wiemooiwilzijn

View Original

Mooie benen zonder rode vaatjes

@janepalash

Mooie benen, misschien wordt onderschat hoe bepalend onze benen zijn voor de indruk die wij maken. Voor een vrouw vormen benen traditioneel een sterkere blikvanger dan voor mannen, maar ook mannen willen geen negatieve aandacht op hun benen vestigen. Benen kunnen onze gesprekspartner namelijk meer vertellen dan we denken. Wijzen je voeten naar je gesprekspartner? Dan kan diegene weleens door hebben dat je hem of haar leuk vindt. Je voeten wijzen namelijk automatisch naar hetgeen waar je interesse naar uit gaat. Wel zo fijn zijn als je dan helemaal comfortabel bent met je benen.

Zelf ben ik me altijd bewust van de houding van mijn benen. Wanneer ik met iemand praat en mijn benen over elkaar sla, probeer ik dat in de richting van die persoon te doen. Zo krijg je een open houding en laat het zien dat je interesse hebt. Alleen merkte ik afgelopen zomer dat ik mij soms iets te bewust was van mijn benen, ik stoorde me namelijk aan gesprongen vaatjes. Dat zorgde voor ongemakkelijke beenschommelingen. Nu weet ik uit de praktijk dat veel vrouwen zich hieraan storen en het vaak onbekend is dat dit “makkelijk” behandeld kan worden.

Een stukje theorie

In ons lichaam circuleert bloed. Via de slagaderen (arteriën) wordt het bloed door het lichaam aangevoerd, vanaf het hart naar de benen. Van de benen naar het hart wordt het bloed weer afgevoerd door aderen (venen). In de onderbenen zit een soort net van oppervlakkige aderen en dieper in de benen, tussen de spieren, zitten de grotere aderen. Deze twee vaatstelsels zijn met elkaar verbonden. 

In de aderen zitten allemaal klepjes. Deze klepjes zorgen ervoor dat het bloed weer omhoog naar het hart kan vloeien. Bij spataderen zien we dat de klepjes in de aderen niet meer goed sluiten, waardoor het bloed niet goed terug omhoog vloeit en er dus een hogere druk in de beenvaten ontstaat. Door de druk worden de aderen wijder en kronkelig. Is de druk hoog en langdurig, dan ontstaat wat wij een spatader noemen.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken bekend die invloed hebben op de ontwikkeling van gesprongen vaatjes. Het kan genetische aanleg zijn, in dat geval pure pech dus. De klepjes zijn dan niet goed aangelegd of het steunweefsel rond de aderen is wat zwak.

Vrouw zijn

Op de volgende oorzaak hebben we ook niet heel veel invloed, dat is namelijk het geslacht, het vrouw zijn. In de wand van de vaatjes zitten spieren, die de vaatjes sterk maken. Het vrouwelijk hormoon (oestrogeen) vermindert de functie van deze spiertjes, waardoor de vaatwanden verslappen. De anticonceptiepil en zwangerschappen versterken dit effect. Daarnaast zorgen zwangerschapshormonen dat het bindweefsel zwakker wordt en wordt de afvoer door de groeiende buik en baarmoeder belemmerd.

Beschadigingen

Bij trauma’s, operaties en ongevallen met de heupen en benen wordt het vaatstelsel vaak ook beschadigd. Hierna kan de druk toenemen in de onderbenen, en tada! Daar hebben we ze weer. 

Werk

Spataderen en veel gesprongen vaatjes kunnen ook toegeschreven worden aan bepaalde beroepsgroepen. Kapsters, leraren, maar ook stewardessen, fabrieksmedewerkers en winkelpersoneel staan ontzettend veel. Niet dat een kantoorbaan heel bevorderlijk is. Door lang staan of zitten neemt namelijk de druk in de benen toe, omdat je kuitspierpomp, de spier die bloedafvoer stimuleert, niet in beweging is. Laat je hier nou wél invloed op kunnen uitoefenen.

To do

Als er eenmaal spataderen zijn ontstaan, zullen die niet vanzelf meer verdwijnen, maar er zijn verschillende behandelingen die kunnen helpen. De gesprongen kleine vaatjes kunnen verminderd worden middels licht- en lasertherapie. Hierbij worden de vaatjes verwarmd, waardoor de vaatwanden dichttrekken en het lichaam dit vervolgens gaat opruimen. Met gemiddeld 1 à 3 behandelingen kun je de benen zo goed als vrij van zichtbare gesprongen vaatjes krijgen!

Daarnaast kunnen de grotere, blauwe spataderen worden ingespoten zodat deze dicht komen te zitten of ze kunnen “gestript” worden, hierbij wordt de ader uit het been gehaald. Deze methoden worden ingezet bij de grotere spataderen.

Wat kan je zelf doen om gesprongen vaatjes te voorkomen? Lopen, bewegen en de benen omhoog. Mocht je in een risicogroep vallen, omdat je bijvoorbeeld veel staat tijdens je werk, is het ook geen gek idee om compressiekousen te dragen, voor extra steun. Deze kan je bijvoorbeeld bij de Hema kopen. Niet bepaald sexy, maar gelukkig heb je ze tegenwoordig in verschillende kleuren of gewoon zwart. Met een lange broek of een paar laarzen aan is er niemand die het ziet! 

Mijn plan voor de winter ligt in ieder geval klaar. Licht- en lasertherapie voor de vaatjes, mijn kuitspierpomp aan het werk zetten en compressiekousen dragen op werkdagen. Dit alles zodat ik komende zomer zelfverzekerd mijn benen kan showen. 

Wanneer er sprake is van een grote hoeveelheid spataderen, een moe en loom gevoel in de benen en/of veel vochtophoping, is het altijd verstandig even langs de huisarts te gaan. Deze kan inschatten of er eventueel een aanvullend onderzoek nodig is naar de oorzaak hiervan.