Waarom verdwijnt mijn filler zo snel?

Het resultaat van een filler behandeling zou gemiddeld 9 tot 12 maanden zichtbaar moeten zijn. Toch lijkt het effect bij sommige mensen van veel kortere duur. We vragen cosmetisch arts KNMG Aletta de Wit hoe het kan dat een filler zo snel verdwijnt.

Hoelang het resultaat van een fillerbehandeling zichtbaar blijft is afhankelijk van het type filler, de samenstelling, de stevigheid van de gel en van welk gebied er behandeld wordt. We weten bijvoorbeeld dat een filler in de lippen vaak sneller verdwijnt dan een filler in de neuslippenplooi.

Een hyaluronzuurfiller wordt langzaam weer afgebroken door het lichaam. Dit proces kan bij de een sneller gaan dan bij de ander en er zijn bepaalde individuele factoren die kunnen bijdragen aan een versnelde afbraak zoals je metabolisme, leefstijl en stress.

Tips om effect van filler te verlengen

Gelukkig kun je zelf het nodige doen om zo lang mogelijk plezier te hebben van een fillerbehandeling:

  • Bescherm de huid tegen UV-straling

    Niet alleen het hyaluronzuur uit de filler breekt af door UV-straling, maar ook jouw lichaamseigen hyaluronzuur! Dit zorgt ervoor dat veel zonexpositie leidt tot een uitgedroogde en doffe huid. Extra reden om je dagelijks goed in te smeren met minimaal SPF30 en felle zon te vermijden.

  • Stop met roken

    Roken heeft sterke negatieve gevolgen voor de kwaliteit van je huid door de stress die het veroorzaakt in het lichaam. Roken (net als andere toxische bestanddelen of bepaalde anti-nutriënten in voeding) zorgt voor een toestroom van zogeheten ‘vrije zuurstofradicalen’ welke schade toebrengen aan onze gezonde cellen. Dit staat in direct verband met huidveroudering en er zijn grote verschillen gezien in de duurzaamheid van het effect van een fillerbehandeling tussen rokers en niet-rokers.

  • Eet gezond

    Ook het eten van bepaalde voeding kan op eenzelfde manier als roken zorgen voor stress in het lichaam. Bewerkt voedsel, suiker of het eten van veel anti-nutriënten in bijvoorbeeld graan- en zuivelproducten kan een chronisch laaggradige ontstekingsreactie in het lichaam teweeg brengen wat het verouderingsproces versnelt, zorgt voor lichamelijke ongemakken en de filler sneller afbreekt.

  • Vermijd stress

    Elke vorm van stress in je lichaam, zij het van ongezonde voeding, roken, teveel zonexpositie of te drukke dagen, kan het verouderingsproces beïnvloeden door een verhoging van het stresshormoon cortisol, wat weer direct invloed heeft op het afbreken van de filller. Goed voor jezelf zorgen en op tijd rust nemen helpt om je beter in je te vel te laten zitten en zorgt voor een langer effect van je fillerbehandeling.

Heb jij ook een vraag voor Aletta? Stuur je vraag hier in via het contactformulier.

Vorige
Vorige

Hysterie anno 2023

Volgende
Volgende

Hoeveel collageen heb jij, nog?