Joost Staudt over littekens

Iedereen heeft ergens wel een litteken op zijn lichaam, jij vast ook. Je leeft en dan loop je wel eens wat schade op. Op zich geen ramp. Behalve als een litteken dusdanig groot of ontsierend is dat je er hinder van ondervindt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een litteken minder zichtbaar te maken. Plastisch chirurg Joost Staudt vertelt je hier meer over.

Wat is een litteken?

Littekens zijn onderdeel van het genezingsproces bij huidschade. Schade aan de huid kan ontstaan na een operatie of een ongeval. Nu wordt er tijdens de operatie door de behandelend arts alles aan gedaan om er voor te zorgen dat het litteken zo mooi mogelijk zal genezen maar de uitkomst is niet altijd positief te garanderen. Naast de vakkundigheid van de arts heb je ook een beetje mazzel nodig. De vorming van het litteken hangt namelijk af van je leeftijd, de plek van het litteken en het type huid dat je hebt. Ook spelen je genen een grote rol. Zo komt keloïd (littekenweefsel dat buiten de randen groeit van het originele litteken) vaker voor bij iemand met een donkere huid.

Hoe bevorder je het genezingsproces van een litteken?

Een litteken vormt zich vanaf het moment van ontstaan tot ongeveer een jaar na dato. Soms blijven littekens l
anger actief in dat geval  is er sprake van hypertrofische littekens. In de periode voordat een litteken is ‘uitgerijpt’ kun je de meeste invloed uitoefenen op het genezingsproces. Een beetje gezond(er) leven kan sowieso geen kwaad (eet asperges, avocado’s en walnoten, da
ar zit het super-antioxidant glutathione in), daarnaast mijd je het best zonnestraling op de beschadigde huid en behandel je het litteken met de littekencrème. De plastisch chirurgen van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk hebben jarenlange expertise opgebouwd bij het behandelen van littekens door operatie, verbranding en ongeval. Door hun kennis en ervaring zijn zij in staat geweest om een selectie te maken van de best werkende stoffen bij genezing van littekens. Deze stoffen hebben zij samengebracht in Staudt zijn littekencrème.

Wat zit er in Staudt littekencreme?

De crème bevat een combinatie van verschillende ingrediënten waarvan de positieve werkzaamheid bij het genezen van een litteken is bewezen. Honing om haar rustgevende en antibacteriële werkzaamheid, vitamine E ondersteunt het herstel van de huid en stimuleert de aanmaak van collageen, calendula heeft een verzachtende werking, is ontsmettend en gaat vorming van bacteriële infecties tegen. Om er voor te zorgen dat al deze werkzame ingrediënten goed door de huid worden opgenomen zijn er siliconen aan de crème toegevoegd. De siliconen vormen een flinterdun laagje op de huid dat helpt dat de actieve stoffen op te nemen.

Alternatieve behandelingen bij bestaande littekens

In de actieve fase van het litteken is het behandelen met de Staudt littekencrème zinvol. Helaas is na die periode smeren minder effectief. Het zal het litteken versoepelen en de huid verzorgen maar een gevormd litteken zal niet meer veranderen. Heb je een ‘oud’ litteken waar je je aan stoort? Er zijn alternatieve behandelmogelijkheden als lasertherapie, chemische peelings of plastische chirurgie.

Klik hier om naar de webshop van Staudt littekencrème te gaan.

Wil je informatie over mogelijke behandelingen bij littekens? Neem hier contact met ons op!

Verwant bericht

Reageer 9

  1. Post
   Author

   Hi Lis! Het duurt een jaar voordat een litteken ‘uitgerijpt’ is. Bij nieuwe littekens kan het dus helpen bij het herstel maar de siliconen die in de crème zitten zijn niet goed voor een actieve acnehuid. Niet ideaal dus. Een peeling of laserbehandeling is een betere optie om acnelittekens te verminderen.

 1. Mag ik de creme ook gebruiken als er nog korstje op het litteken zitten, of moet ik wachten tot deze er afgevallen zijn?

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Dag Marian, de littekencreme is er nu ook speciaal voor kinderen! Misschien het handigst om de crème te smeren voor het slapen gaan zodat het goed kan intrekken en niet in de mond komt tijdens het eten.

 2. Pingback: STOPPEN MET ROKEN? - wiemooiwilzijn

 3. Pingback: ALS JE MAAR GEZOND BENT... - wiemooiwilzijn

 4. Pingback: MOOIER LITTEKEN DOOR BOTOX - wiemooiwilzijn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *