Zoë Ivy over haar transitie naar vrouw

Sietske Atsma MOOI PORTRET 1 Comment

We spreken met de 21 jarige Zoë Ivy die aan het begin staat van een lang proces. Ze begint binnenkort met het slikken van hormonen en wil binnen 4 jaar haar transitie tot vrouw afgerond hebben. Wat zo’n transitie precies inhoudt en met zich meebrengt, vertelt ze ons. 

Stom woord eigenlijk, transitie. Wat betekent het precies? Heel veel mensen denken dat je je hele leven transgender blijft, maar je spreekt daar eigenlijk alleen over tot na ‘de grote operatie’. Het is een woordje om aan te geven dat je in transitie bent.

Een soort overgangsfase? Ja dus ik ben nu transgender, maar als ik straks volledig ben geopereerd, dan ben ik vrouw.

Als je het hebt over ‘de grote operatie’, heb je het dan over een geslachtsverandering? Ja.

Is dat iets wat je overweegt, een geslachtsveranderende operatie? Absoluut. Ik wil dat heel graag, maar ik vind het tegelijkertijd ook doodeng. En weet nog niet waar ik de operatie wil laten uitvoeren. Sowieso niet in Nederland.

Omdat de operatietechniek hier minder ontwikkeld is? Ja. In Nederland willen ze de technieken niet verder ontwikkelen en lopen ze achter op andere landen.

Ik weet dat er veel gebeurt op het gebied van geslachtsveranderende operaties in Thailand. Zou je overwegen de operatie daar uit te laten voeren? In Thailand zijn veel openlijke transgenders en waarschijnlijk zijn ze daarom ook verder met de operatietechnieken. Ik weet dat er zelfs een techniek in ontwikkeling is waarbij ze stukjes darm gebruiken om dat aan de binnenkant van de vagina te plaatsen. Dit zodat de vagina ook nat kan worden. Ik meen dat in België en Duitsland ook met die techniek wordt gewerkt, maar in Nederland (nog) niet.

Als je het hebt over de transitie of de overgangsfase, wat is dan het eerste waar je mee begint? Is dat kleding, make-up? Bij elke persoon is dat anders. Vaak wordt gedacht dat het dragen van vrouwenkleding en make- up hoort bij de transitie, maar dat is natuurlijk niet zo. Een transgender-vrouw kan zich net zo vrouwelijk voelen zonder make-up of in minder uitgesproken vrouwelijke kleding. Vrouw worden en zijn, zit in je hoofd.

Ik begon met het dragen van pruiken, ik droeg ’s avonds vrouwenkleding en ging steeds vaker zo de deur uit om met mensen af te spreken. Ik heb veel YouTube filmpjes bekeken van transgenders en met mensen gesproken om me te helpen bij mijn beslissing om vrouw te worden. Na een jaar heb ik besloten om naar mijn huisarts te gaan en het proces in gang te zetten.

Hoe oud was je, toen je er mee naar buiten kwam? Eigenlijk wilde ik al op 12 jarige leeftijd vrouw worden. Ik ben toen ook al naar de genderpoli op de VU geweest en heb daar overlegd met een genderpsycholoog. Helaas kon ik op weinig steun rekenen in mijn omgeving. Mijn familie stond niet achter mijn wens op vrouw te zijn. Ik wilde mijn moeder en zussen toentertijd niet belasten met mijn wens. Pas 2 jaar geleden ben ik echt met mijn transitie begonnen.

Vond je dat spannend? Was je bang voor reacties uit je omgeving? Ik las op je Instagram dat je gepest bent vroeger. Heeft dat daarmee te maken? Nee. Ik ben gelukkig een heel sterk persoon en kan heel veel hebben, maar zodra het familie betreft trek ik me hun commentaar en mening wel aan. Hun mening is voor mij zelfs zo belangrijk dat als mijn zus niet had gewild dat ik in transitie zou gaan, ik dat niet zou doen.

Mijn oudste zus vroeg me of ik ‘die lelijke vrouw’ wilde worden?

 

Was er weerstand? Ja enigszins. Mijn jongste zus reageerde met dat ik ‘toch altijd gedaan heb wat ik wilde, dus ze er weinig over kon zeggen’. Mijn oudste zus vroeg me of ik ‘die lelijke vrouw’ wilde worden?

Au. Is ze bijgedraaid inmiddels? Jawel. Ze vind me te extravagant en mijn gedrag niet passend, maar heeft inmiddels wel haar steun toegezegd. In het begin was ik misschien ook wel een beetje extra, maar ik kon eindelijk doen wat ik leuk vond en wilde me daarin uitdrukken.

Ik was ook hartstikke extra op mijn 19e… Volgens mij heeft dat weinig te maken met transgender zijn. Daarom. Ik ben extravagant, ik ben er.

Je mag er zijn.

Je gaat binnenkort beginnen met hormoontherapie. Wie begeleidt je daar in? Via de huisarts wordt je doorverwezen. Ik zit niet bij de genderafdeling van het VU omdat daar een wachtlijst is van 5 jaar. Ik word begeleid door een genderpsycholoog in een privé-instelling, daar kon ik wel binnen 2 weken terecht. Ze begeleidt me nu al iets meer dan een half jaar en donderdag ga ik naar het ziekenhuis in Eindhoven voor het starten met de hormoontherapie. Er wordt eerst nog bloed afgenomen om te kijken of ik gezond ben. Hopelijk is dat in orde en kan ik starten met de hormonen!

Krijg je dan oestrogeen? Ja en testosteronblokkers.

Wat kun je verwachten als je daar mee begint qua lichamelijke veranderingen? De spiermassa neemt af en je wordt wat dikker. De huid wordt zachter en je krijgt borstgroei.

Kun je door de hormoontherapie een volle borst ontwikkelen? Je kunt tot een B-cup krijgen.

Dat is echt een serieuze borst! Het ligt wel aan de persoon en aan haar bouw natuurlijk. Niet iedereen krijgt alleen door hormonen een B-cup. Veel transgender-vrouwen kiezen voor een borstvergroting doormiddel van implantaten.

Wat doet dat met je? Zoveel oestrogeen? Verwacht je stemmingswisselingen? Ja dat ligt wel in de lijn der verwachting.

Opvliegers? Je krijgt twee keer zoveel hormonen binnen als een vrouw tijdens een zwangerschap te verwerken krijgt. De eerste 3 maanden zullen erg intens zijn.

Zijn er behandelingen die je nu al ondergaat, zoals het laseren van lichaamshaar? Krijg je dat vergoed trouwens? Ja dat krijg ik vergoed. Ik ben er nog niet mee begonnen, alle aanvragen zijn wel ingediend bij de zorgverzekeraar. Ik krijg daar een budget voor en kan daar de behandelingen van betalen.

Heb je voor jezelf een tijdspanne bedacht waarbinnen je klaar wilt zijn met de transitie? Ik wil binnen 3 à 4 jaar na het starten met de hormonen alles hebben gedaan. Want ik ben nu nog jong. Ik ben dan tegen die tijd 24 of 25 jaar en dat vind ik een mooie leeftijd om klaar te zijn.

Ik heb veel cosmetische ingrepen laten uitvoeren. Zo heb ik op mijn op mijn 20ste mijn borsten laten vergroten en had toen het idee dat mijn leven beter zou worden na de operatie. Dat was een desillusie, ondanks dat ik blij was met mijn nieuwe borsten. Denk je dat er bij jou na de geslachtsveranderende operatie wel iets essentieels verandert innerlijk? Ik denk het wel. Ik wil zo vrouwelijk mogelijk zijn en er zo vrouwelijk mogelijk uitzien. Op dit moment voel ik me niet prettig in mijn lijf. Het is niet dat ik onzeker ben, helemaal niet zelfs, maar het zal voor mij heel veel uitmaken als mijn lichaam past bij het beeld dat ik van mezelf heb.

Wat voor beeld is dat? Heb je een duidelijk beeld gevisualiseerd van hoe je er uit wilt zien? Niet echt, maar het belangrijkste dat ik echt graag willen laten uitvoeren, is mijn neus. Dat wil ik al vanaf mijn twaalfde. Ik stoor me erg aan mijn neus. Hij is niet symmetrisch en ik wil ‘m graag wat vrouwelijker. Ik denk dat als ik die operatie heb laten uitvoeren het al een grote verbetering is.

 

Ik kwam Zoë tegen in een groep op Facebook. Ze was ‘live’ en viel me op door haar kittige bobje. Ik bleef bij haar livestream hangen door de reacties die ze kreeg van haar kijkers. Ik verbaasde me over de heftige, onaardige en soms ronduit verschrikkelijk nare comments. Zoë is inmiddels door de wol geverfd wat het omgaan met nare reacties betreft. Ze reageert sterk en sympathiek op de haat reacties. Toen ik haar vroeg hoe het komt dat ze daar zo goed mee omgaat, gaf ze aan dat ‘liefde het beste antwoord is op haat’.

We zullen Zoë de komende jaren tijdens haar transitie volgen en regelmatig verslag doen via onze kanalen. Heb je zelf vragen aan Zoë of wil je haar volgen? Dat kan via haar You Tube kanaal en via haar Instagram account. 

Reageer 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *