipofilling snel meer in een volgende ‘Hoe dan?’

Als eerste nieuwe artikelen van wiemooiwilzijn lezen? Volg ons op Facebook!

FILLERS – hoe voelt het? We gaan je niet voorliegen. Een behandeling met fillers doet gewoon pijn. De behandeling kan wel een stuk aangenamer gemaakt worden door een verdoving en zachte hand van de arts. Verdoven van het te behandelen gebied kan op 3 manieren, door verdovingscreme (Emla), een injectie met verdoving (lidocaine) of verdoving die al in de filler zit. Na een verdoving doet de behandeling in principe geen pijn meer maar je kunt wel druk ervaren. Fillers kunnen worden geïnjecteerd met een naald of een canule. Voordeel van het gebruik van een canule, een holle naald met stompe punt, is dat de kans op blauwe plekken minder is. Nadeel van het gebruik van een canule is dat je soms wat rare ‘knak’ geluiden hoort als de canule door het weefsel gaat.

FILLERS – welk merk? Je kunt de typen oplosbare fillers verdelen in 2 verschillende producten, hyaluronzuur en collageen stimulerende fillers. Hyaluronan komt van nature in het lichaam voor, waar het veel verschillende functies heeft. (Volgens Wikipedia zijn het lange ketens suikers die uit precies twee met elkaar verbonden simpele koolhydraten bestaan. Logisch.)

Hyaluronzuur wordt door veel fabrikanten aangeboden en in verschillende varianten. Bekende merken zijn Juvederm, Belotero en Restylane. Ieder van die merken heeft verschillende dikte hyaluronzuur, wat de ene geschikt maakt voor behandeling van de lippen en de ander voor bijvoorbeeld het accentueren van een jukbeen. Hyaluronzuur zorgt voor een goede hydratatie. Ook als je geen volume wilt kun je hyaluronzuur gebruiken om een droge huid weer goed gehydrateerd te krijgen.

Collageen stimulerende fillers (biostimulatoren) bevatten een ingredient dat de bindweefselcellen activeert. Hiermee wordt de collageenproductie gestimuleert. En collageen is precies dat gene dat je nodig hebt voor een mooie huid. De meest bekende merken biostimulatoren zijn Radiesse en Sculptra. Wat Radiesse bijzonder maakt is dat het het lichaamseigen mineraal calciumhydroxylapatiet bevat dat van nature ook in onze botten en tanden voor komt. Radiesse is dan ook uitermate geschikt om dieper volumeverlies mee te corrigeren.

FILLERS – en dan? Een behandeling met fillers geeft geen blijvend resultaat. In de regel dien je eenzelfde behandeling na zo’n 6 a 12 maanden te herhalen om het resultaat te behouden.

Er bestaat ook nog zoiets als PRP. Ook wel bekend als de Vampire facial. Uit het eigen bloed wordt bloedplaatjes rijk plasma (Platelet Rich Plasma) gewonnen en in het gezicht geïnjecteerd. Door de aanwezige groeifactoren in het bloedplasma en in de bloedplaatjes kun je met eigen bloed de huidstructuur verbeteren. Binnenkort een video van deze behandeling op ons You Tube kanaal. Abonneer je op ons kanaal voor updates.

Wil je meer weten over een filler behandeling? Vraag ons hier om advies.