Waarom verdwijnt mijn filler snel?

WIEMOOIWILZIJN BLOG, FAQ the doctor Leave a Comment

Hoe kan het dat (lip)fillers bij sommige mensen snel lijken te verdwijnen of af te breken? Cosmetisch arts KNMG Aletta de Wit geeft antwoord op deze veelgestelde vraag.

“Gemiddeld heb je zo’n 9 tot 12 maanden plezier van een filler. Hoelang het resultaat uiteindelijk zichtbaar blijft is afhankelijk van het soort filler, de samenstelling, de stevigheid van de gel en van welk gebied er behandeld wordt.
We weten bijvoorbeeld dat een filler in de lippen vaak sneller verdwijnt dan een filler in de neuslippenplooi omdat de lippen veel bewegen en er een zachtere filler wordt geïnjecteerd. Een hyaluronzuurfiller wordt langzaamaan weer afgebroken door je lichaam. Dit proces kan bij de één sneller gaan dan bij de ander en er zijn bepaalde individuele factoren die kunnen bijdragen aan een versnelde afbraak zoals metabolisme, leefstijl en stress.”

@hylkegreidanus

Gelukkig kun je zelf het nodige doen om zo lang mogelijk plezier te hebben van een filler behandeling:

  • Bescherm de huid tegen UV-straling. Niet alleen het hyaluronzuur uit de filler breekt af door UV-straling, maar ook jouw lichaamseigen hyaluronzuur! Dit zorgt ervoor dat veel blootstelling aan de zon leidt tot een uitgedroogde en doffe huid. Extra reden om je dagelijks goed in te smeren met minimaal SPF30 en felle zon te vermijden.
  • Stop met roken. Roken heeft sterke negatieve gevolgen voor de kwaliteit van je huid door de stress die het veroorzaakt in het lichaam. Roken (mede als overige toxische bestanddelen of bepaalde anti-nutriënten in voeding) zorgt voor een toestroom van zogeheten ‘vrije zuurstofradicalen’ welke schade toebrengen aan onze gezonde cellen. Dit staat in direct verband met huidveroudering en er zijn grote verschillen gezien in de duurzaamheid van het effect van een behandeling tussen rokers en niet-rokers.
  • Eet gezond. Ook het eten van bepaalde voeding kan op eenzelfde manier als roken zorgen voor stress in het lichaam. Bewerkt voedsel, suiker of het eten van veel anti-nutriënten in bijvoorbeeld graanproducten en zuivel kan een chronische laaggradige ontstekingsreactie in het lichaam teweeg brengen wat het verouderingsproces versneld, zorgt voor lichamelijke ongemakken en de afbraak van jouw filler versneld.
  • Vermijd stress. Elke vorm van stress in je lichaam, zij het van ongezonde voeding, roken, teveel zonexpositie of bijvoorbeeld een te drukke dagindeling kan het verouderingproces beïnvloeden (en daarbij de filler sneller afbreken) door een verhoging van stresshormoon cortisol. Goed voor jezelf zorgen en op tijd herkennen wanneer je teveel van jezelf vraagt helpt, letterlijk en figuurlijk, om je beter in je vel te laten zitten en om zo lang plezier te hebben van je behandeling.

Heb jij een vraag over fillers of een andere cosmetische ingreep? Laat een berichtje achter onder deze post of neem contact met ons op via het contactformulier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *