Steeds jonger aan de lipfillers

Sietske Atsma NIEUWS Leave a Comment

Uit nieuw onderzoek blijkt dat vrouwen steeds jonger aan de lipfillers gaan. Tussen 2008 en 2017 is er een stijging van 258% onder 18 tot 25-jarige die lipfillers nemen.

Is dat verontrustend of is het een andere vorm van nieuw-normaal?

Volgens arts onderzoeker Tom Decates is de toename in cosmetische ingrepen als lipfillers onder jongeren verontrustend. ‘Het is nog maar de vraag of je op die leeftijd de consequenties kunt overzien van een cosmetische ingreep. Als je onzeker bent over je lichaam of gezicht verandert dat echt niet als je opeens vollere lippen hebt. Die onzekerheid hoort bij volwassen worden.‘ meldt hij in het AD.

Er is niet eerder onderzoek gedaan naar de toename van het gebruik van fillers onder jongeren. Een team van cosmetisch specialisten bestaande uit dokter Tom Decates, Danial Zarringdam, Harm Slijper en Peter Velthuis vormde het onderzoeksteam en zij publiceren het onderzoek in de Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology.

Onbekend lange termijn effect

‘Fillers zijn bijna allemaal gemaakt van hyaluronzuur, een stof die vanzelf weer door het lichaam wordt afgebroken. Maar als je heel jong begint en veel fillers, vaak laat inspuiten, weten we niet wat dat op de lange termijn doet’, waarschuwt Decates.

Luister de podcast met cosmetisch arts Tom Decates en plastisch chirurg Frank Niessen over filler complicaties.

Lipfillers zijn niet zonder risico. We zetten onze vraagtekens bij het effect van de peer pressure die door sociale media ontstaat op een hele generatie jonge vrouwen, en mannen. Dat gezegd hebbende, ben je op je 18e nu eenmaal volwassen en word je geacht verstandige keuzen te kunnen maken. Dat je dat als 18-jarige niet altijd doet, moge duidelijk zijn. De verantwoordelijkheid ligt volgens ons dan ook voor een groot deel, zo niet het grootste, bij de uitvoerend arts. Aan hem of haar om een juiste inschatting te maken van de motivatie om fillers te nemen en een veilige, verantwoorde behandeling uit te voeren.

Overweeg je lipfillers en zoek je een goede arts?

Check of de arts is aangesloten bij de beroepsvereniging voor cosmetisch artsen NVCG of plastisch chirurgen NVCP. Laat je niet leiden door aanbiedingen. Is het te mooi om waar te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook.

Wij kunnen je ook doorverwijzen naar een goede arts. Ons advies is vrijblijvend en kosteloos. Neem hier contact met ons op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *