WEES LIEF VOOR HAAR

Sinds jaar en dag staat een lange, weelderige bos haar synoniem voor vrouwelijkheid en gezondheid. Niet verwonderlijk dan ook dat wij vrouwen worden doodgegooid met legio producten ter bevordering van de haargroei. Bij mannen is het verliezen van haar, het terugtrekken van de haargrens of kaal worden zelfs een van de grootste onzekerheden naar het schijnt.

Sietske schreef er eerder al een column over. Maar het kan ook andersom. Er zijn namelijk ook vrouwen die kalig worden naarmate de jaren vorderen of graag iets aan hun haargrens willen veranderen. Maar wat werkt nou echt en wat niet? Wij spraken een aantal experts over haar en zochten het voor je uit.

JE BENT WAT JE EET

Lekkere inkopper maar een waarheid als een koe. De invloed van een goed gebalanceerd dieet rijk aan omega vetten, proteïnen en antioxidanten is de basis van een gezonde huid en gezond haar. Eet producen die vitamine C, vitamine A en zink bevatten en je (haar) zit goed.

EXTRA BIOTINE EN VITAMINE D

Wij gebruiken sinds kort Biotine, dit is vitamine B8 of minder bekend als vitamine H, als voedingssuplement waardoor je haar meer lengte en stevigheid krijgt en dus minder snel afbreekt en haar langer gezond oogt wanneer het langer wordt. Het zit tegenwoordig ook in shampoos en haarmaskers maar het effect daarvan is twijfelachtig, aangezien Biotine niet door de huid wordt geabsorbeerd. Een handje amandelen per dag is wel weer ok. Amandelen bevatten namelijk veel Biotine.

Bepaalde vitamine D receptoren in ons lichaam zouden mogelijk de sleutel zijn tot hergroei van ons haar en een vitamine D tekort kan haaruitval veroorzaken.

WEES LIEF VOOR HAAR

Logisch, iedere dag een hete föhn op je kop en hardhandig borstelen draagt niet bij aan een volle bos. Je haar is het meest kwetsbaar als het nat is. Tips: borstel het uit vanaf onder en werk door naar boven en föhn niet op de heetste stand maar wel met beschermingsproducten om haar schade te voorkomen.

HOOFDHUID

Minder vaak denken we aan de huid onder ons haar. Wanneer haarzakjes verstopt zitten of je hoofdhuid niet goed doorbloed is (vitamine E helpt), kunnen haren ook niet goed groeien. Zorg daarom goed voor je hoofdhuid is het devies. Drie keer per week een hoofdhuidmassage met rozemarijnolie hebben we van horen zeggen maar wij gaan liever voor PRP, zie hieronder.

PRP – bloedplaatjes rijk plasma

Ben je nog niet toe aan een haartransplantatie maar wil je wel graag iets doen aan je haaruitval dan is PRP een optie. Voor deze behandeling wordt er een buisje bloed bij je afgenomen. Dit wordt gecentrifugeerd waarna de rode en de witte bloedplaatjes zich scheiden. Het plasma rijk aan groeifactoren wordt in het gebied waar je meer haar wil geïnjecteerd door middel van een dun naaldje. De groeifactoren in het plasma stimuleren de haargroei en voeden de haarzakjes waardoor zo’n 20% meer haar wordt geproduceerd. Meestal zijn drie á vier behandelingen (om de maand) voldoende voor een mooi resultaat.

MEDICATIE

In sommige gevallen kan alleen het gebruik van medicijnen haargroei al stimuleren. Van medicijnen als Minoxidil en Finasteride is wetenschappelijk bewezen dat ze een positief effect hebben op de haargroei. Deze medicatie is alleen niet voor iedereen geschikt en kan bijwerkingen hebben. Win advies in bij je huisarts.

UV SCHADE

Of het nu winter of zomer is, smeren met minimaal factor 30 is een must tegenwoordig. Gek eigenlijk dat we ons bolletje, dat toch nog meer zon pakt, vaak vergeten. Haarbeschermingsproducten met een factor zijn gelukkig volop te verkrijgen inmiddels.

HAARTRANSPLANTATIE

Je kunt soms nog zo goed voor je haar zorgen, maar als je ouder wordt en erfelijk belast bent, stopt een haarzakje er soms gewoon mee. Dan hebben we gelukkig de haartransplantatie. Een haartransplantatie klinkt drastisch maar geeft tegelijkertijd ook het enige echte resultaat bij dunner wordend haar. Voorheen was een haartransplantatie een pittige operatie waarbij je gezond weefsel met haar en al verwijderde uit de hoofdhuid om deze haartjes op kalende plekken te transplanteren. Met als gevolg een flinke downtime en dito litteken. Niet iedereen weet dat de techniek, mits bij de juiste arts, inmiddels zeer verfijnd is en het niet meer nodig is om huid weg te halen. In plaats daarvan wordt je haar tot stoppels geschoren en wordt haar voor haar verwijderd en teruggezet naar daar waar geen of minder haar zit. Het blijft natuurlijk een operatie en infectiegevaar is in lichte mate aanwezig maar op deze manier kun je sneller, veiliger en makkelijker haar transplanteren. Door deze innovatie zijn er ook steeds meer vrouwen die kiezen voor een haartransplantatie. Als het gaat om bijvoorbeeld het aanpassen van een haargrens, de meest voorkomende vraag bij vrouwen, is het afscheren van je haar niet eens meer nodig. Een maand voorafgaand aan een haartransplantatie wordt meestel een PRP-behandeling gedaan om de overlevingskans van grafts, het overplaatsen van een haarzakje, te verbeteren en de genezing te bespoedigen.

 

Onlangs heeft Horace Cohen op ons advies een haartransplantatie laten uitvoeren. Meer weten over een haartransplantatie? Neem contact met ons op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *