wiemooiwilzijn

View Original

Podcast over BDD

Psychiater Nienke Vullink en psycholoog Rachel van Loenen duiden in de wiemooiwilzijn podcast welke mate van onzekerheid normaal is en wanneer er sprake is van ingebeelde lelijkheid ofwel BDD (Body Dysmorphic Disorder).

BDD wordt ook wel ingebeelde lelijkheid, dysmorfofobie, morfodysforie of een morfodysfore stoornis genoemd. Iemand met BDD heeft een stoornis in de lichaamsbeleving. Het beïnvloedt de manier waarop je naar je lichaam kijkt en hoe je je daar over voelt. Wie eraan lijdt meent dat één of meer lichaamsdelen lelijk zijn, terwijl dat voor anderen niet of nauwelijks zichtbaar is.

De preoccupatie met het uiterlijk is ernstig genoeg om beperkingen te veroorzaken op sociaal vlak, in werksituaties en in relaties. Overmatig in de spiegel kijken, camoufleren (d.w.z. bedekken met make-up, kleding, enz.), huidplukken, overmatig verzorgen en het vergelijken van het uiterlijk met dat anderen zijn kenmerken van BDD. Gemiddeld duren deze handelingen zo'n 3 tot 8 uur per dag.

Focus bij mensen met BDD vooral op huid en neus

De waargenomen fysieke gebreken komen het meest voor op de huid, het haar of de neus, maar elk lichaamsdeel kan erbij betrokken zijn. Personen met BDD ervaren gemiddeld 5 tot 7 preoccupaties met verschillende lichaamsdelen gedurende hun leven. Een subcategorie van BDD is spierdysmorfie, waarbij iemand zijn spieren te klein vindt.

Als je lijdt aan BDD heb je last van (een aantal van) de onderstaande symptomen:

  • je bent overtuigd van de lelijkheid van (een deel van) jouw lichaam;

  • je bent altijd bang dat anderen je zullen afwijzen door de bewuste lichaamskenmerken;

  • je bent obsessief en hebt dwanggedachten;

  • je bent angstig in sociale situaties of je vermijdt ze;

  • je lijdt aan de bovengenoemde symptomen waardoor je minder onderneemt, sociale activiteiten minder uitvoert, somber kan worden, veel tijd besteedt aan het uiterlijk of daar cosmetische operaties (plastische chirurgie) voor zoekt.

Heb ik BDD?

Voor het stellen van een diagnose bezoek je een professional, maar als je twijfelt over je zelfbeeld zijn er online tests te vinden waarmee je kunt kijken hoe je ‘scoort’ op het BDD vlak. Dit is een test (Engels) op de site van de BDD foundation.

Over BDD en cosmetische ingrepen

Als je er van overtuigd bent dat een lichaamsdeel lelijk is, lijkt een cosmetische ingreep de oplossing. Uit de praktijk blijkt echter dat een ingreep de ingebeelde lelijkheid niet wegneemt, maar vaak verschuift naar een ander lichaamsdeel. Mensen met BDD zijn dan ook meestal niet gebaat bij een ingreep. Uit onderzoek blijkt dat het percentage van mensen met BDD op het spreekuur van een cosmetisch arts, dermatoloog of plastisch chirurg wereldwijd oploopt naar 20%. Dat is 1 op de 5!

De artsen doen er goed aan om de mensen met ingebeelde lelijkheid op hun spreekuur er tussenuit te filteren, maar hoe haalbaar is dat in de praktijk? Hebben artsen de expertise en de tijd om BDD te herkennen? Psychiater Nienke Vullink en Rachel van Loenen denken van wel. Sietske, host van de wiemooiwilzijn podcast, trekt dat enigszins in twijfel.

Te gast zijn Rachel van Loenen, GZ-psycholoog in het Amsterdam UMC, locatie AMC en Nienke Vulink is psychiater in het Amsterdam UMC, locatie AMC. Zij zijn beide gespecialiseerd in BDD.

Luister nu de aflevering over BDD op Spotify en Apple Podcasts!

See this content in the original post

Bronnen: https://bddfoundation.org/, https://www.amc.nl/web/specialismen/psychiatrie/psychiatrie/, https://www.psyq.nl/angststoornis/verschillende-angststoornissen/body-dysmorphic-disorder-bdd, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32310361/