Huidoverschot na afvallen

Als je obese bent en sterk vermagert, ben je er nog niet. Na het afvallen houd je in de regel huid over, een huidoverschot. Bij geleidelijk afvallen is de huid tot op een bepaalde hoogte in staat om weer in vorm te komen. Val je snel af dan is de kans groot dat je achterblijft met slap, hangend vel. Niet alleen kan het overschot aan huid als niet mooi worden ervaren, het geeft in de meeste gevallen ook klachten. Er kunnen irritaties van de huid ontstaan door de plooien en het vel kan belemmerend zijn in je dagelijkse activiteiten. De meest voorkomende operaties na afvallen, met behulp van een gastric bypass of op eigen kracht, zijn een buikwandcorrectie en arm- en beenlift. Deze operaties aan het lichaam worden uitgevoerd door een plastisch chirurg en worden post-bariatrische chirurgie genoemd.

Over een buikwandcorrectie

Een buikwandcorrectie staat ook wel bekend als abdomino- of buikwandplastiek. Als de verslapping van de huid zich beperkt tot onder de navel, spreek je over een kleine buikwandcorrectie. Als de huid van de gehele buik gecorrigeerd moet worden, voert de plastisch chirurg een grote buikwandcorrectie uit. Bij deze ingreep wordt de navel verplaatst om deze op een natuurlijke plaats te houden. In veel gevallen wordt een buikwandcorrectie gecombineerd met liposuctie voor een mooi(er) contour. In de meeste gevallen volstaat het om het overschot aan huid horizontaal weg te halen. Is er ook een overschot aan de zijkant van het lichaam wordt de Fleur de Lis-techniek toegepast waarbij de huid ook verticaal wordt gehecht. Je houdt in dat geval een horizontaal en verticaal litteken over.

Over een bovenbeenlift

Door extreme vermagering kan de huid en het vet van de bovenbenen erg slap worden. Je kunt er dan voor kiezen een bovenbeenlift uit te laten voeren. De medische term voor deze operatie is een dermolipectomie van de bovenbenen. Bij een matige verslapping van de huid van het bovenbeen kan een operatieve correctie worden uitgevoerd door de huid op te spannen en te hechten in de lies. In de meeste gevallen zal de huid in twee richtingen opgespannen dienen te worden, hierdoor ontstaat er een lang S-vormig litteken van lies naar knie. Het litteken komt aan de binnenkant van het bovenbeen zodat het minder opvalt.

Over een bovenarmlift

De medische term voor een bovenarmlift is dermolipectomie van de bovenarmen. Bij een matige verslapping van de huid van de bovenarm kan een operatieve correctie worden uitgevoerd door de huid op te spannen en te hechten in de oksel. In de meeste gevallen zal de huid in twee richtingen opgespannen dienen te worden, hierdoor ontstaat er een lang S-vormig litteken van elleboog naar de oksel. Het litteken komt aan de binnenkant van de bovenarm zodat dit later minder opvalt.

Over een billift

Net als bij de andere lichaamsdelen kan de huid van de billen ook zakken. Om aan de achterkant de huid te liften kan er gekozen worden voor het omhoog liften van de huid waarbij er op de onderrug een litteken achterblijft of in de bilplooi. Het is mogelijk de billen meer contour te geven door middel van lipofilling. Het vetweefsel wordt ergens anders op het lichaam ‘geoogst’ en geïnjecteerd in de billen. Het plaatsen van een implantaat behoort ook tot de mogelijkheden, maar door de grote kans op complicaties bij het herstel wordt deze ingreep (nog) niet vaak uitgevoerd in Nederland.

Over een borstlift bij vrouwen

Als je afvalt, verdwijnt ook het meeste vet uit je borsten. Het bovenste gedeelte van de borsten heeft dan vaak geen vulling meer en er ontstaat een diepe borstplooi waarbij de tepels vaak lager zitten dan de borstplooi. In dat geval kan een borstlift uitkomst bieden. De tepel wordt daarbij naar boven verplaatst en als het nodig is kan er door middel van een implantaat meer vorm of volume aan de borsten worden gegeven. Een borstlift laat meer littekens na dan een ‘gewone’ borstvergroting. Er wordt rondom de tepel, van de tepel naar de borstplooi en in de borstplooi een litteken gemaakt.

Over een borstlift bij mannen

Na het afvallen kan er een overschot aan huid achterblijven bij de borst. Vooral voor mannen kan zulke ‘borstvorming’ storend zijn. In de meeste gevallen is het voldoende om rond de tepel een reepje huid weg te halen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om meer huid weg te halen en de tepel wat naar boven te verplaatsen. Hierbij blijft er een zogenoemd ankervormig litteken rond en onder de tepel achter. Heb je als man borsthaar dan heb je in dit geval mazzel en is het litteken goed te camoufleren. Als er veel vet in het gebied onder de tepel zit, wordt dit tijdens de operatie verwijderd met liposuctie.

Over een total body lift

Indien er sprake is van een huidoverschot zowel aan de voorkant als aan de zij- en achterkant van het lichaam, na extreem gewichtsverlies, is het uitvoeren van een buikwandcorrectie alleen niet voldoende. Bij een bodylift “torsoplastie” wordt de overtollige huid van buik, heupen/flanken, rug en billen in dezelfde operatie weggesneden om de patiënt een strakker lichaam te geven. Hierbij loopt het litteken grotendeels verborgen als een ceintuur in de bikinilijn om het lichaam.

 

Wil je informatie over post-bariatrische chirurgie? Neem dan contact met ons op. Wij koppelen je graag aan een goede plastisch chirurg die gespecialiseerd is in deze behandelingen.

Verwant bericht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *