Besparen op BBL in het buitenland

WIEMOOIWILZIJN NIEUWS Leave a Comment

Waarom zoveel vrouwen naar Miami afreizen en sterven op de operatietafel tijdens een BBL. Over de belofte van een ‘Look for less’.

Toen het in Miami gevestigde Dade Medical Examiner kantoor begin dit jaar een rapport uitgaf waaruit bleek dat de doodsoorzaak van de 40-jarige Kizzy London een vetembolisme was, kwam dit niet als een verrassing voor degenen die haar fatale plastische ingreep en meer van dergelijke gevallen gevolgd hadden.

In december reisde Kizzy van Baton Rouge, Louisiana, naar Miami om een Brazilian Butt Lift te ondergaan. Maar net als het geval was voor de 25-jarige Ranika Hall uit Missouri, de 29-jarige Heather Meadows uit West-Virginia, de 32-jarige Maria Christian uit Ecuador en de 51-jarige Maribel Cardona uit Naples, FL, zou wat eerst een eenvoudige plastische ingreep leek, uiteindelijk in haar voortijdige dood eindigen.

Kizzy en de ontelbare andere vrouwen voor haar die een tragische dood op de operatietafel bij plastische chirurgie stierven of voorgoed door verkeerd uitgewerkte chirurgie verminkt werden, wilden een voordelige deal. In het Jolie Plastic Surgery Center in Miami, waar haar ingreep uitgevoerd werd, wordt geadverteerd met BBL ingreep specials voor duizenden dollars minder en soms zelfs meer dan de helft goedkoper dan de gemiddelde kosten voor dit soort operatie. Wat Kizzy misschien niet wist voordat zij op het vliegtuig stapte naar het zonnige Florida, was dat Jolie Plastic Surgery ooit Eres Plastic Surgery heette en kort daarvoor Encore en daarvoor Vanity. In een paar jaar tijd en met steeds dezelfde eigenaar en manager bleef de kliniek zijn naam veranderen na een paar sterfgevallen bij plastische chirurgie en heel veel onderzoeken van het openbaar ministerie in Florida.

Plastische chirurgie Daniel Careago, MD, Miami, zegt dat een vetembolisme een zeldzame en ernstige complicatie is, die kan optreden wanneer vet in de billen geïnjecteerd wordt, maar dat dit steeds vaker gebeurd door het groeiende aantal niet-gekwalificeerde dokters die patiënten misleiden door zich als plastische chirurgen te adverteren. “Tijdens een Brazilian Butt Lift kan vet, als de arts niet weet hoe diep de punt van zijn instrument komt, te diep en in een ader gespoten worden, waardoor het vet naar het hart en de longen kan migreren”, zegt hij. “Het is belangrijk om te benadrukken dat in Florida het grootste deel van de sterfgevallen plaatsvond bij artsen die geen plastisch chirurgen zijn. Iedereen kan zich ‘cosmetisch chirurg’ noemen; er is geen opleidingsvereiste of examen nodig om jezelf zo te noemen”.

De mazen van de wet die ingrepen door te laag gekwalificeerde artsen mogelijk maken

Arnaldo Valls, MD, in Miami, de arts die de operatie op Kizzy uitvoerde, heeft medicijnen gestudeerd in Havana, Cuba en heeft geen enkele plastische operatietraining op zijn naam staan. “Deze arts komt niet eens in aanmerking om op enig gebied van plastische chirurgie erkend te worden” zegt de plastisch chirurg uit Miami, Adam Rubinstein MD. “Volgens de website van de Medische Raad van Florida is zijn enige operatiekwalificatie dat hij twee maanden meegedraaid heeft bij kinderchirurgie. Dat is nauwelijks geschikte training om mensen te mogen opereren”.

Volgens de laatste reviews op websites als RealSelf en Yelp, waar veel patiënten hun trips naar het buitenland voor plastische chirurgie vastleggen, voert Dr. Valls nog steeds BBL, buikwandcorrecties en borstvergrotingen uit bij de Jolie kliniek. In de staat Florida mag elke dokter met een geldige medische vergunning rechtmatig iedere operatie uitvoeren op patiënten die hiervoor toestemming hebben gegeven. “Dit gebeurt niet alleen in Florida, maar door het hele land”, zegt Robert Aicher, Esq., jurist bij de American Society for Aesthetic Plastic Surgery. “In tegenstelling tot andere rechtsgebieden, zoals Canada waar plastische chirurgie een afzonderlijke officiële categorie vormt, wordt in de V.S. op elk medisch certificaat alleen arts en chirurg vermeld. Technisch gezien zijn zelfs psychiaters artsen, ook al kunnen zij geen speciale privileges krijgen, ze kunnen toch rechtmatig dergelijke ingrepen uitvoeren. Ik zeg liever niet “buyer beware” maar eigenlijk gaat het erom dat de klant zich goed moet informeren”.

“Je vraagt ook geen loodgieter om een elektrisch probleem op te lossen en geen elektricien om de w.c. te maken. Als je geen loodgieter belt om naar je elektrische probleem te kijken, waarom ga je dan naar een huisarts of internist om je operatie te laten uitvoeren?”

Het geval van Dr. Valls die geen kwalificaties heeft, is geen uitzondering, zelfs niet binnen zijn eigen praktijk. Een andere dokter die evenals hij in de Jolie-kliniek operaties uitvoert, is de dermatoloog Anthony Hasan, MD. Hij is de dokter die verantwoordelijk was voor de BBL-ingreep die Maribel Cardona fataal werd. Ook al had Dr. Hasan ooit wel een officiële certificatie (deze certificatie is inmiddels verlopen) van de American Board of Dermatology, dit certificaat waarborgt niet dat hij buikwandcorrecties, borstvergrotingen of Brazilian Butt Lifts uit mag voeren. “Training in plastische chirurgie en certificatie bestaan niet voor niets”, zegt Dr. Rubinstaine. “Je vraagt ook geen loodgieter om een elektrisch probleem op te lossen en geen elektricien om de w.c. te maken. Als je geen loodgieter belt om naar je elektrische probleem te kijken, waarom ga je dan naar een huisarts of internist om je operatie te laten uitvoeren?”

Het Jolie Plastic Surgery Center is slechts een van de vele klinieken die met hun artsen adverteren als cosmetische chirurgen, of erger nog als plastisch chirurgen. Hun Instagram-pagina telt bijna 10.000 volgers met dagelijkse posts waarin ongelooflijk goedkope deals geadverteerd worden voor BBL-ingrepen met inbegrip van zes nachten in een revalidatiehuis en vervoer van en naar het vliegveld. Voor potentiële patiënten die snel op het internet zoeken, geeft Real Self dokters als Valls en Hasan die als “arts in Miami” genoemd worden in plaats van “plastisch chirurg in Miami”, omdat de website niet kan nagaan of zij plastische chirurgie kwalificaties hebben. Deze iets veranderde toon is echter misleidend voor consumenten die het verschil in terminologie niet door hebben.

Zelfs dan nog vinden sommige mensen op zoek naar een voordelige ingreep de info van de kliniek voldoende, zoals RealSelf-gebruikster LIONESS92 aangaf, die vanuit Texas naar Miami vloog voor haar BBL, in een review van de kliniek een tijdje terug. Omdat het intake-proces voor de patiënten van de kliniek die van buiten komen, alleen maar verzending van wat papieren vooraf en de mogelijkheid om uit een paar artsen voor de operatie te kunnen kiezen inhoudt, zien de meeste patiënten hun arts pas echt wanneer zij aankomen voor hun ingreep. Nadat zij bij aankomst in Miami naar de kwalificaties van Dr. Vall gevraagd had, had LIONESS92 nog steeds vertrouwen in haar keuze van chirurg ondanks dat zij ontdekte dat hij en een andere arts alleen maar een medische vergunning hadden, geen training in plastische chirurgie.

“Ik vroeg hoe lang hij al BBL’s uitvoerde (10 jaar zei hij), waarom hij zijn eigen praktijk opgegeven had (hij stelde dat het te veel werk was om een eigen praktijk te hebben) en wat de risico’s voor mij waren dat er iets mis zou gaan (ik kreeg geen duidelijk antwoord, maar hij verzekerde mij dat ik ok zou zijn). Nu ken ik de reputatie van het bedrijf dat er veel mensen gestorven zijn bij verschillende ingrepen en dat andere chirurgen die daar werken, zich met onethische zaken bezighouden. Ik heb mijn beslissing om Dr. Valls of Dr. Jonathan Fisher te kiezen echter gemaakt, omdat geen van beide artsen geregistreerde sterfgevallen hadden en allebei vergunningen hadden. Dr. Valls heeft in Cuba gestudeerd en is in 1975 afgestudeerd. Dr. Fisher heeft in Harvard fysiologie gestudeerd en een andere medische opleiding gevolgd waarvan ik de naam niet meer weet. Hoe dan ook, ik heb het gevoel dat ik uitgebreid onderzoek heb gedaan naar beide artsen en ik voel me goed bij dat besluit dat ik genomen heb ondanks alle negatieve berichten in de media.” – Real Self Member LIONESS92.

Het voorkomen van BBL-sterfgevallen in de toekomst

Dr. Careaga is maar al te goed bekend met deze tragedies, omdat hij zelf te maken heeft gehad met een serie van wat hij “chop-shops” in Miami noemt. “De ergste ervaring die ik ooit heb gehad, was vier jaar geleden, toen een patiënt bij me kwam voor een consult voor een BBL ondanks dat zij al voor de operatie bij een plaatselijke chop-shop betaald had”, zegt hij. “Zij wilden haar haar geld niet teruggeven en daarom kon ze niet anders dan de operatie daardoor te laten en is vervolgens op de operatietafel gestorven. Dit was een tragisch dood die gemakkelijk voorkomen had kunnen worden.”

Helaas komen tragedie’s met plastische chirurgie niet alleen in Miami voor. Zowel Dr. Careaga en Dr. Rubinstein zijn het erover eens dat patiëntenvoorlichting essentieel is om meer sterfgevallen te voorkomen die veroorzaakt worden door de Wilde-Westen mentaliteit bij goedkope operaties. “Je moet de beste omstandigheden voor jezelf uitzoeken, zodat je de beste resultaten krijgt”, zegt Dr. Rubinstein. “Complicaties kunnen zich ook voordoen bij de hoogst gekwalificeerde en meest ervaren chirurgen. Dat kan gebeuren en soms ligt dit buiten de schuld van degene die opereert, maar als je kijkt naar het verloop bij een bepaald soort kliniek, dan moet je jezelf afvragen waarom het daar gebeurt.”

Waar moet je op letten bij de keuze van een arts?

Als je een plastische ingreep overweegt en door een vriend, social media of via internet naar een arts bent doorgestuurd, informeer jezelf dan, waarbij de volgende stappen niet overgeslagen mogen worden. “Zoek de arts op op de overheidswebsite van geregistreerde artsen. Daar kun je zien of zij een vergunning hebben en of er eventueel disciplinaire procedures tegen hen lopen”, adviseert Dr. Careaga. “Ga naar checkyoursurgeon.com [alleen voor de V.S.] om te zien of zij een certificaat voor plastische chirurgie hebben,” voegt Dr. Rubinstein daaraan toe, “en controleer of de kliniek waar je operatie gaat plaatsvinden erkend is door een overheidsinstantie zoals de Joint Commission en de American Association for Accreditation of Ambulatory Surgery Facilities [beide alleen voor de V.S.].”

Het geval van Kizzy London kan een waarschuwing zijn voor de moeders, vrouwen en dochters die nog steeds naar Florida vliegen voor de belofte van een “look for less”. Ondanks het onderzoek van het OM in Florida naar de kliniek, is de Jolie-kliniek nog steeds open en laat zijn pagina op RealSelf zien dat het nieuws van de dood van London en de vele ontevreden reviews over de BBL-resultaten anderen er niet van weerhouden hebben om door te gaan met hun operaties. Als er geen overheidsorgaan is dat vastlegt of een dokter gekwalificeerd is om bepaalde ingrepen uit te voeren, is het helemaal aan de patiënt om onderzoek te doen. Het is nu nog belangrijker dan ooit om jezelf volledig te informeren voordat je een beslissing neemt die alleen op geld gebaseerd is. “Zuinig zijn bij het boeken van een vakantie, auto of kleding is verstandig, maar dat gaat niet op voor plastische chirurgie”, zegt Dr. Careaga.

In Nederland zijn er beroepsverenigingen voor artsen als de NVPC voor plastisch chirurgen en de NVCG voor cosmetisch artsen. Lidmaatschap van zo’n vereniging betekent niet per se dat een arts de beste in een bepaalde behandeling is, maar verzekert je wel van een aantal vereisten. De artsen aangesloten bij zo’n vereniging worden gevisiteerd en gecontroleerd op het naleven van die vereisten. Wil je weten waar je voor welke behandeling in Nederland het best terecht kunt? Vraag ons om advies.

VRAAG ADVIES

bron: NewBeauty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *