mutatis muTANDis

Nadat veranderd is wat veranderd moet worden.

Voorheen had ik een heel brave tandarts. Hartstikke sympathiek, maar een beetje intimiderend. Heel, heel lang geleden had ik trouwens een fantastische tandarts. Op het NDSM-terrein in mijn Amsterdam Noord zat mijn ‘kindertandarts’. Ik kan me herinneren dat ik daar met veel plezier heen ging, wat een leuke vrouw was dat. In mijn herinnering ook superknap, toen had ik blijkbaar ook al oog voor schoonheid.

Terug naar de tandarts er na, daar herinner ik me van dat ik standaard op mijn kop kreeg, omdat ik teveel zuur at en dronk, mijn tanden liet bleken (elders), rookte en hij draaide intens dramatische klassieke muziek. Inderdaad intimiderend wel. Met knikkende knieën vroeg ik hem dan ook om een beugel. Ik had al door dat deze man het esthetische aspect van een gebit minder belangrijk vond dan het functionele en het stellen van zo’n ‘oppervlakkige’ vraag vond ik eng. Mijn tanden stonden best een beetje schevig. De één net iets over de ander en wist iemand me en profile op de gevoelige plaat vast te leggen, stak standaard mijn rechter hoektand uit op de foto. Heel verschrikkelijk, dat snap je. Zijn antwoord kwam dan ook hard binnen. Motivatie voor het afwijzen van mijn verzoek was dat er niks mis was met mijn gebit. Nooit gaatjes of andere onsmakelijke tandproblemen en vooral een heel goede beet.

Die was zijn cliënt kwijt. Want inderdaad ik heb een goede beet. Als ik mijn zinnen ergens op heb gezet, zet ik daar mijn tanden in en laat pas los als ik dat wil. En nu had ik zin in een recht gebit.

Sexy beugel

Via een bevriende mondhygiëniste kwam ik in de praktijk terecht waar zij werkte. Bij Daphne Nellesteijn in Broek en Waterland. Dit had zo mijn kindertandarts van vroeger kunnen zijn. Net zo lief en begripvol. Zij begreep meteen dat ik mij stoorde aan die scheve tanden en stelde een nieuw soort beugel voor, de Invisalign. Nu vind ik zo’n slotjesbeugel stiekem heel sexy staan, inmiddels was ik bijna 30 en dan staat het toch een beetje knullig. De beugel die Daphne voorstelde was een doorzichtige beugel die je onopgemerkt kon dragen, af en toe uit kon doen en waarmee je veilig orale seks kon uitoefenen. Dat laatste is mijn eigen invulling overigens, levensgevaarlijk lijkt me, al die metalen haken en slotjes in de buurt van eikels.

Om de 2 weken kreeg ik een nieuwe set plastic beugels die mijn tanden steeds meer in het gareel dwongen. Binnen anderhalf jaar stonden mijn tanden kaarsrecht. De verwachting was het beugelprogramma binnen een jaar te kunnen voltooien maar ik vergat mijn beugel nog wel eens op een nachtkastje her en der. En die tanden zijn koppig kan ik je vertellen. Laat je ze even onbeheerd achter, dan draaien ze gewoon weer terug naar hun oude positie. Maar ik heb ze er onder gekregen, mijn tanden staan recht en ik was blij.

Had íe toch gelijk

Inmiddels zijn we een kleine 5 jaar verder en kan ik niet anders dan erkennen dat mijn conservatieve intimiderende tandarts op een paar punten toch wel gelijk had. Dat bleken, het zure eten (fruit), drinken (champagne) en het roken heeft er aan bijgedragen dat mijn tanden poreus, een beetje grijzig en gewoon niet zo mooi meer waren. Wel rechte tanden en nog steeds geen gaatjes maar niet blij. Mijn tandvlees hield het ook voor gezien en trok zich beetje bij beetje steeds meer terug. Pijnlijk en ontsierend. Ik wilde nieuwe tanden. Ik wilde facings. En dan niet het goedkoopste standaard-model-kunstgebit-dat-zonder-eigen-bijdrage-door-de-zorgverzekeraar vergoed wordt. Ik wilde mijn eigen tanden maar dan mooier.

Een kunstgebit

Na gedegen veldonderzoek bleek er slechts één praktijk te zijn die aan mijn hoge eisen kon voldoen. Die van Thomas Rietrea, Lassus Tandartsen in Amsterdam. Bevlogen en enthousiast vertelde hij mij over de mogelijkheden. Niet veel langer dan een paar minuten eigenlijk. Hij vond dat ik moest ervaren hoe het er uit kon komen te zien. Ik dacht aan een digitale simulatie zoals ik ook bij de Invisalign kreeg, maar ik kreeg een heus kunstgebit dat ik een paar dagen kon dragen.

Bekijk hier mijn vlog over het kunstgebit op Vrouw.nl.

Zelf dacht ik dat mijn tanden te kort waren. Dus ik kreeg langere tanden. Toevallig net voor het paasweekend. Je kunt je de grappen op juist die dagen wel voorstellen. Het voordeel en doel van zo’n simulatie is dat je kunt ervaren hoe de facings bij je staan en om zo nodig, het idee dat je tanden te kort zijn, bij te stellen.

Inmiddels ben ik de trotse bezitter van een mond vol mooie, natuurlijke tanden. Mijn eigen maar dan mooier.

Overweeg jij ook een upgrade van je gebit? Of wil je advies over cosmetische tandheelkunde? Neem hier contact met ons op.

Verwant bericht

Reageer 3

  1. Pingback: ALEXLI VAN LINDEN TOL - wiemooiwilzijn

  2. Pingback: EEN LIEF NIEUWJAAR - wiemooiwilzijn

  3. Pingback: SIETSKE ATSMA - wiemooiwilzijn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *