COLUMN #12 MY FAVOURITE BEAUTYPRODUCT

Aletta BLOG Leave a Comment

Voor een korte rubiek ‘Eerlijk over mijn gezicht’ werd mij onlangs de vraag gesteld: ‘Wat is je favoriete beautyproduct?’ My first thought: ‘Uhh, Botox?!’

Aangezien ik het idee had dat dit antwoord misschien een beetje raar zou zijn en wellicht niet helemaal wat de interviewer bedoelde met beautyproduct, heb ik daarom de huidproducten die ik dagelijks aanbreng op mijn gezicht maar als antwoord gegeven.
Stiekem moest ik wel een beetje om mezelf lachen, ik blijf tenslotte cosmetisch arts en wanneer het aankomt op het verminderen van rimpels en op het verkrijgen van die open, frisse blik dan is Botox toch echt my #1 beautyproduct.

Maar, hoe zit dan dan met die dure crèmes?

Het is ook ontzettend verleidelijk allemaal, in winkels en magazines zie je de ene na de andere prachtige advertentie van de nieuwste anti-aging wondermiddelen vertegenwoordigd door celebraties met fonkelende (let wel: gephotoshopte) huidjes die benadrukken dat ook ‘jij het waard bent’. Er wordt gepromoot met luxe ingrediënten zoals hyaluronzuur, Q10-complex en zelfs goud en kaviaar vindt tegenwoordig zijn weg naar je potje dagcrème. Door al die pracht & praal verdwijnt de innerlijke criticus al snel naar de achtergrond en hupsakee, de portefeuille is weer een stukje lichter en je bent weer een potje verwijderd van een gezonde huid.

Wanneer cliënten me vertellen al diverse peperdure smeersels te hebben geprobeerd, welke niks lijken te doen voor hun huid en rimpels, geef ik dan ook het advies om daar geen geld meer in te stoppen. Er zijn een heleboel manieren om je huid te verbeteren, goud op je gezicht smeren valt daar precies níet onder. Daarbij komt dat naar mijn mening een botoxprikje tegen die hardnekkige fronsrimpel veel meer waar geeft voor je geld en een goed nachtserum met vitamine A-zuur verbetert de huidconditie binnen no time. En hoeft niet veel te kosten.

Echter het aller-aller-allerbelangrijkste advies om huidveroudering en het ontstaan van rimpels uit te stellen is: blijf zoveel mogelijk uit de zon! Je wilt het waarschijnlijk niet horen (ikzelf eigenlijk ook niet), maar ongeveer 90% van de huidveroudering ontstaat namelijk door onze geliefde, warme rakker in de sky. Wanneer je wel de zon ingaat, zorg er dan ten allen tijde voor dat je je goed insmeert met SPF. (Waar je op moet letten bij het aanschaffen van je zonnebrand is helaas ook een hele studie op zich.. *zucht* Daarover in een latere column meer!)

Als het smeren met SPF helemaal in je routine is verweven, is je huid je al ontzettend dankbaar! Dan is het verder een kwestie van de huid zo goed mogelijk ondersteunen zodat ze gezond is, en blijft. Gezonde voeding draagt hieraan bij (zie mijn column over anti-aging foods), weinig stress en als je nog steeds rookt; stop daar dan als de wiedeweerga mee!

Ga verder bij het aanschaffen van huidverzorging niet enkel af op de prijs (het is duur, dus het zal wel goed zijn) of op hoe mooi de verpakking staat op het plankje in je badkamer. Kies ze uit op basis van de ingrediënten. Naast vitamine A-zuur zijn er namelijk nog tal van andere, wetenschappelijk bewezen, werkzame stoffen welke écht iets kunnen doen voor de huid. Fijn! Echter zijn er ook een tal van stoffen welke vaak aan huidproducten worden toegevoegd welke op hun beurt weer irriterend kunnen zijn voor de huid. Minder fijn.

Hoe lees je de ingredientenlijst van een huidverzorgingsproduct?
  • Ingrediënten staan op aflopende volgorde van de concentratie, dus van de ingrediënten die vooraan staan zit het meeste in het product, de ingrediënten die als laatste zijn genoemd zijn vaak verwaarloosbaar (hier staan verassend vaak de ingrediënten die er echt toe doen).
  • Let op: ingrediënten met een concentratie van minder dan 1% staan aan het einde van de ingrediëntenlijst en mogen in willekeurige volgorde worden weergegeven.
  • We weten dat stoffen zoals parfum en alcohol (echter niet alle alcoholen zijn slecht; cetyl alcohol, ceteary alcohol, myristyl alcohol en behenyl alcohol werken juist verzorgend en hoef je dus niet te vermijden) alsook verschillende plantenextracten irriterend kunnen zijn voor de huid.
  • Anti-oxidanten zijn een pré in je huidverzorging! Wees er zeker van dat bij toevoeging van vitamine E ook andere anti-oxidanten (zoals vitamine C) aan het product zijn toegevoegd om de werking en stabiliteit te garanderen.
  • https://www.paulaschoice.com/ingredient-dictionary is een handige site waarop je kunt terugvinden wat een specifiek ingrediënt doet én of deze niet in de categorie ‘irriterende stoffen’ valt.

Daarnaast is de verpakking ook nog eens belangrijk, de kwaliteit van je huidproduct holt namelijk achteruit onder invloed van lucht en licht en we hoeven het natuurlijk niet te hebben over wat een vinger vol bacteriën in je crème doet met de kwaliteit. Het liefst wil je je product dus in een luchtdicht pompje, om de kwaliteit en de werking van de actieve ingrediënten en beloofde anti-oxidanten ook daadwerkelijk te behouden.

Nu hoor ik je denken.. ‘Jahaaaa, nou weet ik het allemaal wel. Maar wat gebruik je nou zelf dan? Ik gebruik een milde reiniger, verzorgende crème en SPF30 in combinatie met een speciaal op mijn huid afgestemd dag- en nachtserum van het merk Universkin. Elke huid is anders en wat voor mij werkt hoeft niet direct voor jou te werken. Het unieke aan het serum van Universkin is dat deze helemaal wordt afgestemd op jouw huid. Op basis van jouw huidtype en huidprobleem worden verschillende actieve ingrediënten ter plekke toegevoegd, om zo tot een persoonlijke formule te komen die jouw huid optimaal ondersteund. Zo zijn er ingrediënten die helpen de huidflora terug in balans te brengen, ontstekinkjes en overtollige talgproductie tegen te gaan, de huidbarrière te herstellen en bijvoorbeeld pigmentvlekken te verminderen. Er zijn wel 1.852.432 verschillende combinaties mogelijk!

Ben jij benieuwd naar wat jouw huid nodig heeft?

Door het invullen van een uitgebreide online questionnaire krijgen we goed inzicht in jouw huid waarmee we een persoonlijk behandelplan op kunnen stellen. Vul de questionnaire in op https://www.skinxs.com/diag/aletta-de-wit

Wil je advies van Aletta over jouw huid? Laat hier je gegevens achter en dan kijkt ze samen met jou naar jouw ideale samenstelling!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *