COMPLICATIES BIJ FILLERS

Op de afdeling dermatologie van het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam houdt cosmetisch arts Tom Decates een complicatiespreekuur voor injectables. In deze column legt Tom uit wat nu precies een complicatie is en haalt hij een situatie aan uit de praktijk.

Je wilt graag mooie, vollere lippen, maar bent bang voor blauwe plekken en bultjes. Blauwe plekken kunnen altijd optreden en noemen we geen complicatie. Bultjes kunnen dat wel zijn. Deze bultjes bestaan uit de filler waar het lichaam dan een kapsel omheen heeft gemaakt. Doordat er de laatste jaren steeds meer fillers worden ingespoten, neemt ook het aantal complicaties toe. Dit geldt voor zowel de permanente als de goede, oplosbare fillers (hyaluronzuurfillers).

Op het spreekuur meldde zich een dame van 35 met pijn, roodheid en zwelling van de lip, een dag na haar behandeling. Ze was een half jaar geleden behandeld met 1 ml filler, waarvan ze het merk niet meer wist en het kostte haar maar 200 euro (If it’s to good to be true, it probably is!). Ze had een dag ervoor nogmaals 1 ml in laten spuiten, maar durfde met haar klachten niet meer terug te gaan. Via haar huisarts was ze bij ons op het spreekuur terecht gekomen. 

De kenmerken van een echte complicatie door een filler zijn: roodheid, zwelling, pijn, abcesvorming en bulten. Wanneer je bovenstaande klachten hebt, kun je bij ons terecht op het complicatiespreekuur.

We maakten een echo om vast te stellen wat het probleem was en om welke filler het ging. Als snel zagen wij dat het gelukkig ging om een oplosbaar hyaluronzuur. 

Complicaties met hyaluronzuur kunnen worden opgelost met het enzym hyaluronidase. Dit kunnen we precies op de juiste plek inspuiten, tijdens het aanprikken maken we een echo om te kijken waar het naaldje terecht komt. De oorzaak van complicaties bij fillers is in 50% een verkeerde injectie techniek, een verkeerde indicatie of een gevolg van injectie bij reeds aanwezige permanente fillers. De andere helft is product gerelateerd, hiernaar zijn wij wetenschappelijk onderzoek aan het doen.

We konden dus goed zien waar de filler zat en met het enzym hyaluronidase hebben we de filler opgelost. Complicaties met oplosbare, hyaluronzuur fillers kunnen ontstaan doordat er teveel product wordt ingespoten, of dat een bloedvat wordt dichtgedrukt of wanneer de filler in een bloedvat wordt gespoten. In alle gevallen kunnen we dat probleem oplossen. Deze dame voelde verlichting, direct na de behandeling en liet twee weken later via de app weten dat ze geen klachten meer had.

Naast complicaties met oplosbare, hyaluronzuur fillers veroorzaken permanente fillers op dit moment de meeste complicaties. Deze zijn op grote schaal in Nederland toegepast tussen 2000 en oktober 2006, het moment dat het gebruik door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ontraden werd. Sinds 1 januari 2015 is het gebruik van  permanente vulmiddelen daadwerkelijk verboden in Nederland. Indien de complicatie is veroorzaakt door een permanente filler, kunnen we deze behandelen met de warmte van een laser die het materiaal weer vloeibaar maakt. Hierna kan het gemakkelijker worden weggehaald door een prik met een naald na lokale verdoving. Vaak zijn voor het verwijderen van alle typen permanente vulmiddelen meerdere behandelingen nodig. In een enkel geval moet er uiteindelijk nog een chirurgische behandeling plaatsvinden.

Hoe zorg je ervoor dat je de kans op complicaties zo veel mogelijk vermijdt?

– Bezoek een arts die lid is van zijn of haar beroepsvereniging (bijv. NVCG voor de cosmetisch artsen),

– Laat je nooit inspuiten met permanente fillers, maar alleen met oplosbare fillers,

– Zorg dat je weet welk product er is gebruikt en vraag om de sticker van de verpakking met daarop het aantal cc, de merknaam en het lotnummer.

Afdeling Dermatologie Erasmus MC afspraak.derma@erasmusmc.nl t. 010 – 703 58 76

VRAAG ADVIES

Reageer 15

 1. Pingback: KOM OP, MEID. - wiemooiwilzijn

 2. Goedemidag
  Ik heb 6 maanden geleden fillers laten spuiten tussen mijn wenkbrauwen precies boven de neus 1 ml. en neus en boven mijn wenkbrauwen van het merk princess met meer ml
  En tweede dag begon mijn nachtmerrie tot nu toe help mij alstublieft ? toen ik de tweede dag wakker werd was ik duizelig en bijna flauwgevallen het werd steeds erger van dat gevoel ik moest de hele dag mijn hoofd onder de kraan houden of frisse lucht of mijn benen omhoog houden zo dat ik niet flauwval en de vrouw die dat heeft gedaan zij dat onzin is en dat ik overdrijf daarna ben ik naar de dokter gegaan hij weet ok niks hier van drie dagen lang barsten van huilen en ging niet over en ik bleef doorzoeken op internet niks gevonden die dat ook heeft met deze rare complicaties ik ben weer naar de dokter gegaan omdat ik het niet meer kon heeft mij tabletten van antidepressie voor geschreven tegen paniek en depressie terwijl ik dat nooit eerder een depressie heb gehad maar ik moest ze nemen omdat ik het niet meer kon .
  Het was minder geworden maar toch nog last van ik heb ook een MRI scan laten doen maar niks gevonden .
  Elk keer als ik grip heb komt het weer terug dat rot gevoel van flauwvallen en mijn hart het opgeeft zo heb ik dat gevoel .
  Ik ben gisteren naar een klinic gegaan in Amsterdam en mijn verhaal verteld hij zij dat het kan dat er in de bloedvaten gespoten is en hij heeft geen apparaten om te zien een ego of iets dergelijks hij zij dat ik een MRI scan weer moeten doen met een soort spul dat in de bloedvaten terecht komt dan zien ze het wel .
  Maar mijn vraag is als dat zo is is er een oplossing daarvoor of moet ik gewoon wachten tot het vanzelf weggaat maar hoelang ?of moet ik leren mee leven .
  Ik wil geholpen worden ik kan zo niet meer leven ik ben een moeder van vier kinderen ??help help help….

  1. Post
   Author

   Dag Rima, wat vervelend dat je zo’n nare ervaring hebt na de behandeling en dat de arts je niet heeft kunnen helpen. Wij kunnen je inhoudelijk geen medisch advies geven, maar we kunnen je wel doorverwijzen naar een arts die gespecialiseerd is in complicaties na het gebruik van fillers. Stuur je ons even een berichtje via de vraag advies pagina? Dan nemen we contact met je op.

 3. Ik heb bij faceland fillers laten zetten van
  Radiesse in mijn wangen… het was heel
  Erg dik meteen al de eerste dag en t bleef ook hard en gezwollen de dagen erna… nu anderhalve maand later is zijn het nog steeds 2 harde bulten onder Mn oog en een groot gedeelte van Mn wang… ben 2 x op consult geweest, ze zeggen dat mijn cellen reageren op de filler en heb ook antihistamine gekregen nu dat een week gebruikt en t word minimaal rustiger maar nu ben ik klaar met de kuur en de harde bulten blijven en ik heb ook donkere plekken bij Mn traangoot door de druk van de bult ( die dus tot onder aan mn oog hard en opgezet is) wat kan ik hier het beste mee doen?

  1. Post
   Author

   Wat vervelend te horen dat je zo’n last hebt van de behandeling. Ben je in de gelegenheid ons een duidelijke foto te sturen van de ‘bulten’? Dan leggen we je casus voor aan een goede arts. Je kunt de foto mailen naar info@wiemooiwilzijn.nl.

 4. Ik heb 15 oktober lipfillers laten bijvullen. Naar 3 dagen kreeg ik een ontstoken lip ik belde meteen de kliniek op en mocht lang komen. Volgens hun was het een lipontsteking. Het werd zo dik en leek inderdaad op een ontstoken lip ik dacht het gaat wel over. Voorheen heb ik nooit een ontstoken lip gehad en vond het een beetje vreemd. Zij hebben bij mij princesse fillers ingspoten ik vroeg ook of dit niet zou botsen omdat ik normaal juvaderm erin heb zitten, dit zou niet het geval zijn. Heb sinds 2016 al lipfillers ( juvaderm ) . Na 3 weken ging ik langs de huisarts om het toch te laten zien zij gaf mij een zalf waarvan het wel minder werd maar toch niet overging. Ben nu een half jaartje verder en heb nu een donker roze vlek op mijn lip waarvan het nog steeds niet over is. Helaas kan ik niet teruggaan bij dit kliniek omdat ik zwanger ben, en er dan niks word uitgevoerd. Eerder werd mij wel aangegeven om het te kunnen uithalen en omdat dit met natuurlijke middelen word gedaan geen kwaad kon. Ben inmiddels 3 x naar de huisarts geweest en naar de dermataloog waarvan zij dachten dat het toch door de filler zou komen. Helaas gaf de kliniek aan niks te kunnen doen ivm zwangerschap. Hebben jullie enige idee wat dit zou kunnen zijn? Ik heb zoveel gelezen op internet dat ik niemand in mijn situatie ben tegen gekomen.

  1. Post
   Author

   Wat vervelend dat je zo’n last hebt van de behandeling en niet tevreden bent met het resultaat. Een hyaluronzuur filler kan inderdaad worden opgelost met hyaluronidase; een enzym dat hyaluron afbreekt. Voor alle behandelingen (vullen en oplossen) geldt dat artsen die niet uitvoeren tijdens een zwangerschap. Wat je nu al wel zou kunnen doen is een arts met een echo laten kijken of en waar er nog product zit. Je kunt daarvoor terecht bij het filler complicatie spreekuur in het Erasmus MC in Rotterdam of stuur ons even een privébericht met je woonplaats dan kijken wij of we een arts weten bij jou in de buurt.

 5. Goede avond,

  Ik heb 8 jaar geleden fillers in laten spuiten bij de plooien naar van mijn mond naar mijn kik. Als advies om knobbeltjes tegen te gaan kreeg ik het advies om veel water te drinken. Echter in de jaren die volgde voelde ik steeds meer bultjes ontstaan. Van buitenaf zijn ze niet zichtbaar maar mijn huid is dusdanig lelijk geworden dat ik me enorm schaam. Ook gaan ze steeds vaker zeer doen. Ik weet nog wel de naam van de kliniek maar heb geen idee meer welke filler er gebruikt is. Dit kan restilaine of Juvendum of zoiets zijn geweest. Deze namen komen me wel bekend voor. Zou ik hier iets aan kunnen laten doen?
  Hartelijke groet
  Angelique

  1. Post
   Author

   Dag Angelique, een hyaluronzuur filler als Restylane of Juvederm zou na een jaar ‘opgelost’ moeten zijn. Zou het om een permanente filler kunnen gaan? We adviseren je even langs het complicatiespreekuur in het Erasmus MC te gaan. Daar kunnen ze doormiddel van een echo zien waar en of er nog product zit. Mocht Rotterdam te ver uit de route zijn voor je stuur ons dan even een privé bericht!

 6. Hoi! Ik laat in Nederland Botox doen in mijn voorhoofd, en als ik naar op vakantie ga jaarlijks ook bij 1 specifieke arts. Beiden zijn gerenommeerde artsen, en ben tevreden. Alleen als ik naar mijn arts in Suriname ga, dan werkt de Botox de volgende dag al, en heb ik veel en veel meer resultaat. Terwijl als ik hier in NL ga, dan duurt het letterlijk een week voor ik resultaat zie, en het is niet zo heftig. Hoe kan dit? Ik heb het idee dat zij beiden even veel inspuiten? Kan het aan het klimaat liggen? Of zijn er bepaalde Botox merken die eenmaal sterker zijn? Zo ja, welke is het sterkste? Ik vind het juist prachtig als het helemaal strak staat, en dat effect bereik ik hier eigenlijk net niet steeds.

  1. Post
   Author

   Hi Charell, de sterkte van de botuline toxine (Botox) hangt af hoeveel het verdunt wordt. Het aantal prikjes zegt dus niet zo veel. Ik zou als ik jou was nadrukkelijk aangeven bij je volgende behandeling dat je hoger gedoseerd wilt worden. Nu weet ik dat veel Nederlandse cosmetisch artsen liever voor een natuurlijker resultaat gaan, maar als jij graag minimaal beweging wilt hebben, is dat prima natuurlijk.

 7. Hi Charell,
  Alles waar ik bang voor was heeft de dokter waargemaakt voor mij ,
  Masseter Botox is verkeerd gegaan beide kanten van mijn gezicht is verlamd kan niet meer lachen . Mondhoeken zijn gezakt .
  Daarnaast lipfillers verkeerd techniek gebruikt, nu is mijn boven lip groter dan onder lip, en boven de contouren van mijn lippen heb ik nu ook fillers En dat bruggetje onder mijn neus heeft hij ook gevuld met filler hij was eerst heel strak nu heb in twee bolle lijnen ..
  Juvaderm 3 1ml.. de dokter zelf wil me niet helpen .. dit doet me heel
  Veel verdriet .. ik leef al 3 maanden geïsoleerd durf niet naar buiten te gaan ..
  andere artsen willen me niet helpen omdat ze vinden dat de dokter moet corrigeren..
  ik ben zo wanhopig op zoek naar antwoorden..
  wel hebben ze me verteld dat mijn lippen wel van zelf oplost maar
  Boven gedeelte zal blijven omdat het te hoog is ingezet …
  is dit waar ? Kan een filler boven je lip contour niet van zelf oplossen ?
  Wat nou als ik elke dag masseer en warmte houd is het dan mogelijk dat het proces versnelt ?
  Hoop dat u antwoorden heeft op mij zonder dat ik hyaluronidase hoeft te gebruiken.
  Want hier wil geen enkel arts mij helpen

  1. Post
   Author

   Wat vervelend dat je zo’n tegenvallend resultaat hebt en dat de behandelaar geen gehoor geeft. Als je wilt kunnen we een goede arts voor je zoeken bij jou in de buurt. Contact je ons even via mail of WhatsApp?

 8. Hoi! Ik heb even een vraagje: ik heb in december 2019 mijn traangootjes laten opvullen met een tijdelijke filler. Ik merk sinds een aantal maanden dat ik 2 bobbels heb gekregen op die plek, wat er eerst nooit zat. Ik stoor me hier ontzettend aan en ik ben al 2 keer teruggeweest naar de kliniek waar het gedaan is en zij heeft toen hyalase toegepast. Ik zag wel iets van verschil, maar niet genoeg helaas. Ik ben hierna naar een andere kliniek geweest voor een second opinion en hij heeft ook hyalase toegepast, maar durfde het niet aan om het rechtstreeks in te spuiten. Hij wist niet zeker of het wel echt fillers was.. Als ik erop druk voel ik een verharding, aan beide kanten. Het is ook gevoelig als ik erop druk. Is het mogelijk dat mijn tijdelijke filler toch is ingekapsels? Beide artsen hebben de hyalase niet in de filler rechtstreeks ingespoten, maar eromheen. Ik wil zo graag dat het word opgelost, maar weet even niet hoe of wat. Hoop dat u mij advies kunt geven!

  1. Post
   Author

   Dag Daniek, wellicht is het een idee om even met een echo te laten kijken om er achter te komen of en waar er precies filler zit. Het mogelijk oplossen van de filler kan dan ook veel preciezer worden gedaan. Als je wilt kunnen we een arts voor je zoeken bij jou in de buurt die met echografie werkt. Neem je even contact met ons op via mail of WhatsApp?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *