wiemooiwilzijn is jarig

Sietske Atsma BLOG Leave a Comment

wiemooiwilzijn is jarig. En vroeg me daarom iets te schrijven over maakbare schoonheid, de specialiteit van wiemooiwilzijn. Zou je denken…

Maar maakbare schoonheid is zo oud als de vrouw. Het hoort bij ons. We zijn gewoon slim genoeg om onze sterke kanten niet alleen te kennen, maar ook te willen benadrukken, en onze slechte kanten te verbergen. Geholpen door het feit dat voor vrouwen hun uiterlijk eeuwenlang behoorde tot het beperkte handelswaar dat ze tot hun beschikking hadden. Rijk, grootgrondbezitter of van adel zijn was natuurlijk helemaal top, maar zo niet, dan kwam je met mooi zijn een heel eind. Het mooier maken heeft alleen een directere wending genomen, waar je direct  in de realiteit kan ingrijpen, en niet alleen in de illusie.

Vroeger poederde je indien nodig, je gezicht wit met giftig gips. En moeders, vrouwen en dochters werden geportretteerd, waarbij de wat onooglijkere details werden weggelaten. Er waren speciale schilders, die huwelijkskandidates portretteerden zodat een koning of edelman zijn bruid niet alleen op haar landerijen, maar ook op haar verschijning kon uitkiezen.

Off with the head

Een diplomatieke taak; je moest de bruid flatteren, anders kreeg je mot, maar dreef je te ver af van de realiteit, dan maakte de koning korte metten met je of met de vrouw in kwestie. Zoals bijvoorbeeld Hendrik VIII, die zich te pletter schrok toen een van zijn aanstaande bruiden de boot af kwam, en niet de weelderige schoonheid bleek van het vooruitgestuurde amulet, maar een  muizig ding met bolle ogen… en meteen haar hoofd liet afhakken. De meest extreme vorm van plastische chirurgie, en door wiemooiwilzijn gelukkig maar zelden aangeraden. 

Gelukkig werd ook Hendrik VIII gestraft, want toen hij daarna een beeldige Française  ten huwelijk vroeg, antwoordde ze, “My dear Henry, if only I had two heads, I would gladly accept your offer.’ Dit om even te laten zien, dat ook Girl Power van alle eeuwen is.

Girl Power

En Girl Power brengt ons meteen bij Sietske van wiemooiwilzijn. Voor wie er nog mocht denken dat het hier om een onzeker meisje gaat, dat via haar uiterlijk iedereens goedkeuring wil verdienen: U zit er naast. Voor Sietske gaat het om uitdagingen. Niet alleen zijn wie je bent, maar ook wie je wilt zijn. En dat mag elke dag of week iets anders zijn. Een verlenging wat we allemaal al doen met kleding en make up. OF juist het weglaten daarvan. Ze raadt je dingen aan. Ze raadt je dingen af. Altijd eerlijk, en alleen als je het zelf aankaart. Toen ik vroeg of ik van mijn echtscheidingswallen af kon komen, zei ze; ‘Nee.’ De mogelijkheden die er toen bestonden, pasten niet bij mij, of bij mijn huid.

Eigenlijk bedenk ik me nu, dat ze nooit wat oordelends over mijn uiterlijk heeft gezegd. ‘Zou jij niet eens…”, hoor je niet van haar. Terwijl ik haar daar toch vaak, niet geheel vrijwillig, tot uitdaag. Post-doorzak maandagen. Make-up allergietje. Wenkbrauwen die mijn gezicht gijzelen. Geen woord. En dat is volledig wederzijds.

Ooit werkte Sietske voor Indigo. En dan kon het zijn, dat ze dooie punten ontdekte, en de rest van de dag vrij nam. En dat mocht. Iedereen heeft recht op zijn eigen zwakheden, en wij meisjes moeten elkaar daar door dik en dun in steunen. Elkaar in onze waarde laten, wat we ook kiezen te doen met ons uiterlijk. Want dan zijn we niet alleen drop dead gorgeous, maar ook onverslaanbaar. 

Ter ere van het 3 jarig bestaan van wiemooiwilzijn hebben we vrouwen gevraagd die wij mooi, bijzonder en interessant vinden een column te schrijven over hun visie op maakbare schoonheid. Silke van der Laan is model, eigenaresse van Indigo Cosmetics en geliefd vriendin van Sietske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *