Kale mannen

Onlangs had ik een date. Een leuke date. Terwijl ik bij hem op zijn wit leren hoekbank zat, vroeg hij me naar ‘mijn type’. Daar moest ik even over nadenken. Hij had wel wat kenmerken van de mannen die hem voor zijn gegaan, maar een duidelijk antwoord op zijn vraag had ik niet. Wat me aan het denken heeft gezet.

Heb ik eigenlijk wel een type?

Ik voelde me zeer zeker tot deze meneer aangetrokken ondanks die wit leren hoekbank. Wat precies maakte dat ik me tot hem aangetrokken voelde, kon ik niet helemaal plaatsen. Ja, het was een knappe man. Maar knap is ook maar knap. Om me tot iemand aangetrokken te voelen spelen er meer factoren mee en welke dat precies zijn, is me een raadsel. Volgens mijn zusje val ik op het innerlijk. Wat geen groot compliment is voor de mannen uit mijn leven. Zo aardig waren ze namelijk niet. Toch was ik op allemaal, voor korte of langere tijd, verliefd. Echt verschrikkelijk verliefd. Ondanks buikjes, hangende oogleden en kalende koppen. Want die hadden ze bijna allemaal.

Misschien typeert dat mijn type, die uiterlijke kenmerken.

Voor dat buikje heb ik mijn eigen verklaring; ik houd van mannen die van lekker eten houden, want daar word ik ook blij van. Hangende oogleden zijn ook te verklaren; in de regel val ik op ouder en dan gaan die oogleden nu eenmaal hangen. Die kale kop leek minder goed te verklaren. Ik vind een kale kop an sich niet bijster aantrekkelijk namelijk. Bij de juist gevormde kop kan gemillimeterd haar sexy zijn, maar dat is dan vaak een vrijwillige keuze die goed past bij de rest van de manspersoon. Mijn mannen zijn over het algemeen kalend. Niet vrijwillig.

Waarom val ik op dat soort mannen? Ik ben op onderzoek uitgegaan. Ik heb Google geraadpleegd maar ook Talat Kara, de go-to arts op het gebied van haartransplantaties. Hij heeft niet anders dan kalende mannen op zijn spreekuur. Misschien dat hij mij uit kan leggen wat voor type man ‘de kale man’ is.

Volgens Google worden mannen kaal door genetische aanleg en deels door andere factoren. Waarbij hormonen een grote rol spelen. Om precies te zijn het geslachtshormoon testosteron. Het woord testosteron is een combinatie van testis (Latijn voor teelbal) en steroïde. Bij mannen, want vrouwen maken dit hormoon ook aan zij het in mindere mate, wordt testosteron in de ballen aangemaakt. Figures.

Talat Kara bevestigt dat kaalheid voornamelijk wordt bepaald door erfelijkheid. Heb je de pech dat baldness in de familie voorkomt, kun je er donder op zeggen dat je ook kaal word. Erfelijkheid zorgt er voor dat de haren niet bestand zijn tegen (hoge) testosteronconcentraties. Het testosteron tast de haren in de haarzakjes aan, wat er voor zorgt dat het haar uitvalt. De combinatie van genetische pech en een overdosis van het mannelijk hormoon testosteron maakt dan ook dat een man kaal wordt.

Mijn online speurwerk leert me dat niet alleen die kale knar een hoog testosterongehalte bij een man verklapt. De testosteronbom wordt getypeerd als een typische alfa, doordrenkt met zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en standvastigheid. Hij heeft een hoog libido en veel seksdrift, (testosteron zorgt ook voor de aanmaak van sperma). Ze zijn ambitieus wat resulteert in competitiedrang en haantjesgedrag. Fysieke kenmerken van deze man zijn, naast die kale(nde) kop, zware wenkbrauwen en diepliggende ogen, een sterke en uitgesproken kaaklijn en veel spiermassa. Ze kunnen wat agressief zijn aangelegd en vertonen antisociale kenmerken.

Bingo, de profielschets van de mannen in mijn leven.

Je zou kunnen concluderen dat je uit het (gebrek aan) hoofdhaar van een man het karakter kunt aflezen. Er zullen ongetwijfeld stoere mannen zijn met lang haar, maar daar val ik niet op. Mijn brein associeert een kale man met karaktereigenschappen die ik aantrekkelijk vind. Ik houd van de ba(l)d guy, die stoere, de alfa-man. Nu ik het antwoord heb gevonden op ‘wat mijn type is‘ doet zich de volgende vraag voor, ‘waarom val ik op dat type?’. Zegt dat iets over mijn hormoonhuishouding?

Ik ga het tot op de bodem uitzoeken. Wordt vervolgd.

 

PS. Ik vind je gewoon leuk met je kale(nde) kop maar als je liever een volle bos haar hebt, snap ik dat ook best. Wil je advies over een haartransplantatie? Neem hier contact met ons op!

Verwant bericht

Reageer 4

  1. Klopt. Ik ben zelf een kale man en heb redelijk vaak succes met mijn kale knar 🙂 Veel vrouwen houden ervan, maar veel ook niet. Er zijn ook mannen die kale mannen aantrekkelijk vinden. Ikzelf val meer op de vrouwelijke man. Dus eentje met lang haar 🙂

  2. Feit is gewoon dat maar een deel van de kale mannen hun kaalheid idd gelinked kan worden aan hun testosterongehalte. Er zijn genoeg kleine dikke kale mannetjes die met juist teveel oestrogeen (vrouwelijk geslachtshormoon).. Overigens ben ik zelf een grote mooie man met ook een erg hoog testosterongehalte en heb alle eigenschappen (slank, brede kaaklijn, gespierd, karakter , ev) behalve dan (gelukkig) die kaalheid want juist mijn mooie lange donkerblonde haren maken mij jeugdig en jong(er) dan ik ben (41) en ik merk dat vrouwen erop vallen.

  3. Pingback: WEES LIEF VOOR HAAR - wiemooiwilzijn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *