wiemooiwilzijn

View Original

Het gouden goed, eigen vet voor borstreconstructie

Over de Lipografter, het systeem voor lipofilling

Lipofilling voor de borsten wordt steeds populairder, mede door de onrust die is ontstaan over het gebruik van siliconen implantaten. Steeds meer vrouwen geven de voorkeur aan een borstvergroting of borstreconstructie met lichaamseigen weefsel zoals vet.

Vet, het gouden goed

Het lijkt simpel, je haalt ergens vet weg en plaatst dat waar je meer vet wilt hebben. Toch vraagt dat om meer zorg en handelingen dan het plaatsen van een implantaat. Vetcellen zijn namelijk erg kwetsbaar en een gedeelte van het verplaatste vet zal - helaas - weer weggaan. Om de overlevingskans van de vetcellen te verhogen, is het daarom belangrijk om zo voorzichtig mogelijk te werk te gaan om het celmembraan (de buitenste begrenzing van de levende cel) intact te houden. Alleen dan heeft de vetcel de grootste kans op overleven.

Podcast over borstreconstructie met eigen vet

In onze podcast over borstreconstructies was plastisch chirurg dr. Klaske Booij enorm enthousiast over de ontwikkelingen op het gebied van het gebruik van eigen vetweefsel voor het reconstrueren van borsten. Zij gebruikt daarvoor de Lipografter van Aleamed B.V.. Dit is het enige all-in-one systeem voor lipofilling. Het systeem is ontwikkeld in nauwe samenwerking met plastisch chirurg dr. Roger Khouri* die al jaren intensief onderzoek doet naar de overleving en injectietechnieken van vet. Uniek aan het gesloten systeem is dat de Lipografter niet alleen gebruikt kan worden om het vet te oogsten, maar ook om het vet weer terug te plaatsen, dankzij een innovatief driewegkraantje met klepmechanisme.

Hoe werkt de Lipografter?

Tijdens het oogsten van het vet stroomt het vet automatisch het opvangzakje (standaard 4 zakjes meegeleverd van 250ml) in. De Lipografter zorgt zelf voor negatieve druk (-300mm Hg), dus er is geen aparte pomp meer nodig. Na het uitzakken van de vloeistof (decanteren) kan het systeem eenvoudig worden omgezet om het vet terug te plaatsen, zonder steeds van spuit of canule te hoeven wisselen! Dit bespaart enorm veel tijd tijdens de operatie én maakt dat de vetcellen niet bloot worden gesteld aan de buitenlucht.

Grotere overlevingskans vet met Lipografter

In combinatie met de zogenaamde “Super Wet” techniek (minimaal 2 liter infiltratievloeistof per donorlocatie), aanbevolen door dr. Khouri, kan zelfs bij magere patiënten voldoende vet verkregen worden. Daarnaast wordt aanbevolen om het vet met kleine spuitjes van 2/3ml terug te plaatsen, zo worden dunne slierten vet neergelegd die de grootste kans hebben om opnieuw te vasculariseren en dus te overleven. Gemiddeld blijft zo 70 tot 75% van het vet behouden

Het complete systeem is erop gebaseerd om het vet eerst goed los te weken (Super Wet), vervolgens voorzichtig te oogsten, dus niet op een agressieve methode met een pomp of machine, het vet niet te centrifugeren of te wassen (centrifugeren maakt de vetcellen kapot en bij het wassen verspeel je alle goede groeifactoren). Ofwel decanteren, om dan met kleine spuitjes en canules zo snel mogelijk weer terug te plaatsen; alleen zo heeft het vet de grootste kans te overleven. 

Consult lipofilling

Overweeg je een lipofilling behandeling? Laat je dan goed informeren over de mogelijkheden. Een afspraak maken bij plastisch chirurg dr. Klaske Booij voor een borstvergroting met eigen vetweefsel kan bij Blooming Plastische Chirurgie. In het geval van een borstreconstructie na borstkanker kun je met een verwijzing bij haar terecht in het Spaarne Gasthuis in Haarlem.

See this content in the original post

* Ik kwam deze webinar uit de quarantaineperiode over lipofilling met Roger Khouri en collegae tegen. Sigaar terzijde, heel interessant als je nog meer wilt weten over lipofilling. Bekijk de video op YouTube. Let op, er zitten wel wat expliciete beelden in de presentatie.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Aleamed B.V., info@aleamed.be.