COMPLICATIES BIJ FILLERS

Op de afdeling dermatologie van het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam houdt cosmetisch arts Tom Decates een complicatiespreekuur voor injectables. In deze column legt Tom uit wat nu precies een complicatie is en haalt hij een situatie aan uit de praktijk.

Je wilt graag mooie, vollere lippen, maar bent bang voor blauwe plekken en bultjes. Blauwe plekken kunnen altijd optreden en noemen we geen complicatie. Bultjes kunnen dat wel zijn. Deze bultjes bestaan uit de filler waar het lichaam dan een kapsel omheen heeft gemaakt. Doordat er de laatste jaren steeds meer fillers worden ingespoten, neemt ook het aantal complicaties toe. Dit geldt voor zowel de permanente als de goede, oplosbare fillers (hyaluronzuurfillers).

Op het spreekuur meldde zich een dame van 35 met pijn, roodheid en zwelling van de lip, een dag na haar behandeling. Ze was een half jaar geleden behandeld met 1 ml filler, waarvan ze het merk niet meer wist en het kostte haar maar 200 euro (If it’s to good to be true, it probably is!). Ze had een dag ervoor nogmaals 1 ml in laten spuiten, maar durfde met haar klachten niet meer terug te gaan. Via haar huisarts was ze bij ons op het spreekuur terecht gekomen. 

De kenmerken van een echte complicatie door een filler zijn: roodheid, zwelling, pijn, abcesvorming en bulten. Wanneer je bovenstaande klachten hebt, kun je bij ons terecht op het complicatiespreekuur.

We maakten een echo om vast te stellen wat het probleem was en om welke filler het ging. Als snel zagen wij dat het gelukkig ging om een oplosbaar hyaluronzuur. 

Complicaties met hyaluronzuur kunnen worden opgelost met het enzym hyaluronidase. Dit kunnen we precies op de juiste plek inspuiten, tijdens het aanprikken maken we een echo om te kijken waar het naaldje terecht komt. De oorzaak van complicaties bij fillers is in 50% een verkeerde injectie techniek, een verkeerde indicatie of een gevolg van injectie bij reeds aanwezige permanente fillers. De andere helft is product gerelateerd, hiernaar zijn wij wetenschappelijk onderzoek aan het doen.

We konden dus goed zien waar de filler zat en met het enzym hyaluronidase hebben we de filler opgelost. Complicaties met oplosbare, hyaluronzuur fillers kunnen ontstaan doordat er teveel product wordt ingespoten, of dat een bloedvat wordt dichtgedrukt of wanneer de filler in een bloedvat wordt gespoten. In alle gevallen kunnen we dat probleem oplossen. Deze dame voelde verlichting, direct na de behandeling en liet twee weken later via de app weten dat ze geen klachten meer had.

Naast complicaties met oplosbare, hyaluronzuur fillers veroorzaken permanente fillers op dit moment de meeste complicaties. Deze zijn op grote schaal in Nederland toegepast tussen 2000 en oktober 2006, het moment dat het gebruik door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ontraden werd. Sinds 1 januari 2015 is het gebruik van  permanente vulmiddelen daadwerkelijk verboden in Nederland. Indien de complicatie is veroorzaakt door een permanente filler, kunnen we deze behandelen met de warmte van een laser die het materiaal weer vloeibaar maakt. Hierna kan het gemakkelijker worden weggehaald door een prik met een naald na lokale verdoving. Vaak zijn voor het verwijderen van alle typen permanente vulmiddelen meerdere behandelingen nodig. In een enkel geval moet er uiteindelijk nog een chirurgische behandeling plaatsvinden.

Hoe zorg je ervoor dat je de kans op complicaties zo goed mogelijk vermijdt?

– Bezoek een arts die lid is van zijn of haar beroepsvereniging (bijv. NVCG voor de cosmetisch artsen),

– Laat je nooit inspuiten met permanente fillers, maar alleen met oplosbare fillers,

– Zorg dat je een boekje mee naar huis krijgt met de sticker van de gebruikte oplosbare filler.

Afdeling Dermatologie Erasmus MC afspraak.derma@erasmusmc.nl t. 010 – 703 58 76

VRAAG ADVIES

Verwant bericht

Reageer 5

 1. Pingback: KOM OP, MEID. - wiemooiwilzijn

 2. Goedemidag
  Ik heb 6 maanden geleden fillers laten spuiten tussen mijn wenkbrauwen precies boven de neus 1 ml. en neus en boven mijn wenkbrauwen van het merk princess met meer ml
  En tweede dag begon mijn nachtmerrie tot nu toe help mij alstublieft ? toen ik de tweede dag wakker werd was ik duizelig en bijna flauwgevallen het werd steeds erger van dat gevoel ik moest de hele dag mijn hoofd onder de kraan houden of frisse lucht of mijn benen omhoog houden zo dat ik niet flauwval en de vrouw die dat heeft gedaan zij dat onzin is en dat ik overdrijf daarna ben ik naar de dokter gegaan hij weet ok niks hier van drie dagen lang barsten van huilen en ging niet over en ik bleef doorzoeken op internet niks gevonden die dat ook heeft met deze rare complicaties ik ben weer naar de dokter gegaan omdat ik het niet meer kon heeft mij tabletten van antidepressie voor geschreven tegen paniek en depressie terwijl ik dat nooit eerder een depressie heb gehad maar ik moest ze nemen omdat ik het niet meer kon .
  Het was minder geworden maar toch nog last van ik heb ook een MRI scan laten doen maar niks gevonden .
  Elk keer als ik grip heb komt het weer terug dat rot gevoel van flauwvallen en mijn hart het opgeeft zo heb ik dat gevoel .
  Ik ben gisteren naar een klinic gegaan in Amsterdam en mijn verhaal verteld hij zij dat het kan dat er in de bloedvaten gespoten is en hij heeft geen apparaten om te zien een ego of iets dergelijks hij zij dat ik een MRI scan weer moeten doen met een soort spul dat in de bloedvaten terecht komt dan zien ze het wel .
  Maar mijn vraag is als dat zo is is er een oplossing daarvoor of moet ik gewoon wachten tot het vanzelf weggaat maar hoelang ?of moet ik leren mee leven .
  Ik wil geholpen worden ik kan zo niet meer leven ik ben een moeder van vier kinderen ??help help help….

  1. Post
   Author

   Dag Rima, wat vervelend dat je zo’n nare ervaring hebt na de behandeling en dat de arts je niet heeft kunnen helpen. Wij kunnen je inhoudelijk geen medisch advies geven, maar we kunnen je wel doorverwijzen naar een arts die gespecialiseerd is in complicaties na het gebruik van fillers. Stuur je ons even een berichtje via de vraag advies pagina? Dan nemen we contact met je op.

 3. Ik heb bij faceland fillers laten zetten van
  Radiesse in mijn wangen… het was heel
  Erg dik meteen al de eerste dag en t bleef ook hard en gezwollen de dagen erna… nu anderhalve maand later is zijn het nog steeds 2 harde bulten onder Mn oog en een groot gedeelte van Mn wang… ben 2 x op consult geweest, ze zeggen dat mijn cellen reageren op de filler en heb ook antihistamine gekregen nu dat een week gebruikt en t word minimaal rustiger maar nu ben ik klaar met de kuur en de harde bulten blijven en ik heb ook donkere plekken bij Mn traangoot door de druk van de bult ( die dus tot onder aan mn oog hard en opgezet is) wat kan ik hier het beste mee doen?

  1. Post
   Author

   Wat vervelend te horen dat je zo’n last hebt van de behandeling. Ben je in de gelegenheid ons een duidelijke foto te sturen van de ‘bulten’? Dan leggen we je casus voor aan een goede arts. Je kunt de foto mailen naar info@wiemooiwilzijn.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *