COLUMN #6 WINTER

Aletta BLOG Leave a Comment

Winter.

Het is een grijze, grauwe en natte zaterdagochtend in december en ik ben onderweg naar de kliniek. Eenmaal aangekomen bij mijn fiets op CS constateer ik dat mijn fietsslot vandaag in staking is, verroest voor de zoveelste keer en met mijn kippekracht geen beweging in te krijgen.

In een harde gure wind en de ons allen welbekende druilerige motregen loop ik naar de tram waar ik vervolgens samen met een hoop andere arme zielen sta te wachten. Iedereen om me heen kijkt moeilijk chagrijnig en loopt te dringen en duwen zodra de deuren van de al overvolle tram opengaan, niet een heel fraai gezicht en laat staan dat ik hier een warm kerstgevoel van krijg. Als ik echter de Bijenkorf reclameposter voor me moet geloven is dit ‘dé meest magische tijd van het jaar’. Magisch als in… ontzettend uitputtend en zenuwslopend zul je bedoelen? Deze tijd van het jaar lijkt iedereen gehaast, de stressniveau’s steigen en we rennen als kip zonder kop door het leven om aan alle eindejaarstaken en decemberverplichtingen te voldoen. En dat terwijl we in deze donkere dagen eigenlijk het liefst onder een dikke, wollen deken zouden kruipen voor een diepe winterslaap. Het zal me niks verbazen als de meeste burn-outs tot uiting komen in de maanden vlak voor de drukke feestdagen. Ik merk dat ik mezelf ook een beetje mee laat slepen in deze treurige toestand en zet m’n meditatie-app aan, even loskomen van die negatieve gedachtes. Hiervoor gebruik ik de app ‘Headspace’ waarbij de vriendelijke stem van Andy je hier en daar begeleidt en aangeeft waar je je op moet focussen om op die manier die constante stroom van gedachtes meer naar de achtergrond te verplaatsen.

Ik hoor hem zeggen: “Focus on your breath, be present, feel the warmth of the sun on your skin.“ … The warmth of the sun..? Are you f*ing kidding me? Niet iedereen woont in het altijd zonnige Venice Beach California, Andy.

Oke, mediteren heeft vandaag niet helemaal het gewenste effect dus dat komt later wel weer. Ik kom aan in de kliniek en schrik van m’n spiegelbeeld. Niet alleen ik, maar ook al m’n cliënten komen stuk voor stuk binnen als verkleumde, verzopen katjes. Wanneer ik vraag hoe het gaat luidt het antwoord vaak “Ja wel goed, druk.” Iedereen lijkt chronisch een paar uur tekort te komen op een dag en is hierdoor voornamelijk drukdrukdruk. Maar druk zijn is toch niet iets positiefs? We zouden gewoon ultiem zen en lekker bezig moeten zijn! Maar: ‘Oh oh oh wat een magische tijd’.

Als klap op de vuurpijl worden velen in deze tijd ook nog te grazen genomen door een lekker magisch griepje. Gelukkig word ik, ondanks de vele snotterige mensen in mijn stoel, niet snel aangestoken. Lang leve de supplementen! Wat ze helaas tot op heden nog niet volledig weten te verbannen is dat lusteloze ‘ik wil alleen maar kaassoufflés en chocolade pepernoten eten en daarna slapen tot het lente wordt’ -wintergevoel.
En alsof het nog niet genoeg is dat deze donkere wintermaanden niet veel goeds doen voor ons humeur en gestel… heeft daarnaast onze uiterlijke verschijning er óók nog eens flink onder te lijden: bleke huid, statisch haar, slappe nagels, schrale lippen, vervelende kloofjes in je mondhoeken, rooddoorlopen waterige oogjes en een feestelijke rode dopneus à la Rudolf krijg je er gratis en voor niets bij.

Gelukkig bestaan er dan in ieder geval fijne cosmetische behandelingen om je huid een heerlijke oppepper te geven of om bijvoorbeeld die heftige frons te kalmeren die zich bij veel van ons direct laat zien wanneer het regent! Én daarnaast, multifunctioneel als dat injectables zijn, fungeert het injecteren ook meteen als de perfecte meditatietool voor mij. Wat natuurlijk goed uitkomt voor wanneer ik Andy van Headspace eventjes niet uit kan staan: het geconcentreerd en gefocust uitvoeren van een behandeling werkt voor mij namelijk ontzettend rustgevend.

Zo help ik jou om te blijven stralen, zélfs in de winter! Én jij helpt mij om mijn zen status te behouden! 😉
Dan zitten we uiteindelijk tóch nog allemaal relaxed en zonder ongezellige fronsrimpels aan het kerstdiner.

Allemaal hele fijne en vooral ONTSPANNEN feestdagen gewenst!
Liefs,
Doctor Aletta

OVER ALETTA DE WIT: ALETTA (27) IS COSMETISCH ARTS EN ORTHOMOLECULAIR THERAPEUT. VOOR WIEMOOIWILZIJN SCHRIJFT ZE COLUMNS OVER HAAR WERK, LEVEN EN SCHOON- EN GEZONDHEID.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *