MOOIER LITTEKEN DOOR BOTOX

Botuline toxine kennen we over het algemeen bij de productnaam Botox en dit medicijn wordt ingezet in de strijd tegen rimpels. Joepie voor dat! Maar dat is niet de enige indicatie waar Botox goed voor is.

Botuline toxine heeft invloed op de spierspanning. Bij rimpels is dat bijvoorbeeld op de aangezichtsspieren die de fronsrimpel veroorzaken en bij de kaakspieren die door een teveel spanning op de kaken tandenknarsen veroorzaken. Een minder bekende indicatie waar Botox voor kan worden ingezet is bij littekens. En dan vooral bij littekens in het gezicht na reconstructieve chirurgie. Nu hoor ik je denken, hoezo zou je Botox in een litteken spuiten? Nou, uit onderzoek blijkt dat Botox een gunstig effect heeft op de genezing van littekens. De huid van het gezicht staat onder voortdurende spanning door de bewegingen die we met ons gezicht maken. Eigenlijk spannen we voortdurend spieren aan in het gezicht, bij het praten, eten, lachen, zoenen. Een litteken geneest het best als de huid zo min mogelijk onder spanning staat. Artsen zetten om die reden botuline toxine in om een betere genezing van een litteken in de hand te werken.

BOTOX SCHIJNT OOK TE HELPEN TEGEN DEPRESSIE

Hoe dat werkt? Na het hechten van de wond kan de arts direct rondom het litteken Botox injecteren, net als dat wordt geinjecteerd bij een cosmetische toepassing eigenlijk. Het gebruik van Botuline toxine ter bevordering van de genezing van littekens wordt nu nog off-label toegepast. Dat wil zeggen dat dit geen officiele indicatie is voor het gebruik van botuline toxine. Plastisch chirurg Kian Karimi uit Los Angeles pleit voor het toevoegen van de indicatie, “Wij zetten Botox al jaren in voor deze indicatie vanwege de goede resultaten. Je hoort er weinig over, maar wij weten dat het werkt. Ik geloof dat dit door de FDA goedgekeurd moet worden als indicatie voor Botox gebruik”.

Ondanks dat deze manier van het gebruiken van Botox niet per se nieuw is, heeft nieuw onderzoek uitgevoerd door een team van de Medische Universiteit van Shanghai Jiao dat is gepubliceerd in Plastic and Reconstructive Surgery, nog meer bewezen dat deze techniek effectief is. Plastisch chirurg Karimi zet nu ook Botox in bij zijn cosmetische operaties als facelifts en wenkbrauwliften. Ook hier zegt hij dat de cliënten behandeld met Botox rondom het litteken, mooiere en dunnere littekens hebben dan die niet behandeld met Botox.

Ondanks dat er voor een officiele indicatie meer onderzoek gedaan zal moeten worden geeft dit onderzoek wel aan hoe divers botuline toxine is in te zetten. De mogelijkheid dunnere en plattere littekens te krijgen na reconstructieve of plastische chirurgie is een mooi vooruitzicht!

 

Meer weten over littekens? Plastisch chirurg Joost Staudt vertelt in dit artikel alles over littekens.

VRAAG ADVIES

 

Bron: NewBeauty

Verwant bericht

Reageer 1

  1. Pingback: OVER EEN HAARTRANSPLANTATIE - wiemooiwilzijn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *