Wat doen we onszelf aan?

Dit platform is ontstaan door mijn enthousiasme over cosmetische ingrepen. De maakbaarheid van en de zelfbeschikking over het lichaam vind ik een fantastisch gegeven. Via wiemooiwilzijn wil ik dat enthousiasme met jullie delen en er tegelijkertijd voor zorgen dat jullie bij de beste specialisten terecht komen voor die cosmetische ingrepen. Want als je je lichaam overgeeft aan de juiste specialist, kunnen er hele mooie dingen gebeuren. Dat een mooie uitkomst helaas geen harde garantie is, heeft de afgelopen tijd me geleerd en ik vraag me dan soms ook af wat doen we onszelf aan?

Ik heb wiemooiwilzijn neergezet als een plek waar je terecht kunt om jezelf te informeren en als een plek waar je in gesprek kunt over je wens je cosmetisch te laten verfraaien. De vragen waar ik op anticipeerde, waren van tamelijk oppervlakkige aard. Waar je terecht kunt voor een botox behandeling in Amsterdam, bijvoorbeeld. Waar ik niet op had gerekend waren de vele contactverzoeken van mensen die een probleem ondervinden door hun cosmetische ingreep. Dat waren er eerst een paar per maand, in het afgelopen jaar meerdere per week. Vaak aangedreven door verontrustende berichtgeving in de media, zoals over de vermeende borstimplantaten ziekte, maar soms (en zeker te vaak) over complicaties die niet herkend of verholpen werden door de behandelaar. Zorgelijk om meerdere redenen.

Verantwoordelijkheid bij arts

Allereerst omdat wiemooiwilzijn is gebaseerd op mijn eigen ervaring en ik niet medisch onderlegd ben. Ik weet wel veel door de 10 jaar werkervaring in klinieken, maar kan en wil geen verantwoordelijkheid dragen voor medische zaken. Die verantwoordelijkheid ligt te allen tijde bij de behandelaar of in ieder geval een arts. 

Daarnaast lijkt het alsof we als consument steeds vaker cosmetische ingrepen ondergaan, hevigere ingrepen ook en daarbij niet over de juiste informatie beschikken om tot een verstandige keuze te komen. Wederom een verantwoordelijkheid die bij de arts ligt. Een arts moet een consument helpen bij het maken van een verstandige keuze en behoeden voor onverstandige. Dat dit niet altijd gebeurt, bewijzen de vele meldingen over complicaties. 

Wat doen we onszelf aan?

wat doen we onszelf aan?

Bovenstaande punten en de wetenschap dat cosmetische ingrepen mij ook niet altijd iets goeds hebben gebracht, maken dat ik me de afgelopen tijd heb afgevraagd of ik nog achter mijn platform sta en nog belangrijker wat we onszelf aandoen? De cosmetische ingrepen die ik heb ondergaan, deed ik om me mooier en daarmee gelukkiger te voelen. Dat het ook fout kan gaan, had – notabene – ik me moeten realiseren. Toch valt het rauw op je dak, als de uitkomst niet is zoals je had verwacht. Als cosmetische ingrepen ook nog eens ten koste gaan van je gezondheid, kan je niet anders dan tot de conclusie komen dat het uiterlijk toch echt ondergeschikt is aan je gezondheid. 

Samenvattend hebben de complicaties, die van mezelf en die van anderen waarmee ik in contact ben gekomen, me tot de volgende conclusie doen komen. Ja, ik sta nog steeds achter wiemooiwilzijn en ik ben nog steeds enthousiast over de maakbaarheid van het lichaam, maar ik vind dat ik me kritischer moet opstellen en me op alle mogelijke manieren moet verdiepen in alles dat samenhangt met cosmetische ingrepen. 

Enthousiast, maar wel kritischer

Ik vind namelijk dat de kwaliteit van de (na)zorg beter kan en moet. Ik vind dat artsen en klinieken meer hun verantwoordelijkheid moeten nemen om complicaties te voorkomen. Ik voel en neem de verantwoordelijkheid voor de juiste informatie aan consumenten die wiemooiwilzijn raadplegen. De verantwoordelijkheid om hen van die informatie te voorzien waarmee zij de juiste keuze kunnen maken. Wat die keuze ook moge inhouden; wel of geen cosmetische ingreep.

Podcast met uitgebreide informatie

Om te zorgen dat die informatie bij de consument terecht komt, heb ik besloten ons platform uit te breiden met een serie podcasts waarin ik in gesprek ga met artsen en specialisten. Achter de schermen hebben we daar de afgelopen maanden hard aan gewerkt en vanaf 20 mei lanceren we iedere week een nieuwe aflevering. Met de gasten bespreek ik cosmetische ingrepen, maar ook maatschappelijke vraagstukken met betrekking tot schoonheid. Ik hoop met de podcast een bijdrage te kunnen leveren aan het doen uitkomen van de verwachtingen van consumenten en het verminderen van complicaties. Want als je over de juiste informatie beschikt, maak je verstandigere keuzes. Ik in ieder geval voortaan wel. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *