wiemooiwilzijn

View Original

Wat is een goede cosmetisch arts?

Hoe weet je of een cosmetisch arts kundig genoeg is om jouw behandeling uit te voeren? We vragen het cosmetisch arts en voorzitter van de NVCG Catharina Meijer.

Je overweegt een cosmetische behandeling, maar hoe weet je nu of een cosmetisch arts kundig genoeg is om die goed en veilig uit te voeren? De beroepsvereniging van cosmetisch artsen de NVCG (Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde) hanteert bepaalde regels en voorwaarden waar cosmetisch artsen aan moeten voldoen. We vragen de voorzitter van de NVCG waar je als consument op moet letten en waar de NVCG precies voor staat.

Waar staat de NVCG voor?

De NVCG  is de beroepsvereniging voor cosmetisch artsen, net als er de NVPC voor plastisch chirurgen en de NVDV voor dermatologen is. Wij behartigen de belangen van de cosmetisch artsen en stimuleren de samenwerking met andere disciplines, zetten ons in voor kwaliteitsverbetering en informeren onze leden over landelijke en politieke gebeurtenissen.Per 1 juli gaat er iets veranderen. De cosmetische geneeskunde is dan een door de Nederlandse Gezondheidszorg erkende medische discipline. Artsen die na 1 juli erkend zijn als cosmetisch arts krijgen de titel ‘cosmetisch arts KNMG'. Als de toevoeging 'KNMG' niet achter die titel staat is de arts niet officieel erkend als cosmetisch arts.

Kun je er als consument vanuit gaan dat een arts aangesloten bij de NVCG goed is?

De NVCG voert visitaties uit bij haar leden. Bij een gevisiteerde arts kun je er vanuit gaan dat deze aan al onze richtlijnen voldoet.Artsen die nog niet gevisiteerd zijn, maar vinden dat zij ook erkend moeten worden omdat zij al werkzaam zijn als cosmetisch arts, vallen na 1 juli a.s. onder de overgangsregeling. Zij hebben tot uiterlijk voor 1 juli 2022 de tijd om hun registratie aan te vragen. Artsen die vóór 1 juli a.s. nog niet actief waren in dit vak kunnen geen aanspraak maken op de overgangsregeling en dienen de volledige tweejarige opleiding tot cosmetisch arts te volgen.Wat overigens voor alle nieuwe artsen de norm zal zijn na 1 juli 2019. Na het afronden van de studie geneeskunde kun je je verder specialiseren als cosmetisch arts. Bij voorkeur dient de arts al een jaar klinische ervaring te hebben om daarna vervolgens te solliciteren bij een van de erkende opleidingsklinieken. Mocht de kliniek de arts aannemen, dan moet de arts solliciteren bij het opleidingsinstituut van de NVCG en daar de **tweejarige opleiding volgen.

Voor welke behandelingen kun je als consument terecht bij de cosmetisch arts?

De kerntaken van de cosmetisch arts zijn de Botox- en filler behandelingen, PRP, draadliften, laserbehandelingen en dieptepeelings. Je kunt na het volgen van de basisopleiding tot cosmetisch arts nog extra opleidingen volgen om je te bekwamen in chirurgische verrichtingen zoals ooglidcorrecties en de dermatochirurgie; het verwijderen van kleine huidoneffenheden, liposuctie en lipofilling.

Hoe staat de NVCG tegenover behandelingen in het buitenland?

Daar hebben we als NVCG geen officieel standpunt over, met name omdat we natuurlijk geen enkel zicht hebben op de geleverde kwaliteit in het buitenland.

Heb je nog advies voor onze lezers?

Informeer je goed voordat je tot een behandeling overgaat. Dat is het allerbelangrijkst. Laat je niet verleiden tot goedkope aanbiedingen, maar ga voor kwaliteit van de arts en de producten die hij of zij gebruikt.  

* KNMG staat voor Koninklijke Nederlandse Maatschapij ter bevordering van de Geneeskunst. ** De opleiding tot cosmetisch arts duurt 2 jaar in fulltime en vindt plaats in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. De opleiding Cosmetische Geneeskunde is een vervolgopleiding voor BIG geregistreerde artsen.