Wendy viel 200 kilo af en onderging 9 operaties

Bij plastische chirurgie denken we vaak aan borstvergrotingen en strakgetrokken gezichten, maar plastische chirurgie is zoveel meer dan dat.

De  kunsten van de ‘plasten’ worden ingezet bij brandwonden, hand- en polschirurgie en bij post-bariatrische chirurgie. Dat zijn operaties om het huidoverschot na groot gewichtsverlies te corrigeren.

Achter die operaties schuilen bijzondere en vaak ook emotionele verhalen. Sietske vroeg zich af hoe het is om extreem af te vallen, wat dat geestelijk met je doet en hoe zwaar de operaties zijn die daarvoor worden uitgevoerd. Ze sprak met de 44-jarige Wendy over haar gewichtsverlies en alles dat daar bij komt kijken. De Doetichemse is moeder van een prachtige dochter, is meer dan 200 kilo afgevallen en heeft 9 operaties achter de rug. En is nog niet klaar…

Wendy, ik dacht even dat je een typefout maakte in ons eerste mailcontact. Je mailde mij dat je 200 kilo bent afgevallen. Dat kan haast niet dacht ik. Nee dat was geen typefout. Ik ben echt meer dan 200 kilo afgevallen.

Om bij het begin te beginnen, hoe komt het dat je zo zwaar was? Komt dat door wat je ouders je voorschotelden? Ja, gedeeltelijk. Zwaarlijvigheid zit bij ons in de familie en daarnaast ben ik een emotionele eter. Bij tegenslag, en daar heb ik twee stuk gelopen huwelijken als voorbeeld van, ging ik eten.

Wat was het moment dat je besloot af te vallen? De grote omslag kwam pas een paar jaar geleden, maar daar ging een eerder moment aan vooraf. Ik wilde graag afvallen en kwam bij een arts terecht die mij toentertijd een maagballon adviseerde. Inmiddels was ik alleenstaande moeder en het risico op complicaties bij een maagballon heeft me toen doen besluiten om de operatie niet te ondergaan. Daar ging een paar jaar overheen en in die jaren kwam ik op bed te liggen met een hernia. Ik had suikerziekte, spoot 3x per dag insuline en slikte 19 verschillende soorten medicatie. Door een verkeerde combinatie van medicatie ging het mis. Mijn toen 6-jarige dochter vond mij bij thuiskomst na school op de grond. Ik werd pas weer wakker in het ziekenhuis. Bont en blauw. Dat was het moment dat ik dacht, dit moet anders. Ik wil leven voor mijn dochter.

Hoeveel woog je op dat moment? 300 kilo. 301 om precies te zijn.

Kon je überhaupt wel lopen met dat gewicht? Hoe zagen je dagen er uit voordat je met een hernia op bed kwam te liggen? Het was vooral onpraktisch. Als er boodschappen gedaan moesten worden, zette mijn toenmalige partner mij af voor de supermarkt, omdat het moeilijk was hele stukken te lopen.

Wat vond jouw toenmalige partner van jouw overgewicht? Van het overgewicht weinig, wel veel van mijn beslissing om gewicht te verliezen. Met het vooruitzicht dat ik minder afhankelijk van hem zou zijn na het afvallen liep de relatie stuk. Achteraf gezien was het een hele dominante man die mij liever afhankelijk thuis had.

Ik vind het altijd zo’n absurd concept, maar zou je kunnen zeggen dat je man een ‘feeder’ was? Ja. Dat kun je wel zeggen.

Hoe is het traject van afvallen en operaties verlopen? Ik ben zelf op onderzoek uitgegaan op het internet en kwam terecht bij de Obesitas kliniek in Velp. Daar werd ik eerst grondig onderzocht, door artsen, een diëtist en een psycholoog. Er wordt gekeken of je zo’n traject lichamelijk en geestelijk wel aankunt. Dat ging bijna fout. Tijdens de screening had ik de vragenlijsten niet goed ingevuld waardoor ze twijfelden aan mijn geestelijke gesteldheid. Bleek ik ook nog dyslectisch te zijn, haha. Gelukkig bleek ik, ondanks de dyslexie, wel in aanmerking te komen voor een ingreep. Er werd in eerste instantie gekozen voor een sleeve, maar dat bleek geen succes. Ik verloor in zo’n korte tijd zoveel gewicht en ook haar door de ondervoeding dat mijn gezondheid snel achteruit ging. Er werd besloten om tijdens een spoedoperatie de sleeve te vervangen voor een gastric bypass.

Wat is het verschil tussen een sleeve en een gastric bypass? Een sleeve heeft een banaan-achtige vorm en een gastric bypass kun je meer vergelijken met de vorm van een kiwi. Beide hebben als functie er voor te zorgen dat je minder grote hoeveelheden voedsel kunt eten. Na het vervangen van de sleeve ging het aanzienlijk beter en viel ik geleidelijker af. Het enige nadeel van een gastric bypass is de dumpings.

Dumpings? Een dumping is het effect na het eten van bijvoorbeeld een stuk chocolade. Ik kan dat best eten, maar de kans is groot dat ik de dag erna last heb. Ik krijg dan last van mijn buik, hartkloppingen en word onwijs misselijk. Doordat ik niet kan overgeven, door de gastric bypass, houdt de misselijkheid dan uren aan.

Welke operaties volgden daarop? In 2014 heb ik mijn eerste buikwandcorrectie ondergaan. Een paar maanden later zijn mijn borsten gelift. Mijn benen waren lastig te opereren. Ik heb niet alleen huidoverschot, maar ook olifantenbenen. Dat is een aandoening die niet vaak voorkomt en het opereren een stuk lastiger maakt. Ik kijk nu terug op een totaal van 9 operaties; het plaatsen van de sleeve, de gastric bypass, operaties aan mijn onderbenen, operaties aan mijn bovenbenen en van de laatste 2 operaties ben ik nog herstellende. Ik heb 7 weken geleden mijn buik en bovenbenen nog een keer laten opereren. Er was te veel huidoverschot om dat in 1x te corrigeren. Mijn vel hing letterlijk over mijn knieën.

Zijn alle operaties uitgevoerd door dezelfde plastisch chirurg? Ja, door Paul Kouwenberg in het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem. Een hele fijne man. En eerlijk. Ik ken inmiddels ook iedereen in het ziekenhuis. Ben tenslotte een vaste klant. Wat ik erg prettig vind aan het contact met mijn plastisch chirurg, hij denkt echt met me mee. Zo opperde hij laatst, voordat we de OK op gingen, om het vet dat hij weg zou halen in mijn billen te spuiten. Ik had in verhouding wat platte billen en zo konden we dat mooi opvullen.

Ha! Ik heb ook opgevulde billen. Kim Kardashian ook. Wist je dat? Ben je de nieuwe Kim K.? Haha. Nou, ik heb nu wel rondere billen, maar zie er niet uit als Kim Kardashian.

Hoe reageert je omgeving op de grote make-over? Als ik mensen tegenkom die me jaren niet hebben gezien reageren ze heel enthousiast. Ik word overladen met complimenten. Dat doet me goed.

Is het nu klaar? Liefst zou ik het huidoverschot aan mijn armen nog laten corrigeren met een armlift, maar daarvoor wacht ik nog even. Mijn dochter gaat een jaar naar het buitenland. Misschien als ze terug is. Ik heb dan toch hulp nodig.

Wendy met haar 22-jarige dochter

Zou je een ander met overgewicht een operatie aanraden? Ja, als er een medische indicatie voor is zeker, maar ik zie vaak mensen voorbijkomen op internet die een buikwandcorrectie overwegen waarbij het in mijn ogen echt niet nodig is. Zonde. Volgens mij realiseren ze zich niet hoe zwaar zo’n operatie is en de kans op complicaties. Van mijn laatste buikwandcorrectie ben ik nog steeds aan het genezen. Over het algemeen genazen mijn littekens na de operatie altijd goed, maar dit keer heb ik pech. Het litteken is na een paar weken opengeknapt en is nu zelfs na 7 weken nog steeds niet dicht.

Vind je jezelf mooi? Ondanks dat ik de operaties niet onderging om esthetische redenen, ben ik een stuk gelukkiger met hoe ik er uit zie. Vroeger kon ik niet eens naar mijn eigen spiegelbeeld of foto’s kijken. Ik ben nu veel contenter met mijn lichaam. Ondanks de littekens. Want die heb ik natuurlijk wel overgehouden aan al die operaties.

Wat vind je van eigenlijk mij? Of mensen in het algemeen die zich laten opereren uit ijdelheid en zonder medische indicatie? Daar kan ik niet over oordelen. Iedereen heeft zijn eigen redenen om zich te laten opereren. Je moet doen waar je je goed bij voelt.

 

Sietske trof Wendy in een besloten groep op Facebook waarin geopereerden en mensen die een operatie overwegen elkaar van informatie voorzien en ondersteunen bij het herstel. Wendy vindt het belangrijk haar verhaal te delen om zo gelijkgestemden te helpen. Je kunt Wendy volgen op haar Facebook pagina.

VRAAG ADVIES

Verwant bericht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *