COLUMN #11 HAPPY AGING FOODS

Aletta BLOG 1 Comment

Te pas en te onpas wordt de term anti-aging tegenwoordig gebruikt. Liever gebruikt onze columnist, doctor Aletta, de term ‘happy-aging’. In deze column reikt zij een aantal handige voedingsadviezen aan die helpen het verouderingsproces te vertragen.  Hello, healthy glow!

Het is een mooie, zonnige dag in Bali. Een vriendinnetje dat bij ons logeert, komt thuis met boodschappen en vraagt enthousiast of ik een beetje ‘papaya leaf juice’ wil; “Super gezond!” vertelt ze erbij. Nou, ik heb wel zin in een verfrissende juice en als iets ook nog heel gezond is dan ben ik er zeker weten voor te porren. Ze schenkt een beetje van de donkergroene substantie in en met een grote grijns overhandigt ze mij het glas. Dorstig als ik ben, en normaliter niet gauw vies van donkergroene sapjes, neem ik een flinke slok. Oh mijn god.

Alle slijmvliezen, smaakpapillen en speekselklieren in mijn mond lijken zich per direct onder een steen te willen verstoppen en mijn gehele spijsverteringsstelsel krimpt ineen. De bijbehorende gezichtsuitdrukking spreekt boekdelen, daar kan geen Botox tegenop. So far voor ‘happy-aging’ Papayablad sap.  

Papaya leaf juice, wat ben je VIES! Alsof je vloeibare cactus drinkt, gemixt met Byte-X (herinneren jullie je dat smerige goedje nog wat je op de duimnagel kreeg wanneer je moest stoppen met duimen?). Niet heel vreemd natuurlijk dat de smaak geen prijs wint, wanneer je je bedenkt dat dit groene goedje enkel en alleen de sappen bevat uit gepureerde bladeren van de papaya boom.

Papaya leaf juice zou antibacteriële, anti-inflammatoire, anti-oxidantaire en schimmelwerende eigenschappen hebben en het immuunsysteem ondersteunen. Het wordt onder andere gedronken ter voorkoming van kanker, om diabetes te genezen, om terugkeer van infectie met humaan papilloma virus te voorkomen en om dengue en parasitaire infecties te bestrijden. Een echte krachtpatser dus, maar waarom maakt de natuur iets dat zo ontzettend gezond is, zo ontzettend vies? Onhandig. Over het algemeen heb ik veel over voor mijn gezondheid, zo drink ik ook elke ochtend een vitaminen- en mineralenshake met pre- en probiotica die, toegegeven, nog het meest overeenkomt met een sloot modder. Maar dit. Dit gaat zelfs mij te ver.

Gelukkig zijn er genoeg gezonde alternatieven om te consumeren waneer Papaya leaf juice niet je ding is. Zo ben ik namelijk wel gek op Jamu! Een traditioneel Indonesisch drankje dat in Bali bekend staat om de sterk geneeskrachtige werking. De ingrediënten in dit wonderdrankje, waaronder kurkuma, dragen onder andere bij aan een gezonde spijsvertering (remedie tegen maagzuur, opgeblazen gevoel en darmkrampen), goede ontgifting en het verminderen van griepverschijnselen. Het stimuleert je metabolisme, werkt ontstekingsremmend en zou wonden sneller laten genezen. Het is in Bali een traditie dat vrouwen 2-3 keer per week Jamu drinken als beautydrankje. Ook hier hebben ze dus begrepen dat je huid een weerspiegeling is van je gezondheid en dat een healthy binnenkant zorgt voor een stralende buitenkant!

Geen wallen meer dankzij de fillers van Aletta.

Leuk allemaal natuurlijk die injectables en cosmetische ingrepen, maar wanneer je niet goed voor de binnenkant zorgt, blijft het toch een beetje dweilen met de kraan open. Natuurlijk is het niet zo dat ongezonde voeding per direct zorgt voor een ontsierende rimpel op je toet, maar bewezen is: slechte voeding versnelt (en gezonde voeding vertraagt!) de veroudering van lichaam én huid.

Ik sta zelf absoluut voor een holistische benadering met waar gewenst een beetje hulp van buitenaf in de vorm van een prikje.

We willen natuurlijk allemaal gezond, mooi en happy oud worden, maar wat moeten we hier nou op het gebied van voeding voor doen & laten? Ik zou hier 100 kantjes over kunnen vullen, maar probeer het te laten bij een korte opsomming.

NIET  DOEN! Pro-aging (deze laat je dus liever staan);

– geraffineerde suikers
– snelle koolhydraten (o.a. in brood, pasta, crackers, koekjes etc.)
– alcohol
– (tarwe-)gluten
– zuivelproducten
– rood vlees
– processed food & drinks
– veel eetmomenten en tussendoortjes op een dag (= niet goed voor je hormoonhuishouding).

DOEN! Anti-aging (happy-aging):

– vitamines & mineralen (bv. granaatappel, kurkuma, kaneel, citrusvruchten, kiwi, vijgen, waterkers, spinazie, paprika, artisjok, broccoli etc. Oftewel: varieer met vers fruit, groente en kruiden!)
– veel anti-oxidanten (o.a. in rauwe cacao, gojibessen, bosbessen, tomaten, wortelen, groene groenten)
– langzame koolhydraten (o.a. in knolgewassen, peulvruchten, boekweit, quinoa, haver)
– vezels (o.a. fruit met schil, groenten, boekweit, quinoa, chia zaden, avocado)
– eiwitten (o.a. in eieren, chia zaden, paddestoelen, gevogelte)
– goede vetten (o.a. in vette vis, kokosolie, avocado’s, chia zaden, ongebrande noten)
– veel water en groene thee/kruidenthee
– probeer max. 3 eetmomenten op een dag aan te houden met intervallen van > 4 uur.

Ouder worden wordt vaak als iets vervelends gezien, simpelweg omdat het in onze westerse maatschappij voornamelijk geassocieerd wordt met verval. De term ‘anti-aging’ waar we vandaag de dag mee doodgegooid worden, helpt ook niet mee. Deze suggereert eigenlijk dat we ‘anti-ouder worden’ zijn en er alles aan willen doen om het verouderingsproces tegen te gaan.

Vaak genoeg hoor ik van cliënten dat het ‘ouder worden’ en de veranderingen die daarbij komen kijken ze zwaar valt. Terwijl ouder worden juist zoiets moois is en in mijn ogen absoluut een geschenk! Gelukkig kun je het gevreesde ‘verval’, vervelende ouderdomskwalen en welvaartsziekten voor het grootste gedeelte voorkomen door een gezonde levenstijl. Aangezien ik zelf op 80-jarige leeftijd nog op m’n yogamat en surfboard wil kunnen staan, pas ik bovenstaande regels voor, ongeveer, 95% toe. Tegen af en toe een alcoholische versnapering, elk jaar pepernoten (en elk jaar weer iets vroeger aargh!) en een slecht toetje op zijn tijd, wil ik geen nee zeggen! Het moet natuurlijk wel leuk blijven.

Hierboven onder het kopje ‘DOEN!’ staan slechts een aantal gezonde voedingsmiddelen genoemd als voorbeeld, de mogelijkheden zijn echter ein-de-loos! Snel hebben mensen het vooroordeel dat een gezond voedingspatroon eentonig is, het tegenovergestelde is waar: er gaat een wereld voor je open en een explosie van smaken komt je tegemoet. Bij het toepassen van een gezonde(re) leefstijl zal je er niet alleen beter uit gaan zien, je zult je in de eerste plaats beter voelen! Dit geldt voor zowel je lichaam als je geest, waardoor er ook op andere vlakken in je leven positieve energie zal gaan stromen. Ik durf te zeggen; 100 vliegen in 1 klap.

Zorg voor een blij en gezond lijf, dan volgt het zogenaamde anti-aging effect vanzelf! (& voor die fronsrimpel die zich niet laat afschrikken door een overkill aan nutriënten, daar heb ik nog wel een ander trucje voor ;)..)

Let’s go for A̶N̶T̶I̶ HAPPY-AGING!

Reageer 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *