wiemooiwilzijn

View Original

OVER PIGMENTVLEKKEN

Sproetjes vinden we over het algemeen leuk, maar pigmentvlekken ook wel ouderdomsvlekken genoemd, zien we liever niet op ons gezicht. Of handen.

In dit artikel vertellen we je alles over pigmentatie, wat het is en hoe je er vanaf komt.

Afbeelding van Lana Graves @ Unsplash.

Wat is pigment?

Pigment is melanine. Dat geeft kleur aan je haren, de iris van je ogen en aan je huid. Pigment heeft een beschermende functie tegen UV-straling. Om die reden wordt de huid bruiner als je lang in de zon zit, zodat je beter beschermd bent. Stel je je huid te vaak en te lang bloot aan UV-straling kunnen de cellen die pigment aanmaken in de war raken. De verwarde cellen gaan clusteren en vormen zo donkere verkleuringen in de huid. Dat zijn pigmentvlekken. Je snapt nu ook meteen waarom we het ook wel ouderdomsvlekken noemen. Het is aannemelijk dat je op latere leeftijd vaker in de zon hebt gezeten en je cellen meer in de war zijn.

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken (lentigo) komen veel voor. De meeste mensen vanaf middelbare leeftijd hebben wel een of meer van die bruinige vlekjes op de huid. Deze pigmentvlekjes ontstaan vooral op plekken waarmee je veel in de zon komt, zoals je rug van je handen en je gezicht. Ouderdomsvlekken worden ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd.Ouderdomsvlekken zijn bijna altijd goedaardig, behandeling gebeurt vooral omdat men het niet mooi vindt. Soms wordt een ouderdomsvlek kwaadaardig (huidkanker), in dat geval is behandeling noodzakelijk. De vlek is dan niet meer egaal van kleur, maar grillig gepigmenteerd. Ga naar de huisarts als een vlekje verandert van grootte of kleur of wanneer het klachten geeft.

Zwangerschapsmasker

Een andere vorm van overmatige pigmentvorming is het zwangerschapsmasker (melasma of chloasma). Wanneer je een zwangerschapsmasker hebt, krijg je donkere vlekken in je gezicht en soms in je nek. Bij donkere vrouwen zijn ze vaak juist wat lichter van kleur dan de omliggende huid. De vlekken komen vooral voor tijdens de zwangerschap, vandaar de benaming. Ze worden veroorzaakt door zwangerschapshormonen. De vlekken zijn onschuldig en verdwijnen meestal weer geleidelijk na de bevalling. De kans dat je het zwangerschapsmasker bij een volgende zwangerschap weer krijgt, is wel groot. Ben je zwanger probeer dan zoveel mogelijk direct zonlicht te vermeiden.

Purpura senilis

Een aandoening die wel eens wordt verward met ouderdomsvlekken is purpura senilis. Dit zijn ook donkere vlekjes die vooral voorkomen bij oudere mensen, maar worden niet veroorzaakt door een teveel aan pigment. Het zijn kleine bloeduitstortingen die ontstaan doordat de huid minder elastisch wordt.Sietske, Sarah en Louise doen aan huidverbetering.

Hoe kun je pigmentvlekken voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Draag altijd een goede SPF en stel je huid niet te lang en te vaak bloot aan zonlicht.

Behandelingen om pigmentvlekken te verminderen

Gelukkig zijn er legio manieren om pigmentvlekken te verminderen; peels, VPL en een fractionele C02 laserbehandeling bijvoorbeeld. Wat voor jou de meest geschikte behandeling is, is het best te bepalen door een arts. 

Podcast over de huid

Ben je geïnteresseerd in de huid en de verschillende huidaandoeningen? We hebben een podcast opgenomen met huistherapeut Adelien Hiensch en dermatoloog Robert van der Leest. Je luistert de aflevering via je favoriete podcastapp.

See this content in the original post