Je ziet er goed uit. Voor je leeftijd.

Ik zie er goed uit. Voor mijn leeftijd.

Mijn zelfbeeld heeft het afgelopen jaar schade opgelopen. Hoe ik mezelf zie, is altijd onderhevig geweest aan het leven, maar na het afgelopen jaar is het beeld echt behoorlijk vertroebeld geraakt.

Als ik in de spiegel kijk, vallen me de lijnen in mijn hals op, zie ik een doffe huid en rimpels boven mijn knieën. Die zijn er, en waren er waarschijnlijk al jaren, maar nu bevestigen ze mij in de diepe overtuiging dat ik niet zo mooi meer ben. In deze column vertelde ik over de auto-immuunziekte die ik heb. Ik heb een jaar van veel ziek zijn en pijn achter de rug. Buiten dat ik intens teleurgesteld ben in mijn lichaam, omdat het ineens niet meer functioneert als het deed, maakt pijn lelijk. Chronische pijn is verschrikkelijk. Voor je gemoedstoestand, je energielevel en plezier in het leven. Het belemmert je in alles. Alle dingen waar ik plezier aan beleefde, kon ik vaak niet opbrengen. Sporten niet, uitgaan niet en aan seks moest ik al helemaal niet denken.

Waardering voor jezelf en het hebben van een goed zelfbeeld, mag niet afhankelijk zijn van externe factoren, maar dat is het vaak voor een deel wel. Je schoonheid bevestigd krijgen door een ander is, op orgasmes na, het fijnste dat er is.

Als je een ietwat conservatieve volger bent, neem ik het je niet kwalijk als je me ontvolgt na de confessie die ik nu ga doen. Ik ben jarenlang stripteasedanseres geweest. Niet geheel onverdienstelijk en ik was er goed in. Het leven als danseres was spannend en took me places; van het oer-Hollandse Multigroove naar de meest sjieke clubs in Parijs tot de grootste penoze club in Napels. Ik heb genoten van die tijd en buiten dat ik er goed geld mee verdiende, gaf het me ook de bevestiging waar ik op dat moment behoefte aan had. Nu twijfel ik of het soort aandacht dat je als danseres krijgt heel waardevol is, maar toen ging ik er goed op. Ik voelde me aantrekkelijk en genoot van de complimenten en vooral het applaus.

Bespaar je de moeite, geen compromitterend beeldmateriaal te vinden op het internet. Gelukkig eindigde mijn stripperscarrière voor het moment dat alles vastgelegd werd op het internet. Hier een jolig analoog plaatje voor je.

Goed verhaal

Mijn lichaam heb ik ingezet om geld mee te verdienen, met het dansen en eigenlijk doe ik dat voor wiemooiwilzijn nog steeds (‘ik heb mijn lichaam levend aan de wetenschap gedoneerd‘). In de basis ben ik blij met mijn lichaam en zie ik geen reden om het niet in te zetten. Dat betekent niet dat ik in een vergadering mijn borsten ter tafel gooi om iets gedaan te krijgen, maar wel dat ik mijn lichaam zie als onderdeel van wie ik ben. Net als mijn karakter en eigenaardigheden dat zijn. Mijn bloedhekeltje dood aan saai maakt dat ik genoeg onconventionele avonturen heb meegemaakt. Die belevenissen definiëren me niet, maar maken me wel goed gezelschap op feestjes en partijen. Voor ieder kwartje dat je er ingooit, heb ik een goed verhaal paraat.

Onderbroekenbal

Zo ook deze. Afgelopen weekend belande ik op een heus Kink Fest. Een intiem feestje waar stellen samen (en dan bedoel ik samen) de liefde vierden. Buiten dat dit in principe niet mijn scene is, kun je je voorstellen dat er een hoop zorgen aan vooraf zijn gegaan. Waar ik voorheen met het grootste gemak half ontbloot dansjes deed en public, leek uitgaan in iets anders dan volledige bedekking ondenkbaar. Onzeker heb ik staan draaien voor de spiegel in verschillende setjes. Om vervolgens mijn beklag te doen over dat lijf bij de manspersoon die me voor het feestje uitnodigde; “Stel je niet aan. Je ziet er goed uit voor je leeftijd.”, was zijn repliek. In iedere andere situatie zou ik mannen afraden ooit zoiets tegen een vrouw te zeggen, maar in mijn geval was het effectief. Ik laat me namelijk per definitie nooit kennen.

Lief feest

Ik ben gegaan, in lingerie, en daar ben ik immens dankbaar voor. Waar je in de gemiddelde kroeg of club uitvoerig wordt bekeken en gekeurd, was dat hier niet aan de orde. Tenminste, niet op een vervelende manier. Op het onderbroekenbal veel blote lijven en eigenlijk allemaal even prachtig en de sfeer was, hoe zal ik het omschrijven? Lief! Ja, dat is het juiste woord. Zonder volledige bedekking ben je kwetsbaarder en dat maakte de sfeer lief. De organisator zou zijn feest ongetwijfeld niet als ‘lief’ omschreven willen zien, maar dat vond ik het. Wellicht zouden we vaker bloot de deur uit moeten gaan. En wat liever zijn in ons oordeel over het lichaam. Vooral in ons eigen oordeel over ons eigen lichaam.

Laten we eerlijk zijn, ouder worden maakt niet per se mooier. Seks wel, daar doe ik weer aan. Niet op dat feest trouwens, daar kwam iets tussen.

Reageer 2

    1. Post
      Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *