Wie mooi wil zijn in 2019: keert naar binnen, niet naar de ander.

Sarah BLOG 1 Comment

De wintermaanden zijn een tijd van introspectie en reflectie. Volgens het Boeddhisme zijn dit de vrouwelijke, yinne maanden waarin naar binnen keren van belang is voor ons. In de zomer maanden keren we ons meer naar buiten en staan we bij minder stil. We leven wel maar voelen minder. Dat zijn de mannelijke, yange maanden. Hier zijn een paar erg leuke grapjes over te maken. Andere keer.

Toch; samen zorgen de yinne en yange maanden voor jaargetijden die perfect in balans zijn en elkaar aanvullen. Het hele universum, de aarde en de natuur, leven – én overleven – alleen door de onderlinge harmonie.

Ik beaam het bovenstaande. Elk jaar voel ik tijdens de winter een diepere behoefte om mezelf te voeden, maar heb ik ook zin om alle troep op te ruimen – zij het mensen zij het spullen – en als het ware te ontgiften van het ongezonde leven. Dit is historisch ook de gedachte achter het nieuwe jaar. Reflectie en ontgifting.

Wat zijn de bijzondere dingen die ik koester en meer van mijn liefde en tijd wil geven? Wat is dood gewicht dat ik respectvol doch resoluut uit mijn energie wil? Nog belangrijker; ben ik de mooiste en gelukkigste zelf die ik kan zijn voor mij en voor mijn omgeving?

Nieuwjaarsresoluties in een notendop:

1. Deel je krachten, niet je zwaktes. Wees een inspiratie voor mensen, niet iemand die eigenlijk heel veel energie van je omgeving vraagt. En uiteraard evenzo omgekeerd; laat mensen een inspiratie voor jou zijn en geen bron van negativiteit. Als je voor iedereen in je persoonlijke kring niet abrupt zonder na te denken minstens vijf dingen kan opnoemen die je bijzonder inspirerend vindt aan ze, horen ze niet in je persoonlijke kring. Daag.

2. Volg jouw pad des levens. En daarmee bedoel ik: verdwaal niet op dat van iemand anders. Niemand hoort op jouw pad maar jij hoort ook zeker niet op dat van iemand anders. Oordeel niet en hou je bezig met waar jij naartoe wilt in je leven. Dat vereist echt al wel genoeg aandacht voor jezelf dus je hebt trouwens helemaal geen tijd om je bezig te houden met wat anderen aan het doen zijn.

3. Wees je eigen beste criticus en grote liefde. Het is jouw taak om het meest reflectief te zijn naar jezelf, niet de taak van iemand anders. Als er mensen zijn die strenger voor je zijn dan jij voor jezelf gaan er twee dingen mis. Ten eerste, waarom sta je niet dicht genoeg bij jezelf om eerlijk en open te durven reflecteren over jezelf? En ten tweede, wat doen andere mensen in je omgeving die jou oordelen? Wees echt naar jezelf toe maar ook goed voor jezelf.

4. Feit: je gedachten maken je gedrag. Heb je een stemmetje in je hoofd dat tegen je zegt dat je dik of dom of duizend andere dingen bent?  Daar word je letterlijk dik en dom en duizend andere dingen van. Gedachten manifesteren gedrag, dat is een ongetwijfeld wetenschappelijk gegeven. Stop daarmee. Zeg tegen jezelf dat je slimmer, slanker, sterker of duizend andere dingen gáát zijn. En werk daar doelgericht naartoe.

5. Het leven ‘overkomt je niet’ hoor, jij bent echt de enige dirigent van je eigen leven. Wie denk je dat een leuker leven heeft met een hogere levenskwaliteit? Iemand waar altijd alles bij gebeurt of iemand die ziet dat alles eigen aandeel heeft? Realiteit is subjectief. Het enige dat jij controleert is welke energie je het geeft en wat je eruit haalt. Plus, heb je wel eens door gehad dat hoe passiever je in een situatie bent, hoe lager je zit in je zelfvertrouwen en zelfrespect? Dat is een universele menselijke reactie op passiviteit. Voorkom dat ten alle tijden.

6. Schrijf een ‘opscheplijstje’. Wat zijn de dingen waar je trots op mag zijn die je hebt waargemaakt het afgelopen jaar? Wees je bewust van je prestaties en schrijf die elk jaar uit. De volgende keer dat je niet in je kracht zit en dat kleine stemmetje in je hoofd je twijfels voedt, lees je het lijstje hardop. Alles dat je vanuit kracht doet heeft altijd een betere uitkomst dan alles dat je vanuit zwakte of twijfel doet.

7. Negatieve feedback is een geschenk en geen zonde dus ontvang die ook als zodanig. Iemand neemt letterlijk de tijd en moeite om iets met jou te willen delen waar die persoon over nagedacht heeft en de tijd voor neemt om naar je uit te spreken, in je gezicht, niet achter je rug om. Wees daar dankbaar voor. Je kunt alleen maar slimmer en rijker worden van kennis, het is niet mogelijk dommer van kennis te worden. Het is dus aan jou om te denken, ‘hey, hier was ik me niet bewust van maar nu wel dus hier kan ik iets mee doen’. Zelfkennis is macht en mooi. Plus het is ook echt een down-grade van jezelf als je lelijk met kritiek omgaat.

8. Reflecteer even voordat je gaat zeuren over hoe zwaar je het hebt. En hiermee bedoel ik alledaagse dingen zoals klagen over werk, relaties en andere luxeproblemen. Je hebt het niet zwaar want alles is én relatief én tijdelijk. En iedereen heeft shit. Het enige gevoel dat je anderen geeft door (vooral) je tegenslagen veel en herhaaldelijk uit te spreken is anderen opzadelen met jouw shit bovenop hun eigen. Deal. Dat doen we allemaal. En wist je dat alles dat je aandacht geeft, gaat groeien? Ook zo het drama in je leven.

9. Laat jezelf wél kennen. Het aller, aller mooiste dat iemand ooit tegen me zei was: ‘wat laat jij jezelf kennen, zeg’. In die ene seconde werd waarheid helder want ik begreep het onoverkomelijke verschil tussen hem en mij. Ik wil mezelf juist wél laten kennen, ik wil mezelf wél kwetsbaar kunnen opstellen, ik wil die kracht wél laten zien en koesteren. Als je jezelf niet laat kennen, wie ben je dan eigenlijk?

10. Geef meer. Stel jezelf volgend jaar bij mensen in je omgeving en bij situaties waarin je jezelf bevindt vaker de vraag: kom ik hier iets geven of kom ik iets halen? Ben ik een nemer of een gever? Welke van de twee wil jij liever zijn en als gezien worden? Precies.

Wees gelukkig. Wees sterk, succesvol en schitterend. En wees lief voor jezelf en voor elkaar.

Liefs, Sarah

Voor mijn lieve vriendin Lorraine. Omdat één van je mooiste eigenschappen je onkunde is om in te zien hoe inspirerend je bent.

Reageer 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *