Maakbare schoonheid
Maakbare schoonheid? Het kan mooi zijn.
Plastische chirurgie en fillers zijn de afgelopen jaren erg populair geworden. Even je lippen opvullen of je frons wegwerken – is de normaalste zaak van de wereld. Borstprotheses vliegen als zoete broodjes over de toonbank en zelfs flinke implantaten in je bilpartij zijn een hype.
Het kost slechts enkele weken en aardig wat centen, maar dan heb je ook wat: minder rimpels, een nieuw neus of een forst decolleté. Ons lichaam is meer dan ooit op een onnatuurlijke manier aan verandering onderhevig. Ik werk al talloze jaren in de wereld van maakbare schoonheid en heb veel vrouwen geadviseerd over de verfraaiing van het lichaam of het gezicht. Met liefde. Want als iemand écht tevredener wordt van een cosmetische ingreep, dan ben ik de laatste die daar iets van vindt. En dan gebruik ik het woord ‘tevredener’ omdat ‘gelukkiger’ hier misplaatst is. Waarom? Omdat maakbare schoonheid simpelweg niet de manier is om geluk te vinden. Échte schoonheid komt van binnenuit en heeft met zoveel meer te maken dan met je uiterlijk.
Plastische chirurgie heeft een keerzijde
Trouwens, er zijn wél vrouwen die ongelukkiger zijn na plastische chirurgie. Omdat het resultaat tegenvalt en er verkeerde verwachtingen waren. Of ze waren té jong en té onbezonnen toen ze eraan begonnen. Het kan ook misgaan tijdens de operatie. Het blijft tenslotte mensenwerk. Daarnaast heeft jouw levensstijl misschien wel de grootste impact op het herstel en resultaat. Ik heb nare infecties en nabloedingen gezien die voortkwamen uit slechte persoonlijke hygiëne. Zo was er een dame die na haar buikwandcorrectie met twee honden in bed sliep. En een vrouw die na een schaamlipcorrectie wel zin had in een heftige vrijpartij. Logisch dat de wond dan niet goed geneest en de littekens lelijk worden. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar mensen doen het. Ze roken gerust een pakje sigaretten weg na een ingreep. En dat bevordert de wondgenezing allerminst. Een slecht eindresultaat ligt niet altijd aan de arts.
Bezint eer ge begint
Vaak zijn de meest ontevreden mensen diegene die zich niet goed oriënteren of het herstel niet serieus nemen. En een enkeling heeft gewoon pech. In deze tijd waarin we zoveel kennis tot onze beschikking hebben, is het bijna onmogelijk om niet op de hoogte te zijn van de bijbehorende risico’s van plastische chirurgie. Ze zijn er, je krijgt ze op papier en het is aan jou hoe zwaar ze wegen. De kans op een aan borstprothesen gerelateerde auto- imuunziekte of ALCL is klein, maar zeker aanwezig. De een kan ertegen, de ander niet. Het is net Russische Roulette. In dit geval is kennis macht.
Benader schoonheid op een holistische manier
Ik bekijk het lichaam het liefst vanuit een holistische benadering. Dat wil zeggen dat alles met elkaar samenhangt. Schoonheid heeft te maken met je leefomgeving, gewoontes, voeding, allergieën, beweging, stress, erfelijkheid en slechts een klein deel is maakbaar. De balans tussen innerlijk en uiterlijk is altijd aanwezig. Een 'gemaakt uiterlijk' is in mijn ogen mooi als je het op een holistische manier benadert. Als je keuzes maakt die bij jou passen. Laat je vooral niet beïnvloeden door influencers of celebrities. Het gebeurt lieve mensen... Dan komt er iemand bij de plastisch chirurg binnenlopen met een foto van Kim Kardashian. “Zo wil ik mijn neus.” Dan denk ik echt: ‘dat is zo intens zielig want die neus past helemaal niet bij jou!’. In gerenommeerde klinieken wordt er gelukkig rustig vertelt dat deze verwachtingen simpelweg nooit waargemaakt gaan worden. Helaas zijn er ook klinieken die wél de lippen a la Kim promoten. Op Social Media worden er letterlijk Kim Kardashian paketten aangeboden. Het lichaam is maakbaar maar dit gaat mij te ver. Wanneer iemand een lang gekoesterde uiterlijke wens heeft, is het mooi dat er artsen zijn die deze wens kunnen vervullen. Doe gewoon wat je zelf mooi vindt. Doe het voor jezelf, maar doe het bewust. Niet meer en niet minder.
Ter ere van het 3 jarig bestaan van wiemooiwilzijn hebben we vrouwen die wij mooi, bijzonder en interessant vinden gevraagd een column te schrijven over hun visie op maakbare schoonheid. Annemarie Hartsuiker- vd Ven is eigenaresse van online platform Enfait.nl en beauty marketeer.