ATALWIN PILON

Sietske Atsma MOOI PORTRET Leave a Comment

Soms kruisen er mensen je pad waar je meteen van onder de indruk bent. Bijzondere mensen, lieve mensen, inspirerende mensen. Mooie mensen. Hier een mooi portret van Atalwin Pilon. Een indrukwekkend mooie man die zelf weinig geeft om uiterlijkheden, liever focust hij zich op innerlijke schoonheid.

Foto van Pablo Delfos

Wanneer voel jij je op je best? Ik voel me het fijnst als mijn hoofd stil en leeg is en mijn lichaam gevoed, getraind en schoon. Om 6.30 begin ik mijn dag met 35 min. meditatie, ik ontbijt en stap om 7.40 op de fiets om te gaan trainen van 8.00 tot 9.00. Het gevoel dat ik heb als ik om 9.15 fris gedoucht de gym uitloop is heel voldaan en dankbaar, en ik ben klaar voor de dag. Maar ik voel me misschien wel nog dankbaarder als ik iemand een pijnlijk emotioneel obstakel kan helpen helen. Het moment dat het kwartje valt en de emotionele pijn plaats maakt voor ontspanning en inzicht is magisch en ontroerend. Er is dan een moment van verstandhouding waarin we allebei weten dat de pijn voorgoed getransformeerd is.

Wat doe je het liefst? Het liefst ben ik met een groepje slimmeriken betrokken bij een vruchtbaar creatief proces en zien we een prachtig idee geboren worden. Die momenten zijn natuurlijk zeldzaam want vooraf is nooit te voorspellen of het creatieve proces vruchten gaat afwerpen. Maar samen met anderen iets bedenken en maken waarvan we allemaal voelen dat de mensheid en/of de planeet er iets aan heeft, dat is toch wel het mooiste dat er is. Ik ben graag onderdeel van inspirerende en transformerende processen. Daarom bedenk en initieer ik ze graag.

Wat doe je voor werk? Ik heb de 100 Day Warrior bedacht: een programma dat een gelijktijdige transformatie van lichaam en geest bewerkstelligt door meditatietraining, krachttraining en uitgebalanceerde voeding te combineren. Inmiddels is de zevende editie van start. Door een toevallige samenloop van omstandigheden ben ik op mijn 32e spiritueel ontwaakt. Ik ontdekte een verborgen binnenwereld van angsten waarvan ik niet wist dat ze bestonden en een enorme bron van liefde en vergeving weer daaronder. Ik kwam erachter dat ik niet degene was die ik dacht dat ik was, het beeld wat we van onszelf hebben klopt niet. Ik veranderde van een zelfingenomen blaaskaak in een onbaatzuchtige en sensitieve man. Dat zo’n abrupte transformatie überhaupt mogelijk was had niemand mij ooit verteld. Sinds die ontdekking, in 2004, ben ik toegewijd aan het ontwerpen en overbrengen van processen die mensen hun verborgen potentieel laat ervaren. We hebben allemaal een moediger, warmer, wijzer en onbaatzuchtiger versie van onszelf in ons: een Warrior. Ik help mensen die vinden.

Toch fascineert uiterlijke schoonheid me maar half. Interessanter vind ik waarom ik me tot de ene mooie vrouw wel aangetrokken voel en de andere, mogelijk nóg mooiere vrouw niet. Ik snap daar geen bal van.

Wat betekent schoonheid voor jou? Poeh, wat een vraag. Het woord schoonheid speelt geen grote rol in mijn leven. Ik heb meer met inspiratie en verwondering. Maar die begrippen zijn natuurlijk verwant. Mooie woorden en mooie zinnen, de sierlijkheid van een atleet of een danser, de ontzagwekkende schoonheid van de natuur, de adembenemende grootsheid van het universum: het maakt dat je liefde voor het leven voelt. Ik vind het mysterie waarin we gevangen zitten van een onbeschrijflijke schoonheid: in een onmetelijk universum wonen we op een minuscuul klein maar schitterend blauw bolletje met zijn 7 miljarden en nog heel veel andere levende wezens en hebben we zo’n 80-90 jaar om uit te vinden wat we hier in God’s naam doen. Hoe fascinerend is dat?

Wat vind je lelijk? Vanzelfsprekend egoïsme stuit mij tegen de borst: het volkomen normaal vinden om maling te hebben aan anderen omdat de eigen belangen nu eenmaal belangrijker worden gevonden. Ongebreidelde hebzucht en haat. Lafheid. Machtsmisbruik. Minachting en verwaarlozing van eigen lichaam en geest. Misplaatste superioriteit en minachting voor mensen met andere huidskleur, seksuele geaardheid, afkomst enzovoorts. Maar ik besef ook dat al deze ‘lelijke’ eigenschappen hun oorsprong vinden in de opvoeding die we genoten hebben en de omstandigheden waarin we zijn opgegroeid. Ik heb zelf ook geleden aan gevoelens van superioriteit en zelfoverschatting. Het was mijn manier om gevoelens van minderwaardigheid te verbergen voor mezelf.

Wie vind je knap? Moet ik dan beroemde vrouwen opnoemen? Ik vind bijvoorbeeld Natalie Portman en Scarlett Johansson knap. Toch fascineert uiterlijke schoonheid me maar half. Interessanter vind ik waarom ik me tot de ene mooie vrouw wel aangetrokken voel en de andere, mogelijk nóg mooiere vrouw niet. Ik snap daar geen bal van. En wat ik echt bijzonder vind, en hoop dat het ooit voor mij is weggelegd, is de liefdevolle blik in de ogen van mannen als de Dalai Lama, bisschop Tutu en Nelson Mandela. Ik hoop dat ik ook zo kijk als ik een oud mannetje ben.

Wat vind je mooi aan jezelf? Aan de buitenkant: mijn ogen, mond, vorm van mijn gezicht. Ik heb een mannelijke kop en een sterk lijf dat goed is geproportioneerd. Aan de binnenkant: ik ben moedig, compassievol, open en onvoorwaardelijk dienstbaar aan de bewustwording van mensen en samenleving.

Foto van Damar Suryo

Wat doe je om je schoon- en gezondheid te behouden? Niets. De enige constante in het universum is verandering. Trachten iets vergankelijks als schoonheid of gezondheid te willen behouden is volmaakt zinloos. Alle pogingen om iets dat per definitie wil veranderen te fixeren zal lijden opleveren. Wel kan ik luisteren naar mijn hart en mijn lichaam en geest op een liefdevolle manier voeden en onderhouden. Ik train mijn lichaam en geest maar schoonheid bereiken, verkrijgen of behouden is niet mijn doel. Hoe sterker mijn lichaam en hoe helderder mijn geest, hoe langer en beter ik de wereld van dienst kan zijn. Meditatie, krachttraining en gezonde voeding zijn noodzakelijk om zoveel mogelijk van mezelf te kunnen geven en bovendien de meest eerbiedige manier om met het voertuig om te gaan dat mij voor dit leven ter beschikking is gesteld. De paradox is natuurlijk dat dit een weg is naar optimale geestelijke en fysieke gezondheid en een (spiritueel en emotioneel) rijk en inspirerend leven.

Disclaimer: Ik heb hard gewerkt aan mijn spirituele en emotionele ontwikkeling maar ik besef me ook dat ik qua zaken als gezondheid, atletisch vermogen, intelligentie, uiterlijk, lengte en goede huid gewoon redelijk tot veel mazzel heb gehad. Neemt niet weg dat een liefdevolle omgang met eigen lichaam en geest meeste kans geeft op duurzaam geluk.

Heb je een schoon- of gezondheidstip voor onze lezers? Mediteer dagelijks en voor de rest van je leven. Innerlijke schoonheid kan eindeloos blijven groeien, jeugdige schoonheid is eindig. Probeer niet iets te zijn wat je niet bent maar richt je aandacht op worden wie je echt bent. Dat is het grootste cadeau wat je jezelf en de wereld kunt geven: een mooi mens.

Laat je dingen voor je gezond- en schoonheid? Zoals gezegd zoek ik niet naar schoonheid maar laten we zeggen dat ik wel bezig ben met het cultiveren van spirituele en fysieke gezondheid, laat ik dan dingen? Ik ben niet streng voor mezelf in de zin van dat ik móet leven als een monnik. Veel mensen denken dat wel, dat van alles en nog wat streng verboden is voor mij. Maar ik heb gewoon een voorkeur voor kracht en helderheid. Daarom ben ik zeer matig met suiker, eet zelden processed foods, kijk geen tv, lees geen Telegraaf of andere pulp, drink vrijwel nooit frisdrank, ben matig met alcohol. Je zou me erg ongelukkig maken als ik daar verplicht veel van zou moeten consumeren. Alleen chocola, daarvan eet ik minder dan ik diep in mijn hart zou willen.

Wat is je lievelingsliedje? Calvin Harris – I feel so close to you (right now) komt ineens in me op. Dat zal alles te maken hebben met de vragen die ik nu aan het beantwoorden ben. Het stond op een playlist die ik van een dierbare vriend kreeg als ‘medicijn’ tegen de eenzaamheid die ik soms voelde toen ik in 2012 alleen door Australië reed. Heel vaak en heel hard gedraaid en heel vaak heel blij van geworden.

Wij vinden de maakbaarheid van het lichaam fascinerend. Nu kan dat door middel van cosmetische behandelingen maar ook door training/voeding. Kun je vertellen over hoe training kan helpen bij het verbeteren van het lichaam? Liever vertel ik hoe je een mooier mens wordt. Het verschil tussen cosmetische behandelingen en training is dat de eerste weg de waarheid verhult en de tweede weg de waarheid naar buiten brengt. Vrijwel allemaal ervaren we een tekort, alsof er iets ontbreekt. We voelen ons niet mooi genoeg, niet veilig genoeg, niet rijk genoeg en niet succesvol genoeg. Dat zeurende gevoel willen we wegpoetsen. Maar steeds steekt het weer de kop op. We kunnen onszelf niet duurzaam gelukkig en mooi consumeren. Ondanks dat draait de hele cosmetische industrie op ons verlangen om imperfectie, ouderdom en verval te maskeren in de hoop van dat onheilspellende gevoel verlost te worden. Maar in plaats van toe te geven aan de drang om (medisch) in te grijpen kunnen we beter dat vervelende gevoel liefdevol en geduldig onderzoeken middels (bijvoorbeeld) meditatie. Daar is moed voor nodig want we gaan onszelf ontmaskeren. Wat we gaan vinden is pijn, angst en verdriet maar ook kwetsbaarheid, kracht, compassie en autonomie. Je wordt je authentieke zelf en het verlangen jezelf te verbeteren en te verfraaien om bevestiging en goedkeuring te verkrijgen zal grotendeels verdwijnen.

Veel uren in de gym en een strak voedingsplan kunnen een schitterend lijf opleveren. Maar zolang innerlijke onvrede de motivatie is om te trainen of cosmetische behandelingen te ondergaan zal het resultaat niet leiden tot geluk, wijsheid of compassie. Je wordt er dus geen mooier mens van. Alleen werken aan innerlijke vrede kan innerlijke onvrede opheffen. Daarom is spirituele training belangrijker dan fysieke training: het kan je brengen naar vrede met jezelf. Vrede met jezelf zal je weer leiden naar liefdevolle omgang met lichaam en geest. Zorgen voor jezelf, voor anderen en voor de planeet wordt even vanzelfsprekend als ademen: welkom in de wereld van de Warrior.

Van wie zou jij een mooi portret willen lezen op wiemooiwilzijn? Philip Brink, art director. Een mooie man die weinig bezig is met mooi zijn enerzijds maar veel gevoel heeft voor esthetiek en (innerlijke) schoonheid anderzijds. Ben wel benieuwd hoe hij denkt over schoonheid.

Vul aan, wie mooi wil zijn; zal zich best wijden aan het vinden van innerlijke vrede.

 

Naast oprichter van Basic Goodness en de bedenker van de 100 Day Warrior is Atalwin ook meditatieleraar, life coach, facilitator en gastspreker.  Voor meer informatie over de 100 Day Warrior en inschrijven ga naar www.100daywarrior.nl  Voor individuele lifecoaching en andere customized trajecten mail naar [email protected].

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *