STOPPEN MET ROKEN?

Stoppen met roken? Laat je borsten vergroten!

Voor veel rokers lijkt stoppen een onmogelijke missie. Waar pleisters en nicotinekauwgom valen, schijnt plastische chirurgie wel te helpen. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat mensen die worden geadviseerd te stoppen met roken voordat ze een operatie ondergaan, langer absent blijven van roken, ook ver na de operatie. Nu is het ondergaan van plastische chirurgie alleen om te stoppen met roken wat vergezocht, maar uit het onderzoek blijkt wel dat mensen die de gezondheidsrisico’s, die roken met zich meebrengt ter harte nemen, makkelijker stoppen met roken.

Bij de meeste operaties moeten patienten minimaal 2 weken voor de operatie stoppen met roken omdat roken de kans op complicaties aanzienlijk verhoogt. In sommige gevallen weigeren chirurgen zelfs te opereren als iemand rookt in verband met de hoge kans op complicaties. Het lijkt dat een aansporing van een chirurg genoeg is om het roken op te geven. In de studie onder 42 personen die dagelijks rookte gaf 70% aan dat het geprek met hun behandeld arts reden was om danwel te minderen danwel helemaal te stoppen met roken. Van de ondervraagden rookte 40% niet meer dagelijks en 25% gaf 5 jaar na hun operatie aan helemaal niet meer te roken.

Roken vernauwt de bloedvaten waardoor er minder zuurstof hecht aan de bloedcellen. Door zuurstoftekort in het bloed genezen wonden na een operatie minder goed. Dit kan betekenen dat het litteken minder mooi wordt als gewenst maar niet in het minste geval tot necrose (afsterven van weefsel). Buiten een verhoogd risico op de wondgenezing loop je als roker ook meer kans op problemen met de anesthesie en op infecties.

Een borstvergroting ondergaan om van het roken af te komen is natuurlijk een beetje overdreven, maar zoals uit het onderzoek blijkt is het wel zinvol om een gesprek aan te gaan met een arts.

 

BRON: Van Slyke AC, Carr M, Knox A, Genoway K, Carr N. Perioperative and Long-Term Smoking Behaviors in Cosmetic Surgery Patients. Plastic and Reconstructive Surgery. 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *