De facelift anno 2020

Sietske liep een dag mee op de OK van plastisch chirurg Kalam Ahmed en leerde alles over de facelift anno 2020.

De facelift zoals we die kennen van de excessen in de jaren 90, bestaat niet meer. Tegenwoordig is de facelift een uitgebreid stappenplan van geavanceerde technieken waarmee een heel natuurlijk resultaat behaald kan worden.

Geschiedenis van de facelift1900-1970

Voor we je vertellen hoe de facelift heden ten dage precies wordt uitgevoerd, geven we je eerst even een lesje geschiedenis. De eerste facelift dateert namelijk al van 1901! De eerst gerapporteerde facelift werd in Berlijn uitgevoerd door Eugen Holländer. Die kreeg het verzoek van een vooruitstrevende Poolse aristocrate om haar wangen en hangende mondhoeken te liften. In de Eerste Wereldoorlog (1914 - 1918) kwamen veel soldaten verminkt uit de strijd en waren het de Nederlander Johannes Esser en de Brit Harold Delf Gillies die de gezichten van de soldaten probeerden te reconstrueren. Esser ontwikkelde de ‘skin graft inlay technique’ welke tot op de dag van vandaag de meest geroemde ontdekking is op het gebied van de plastische chirurgie. De techniek die ‘eilandflap’ wordt genoemd, is een techniekvoor gezichtsreconstructie waarbij een stuk huid op korte afstand over het lichaam wordt getransplanteerd. De zenuwen en bloedvaten worden verlegd, zodat een onderhuidse toevoer naar het getransplanteerde stuk huid in stand wordt gehouden.

The Guinea Pig Club

Ook na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel soldaten terug met gezichtsverwondingen en werd in Engeland een macaber clubje opgericht: de Guinea Pig Club. Dit was een sociaal gebeuren voor patiënten van het Britse Queen Victoria ziekenhuis voor plastische chirurgie die naast drankjes ook verminkingen deelden. De enigszins zwartgallige naam van de club, die tot 2007 heeft bestaan, verwijst naar de experimentele aard van de ingrepen. De operaties die werden uitgevoerd op de verminkte veteranen, waren namelijk pijnlijk en de kans van slagen laag.

SMAS techniek 1970–1980

Pas zeventig jaar later introduceerde Tord Skoog een techniek waarbij ook de diepere huidlaag werd gelift in plaats van alleen de bovenkant van de huid strak te trekken. Door de SMAS-laag (Superficial Anatomical Muscular Aponeurotic System) te liften kon een mooier en beter resultaat bereikt worden.

1980–1991

Tessier, die een achtergrond had in craniofaciale chirurgie ging over tot een subperiosteale dissectie (ontleding onder het beenvlies) via een coronale incisie (snee van oor tot oor over de kruin heen). In 1979 toonde Tessier aan dat een ingreep onder het beenvlies van de bovenrand en laterale rand van de oogkas het mogelijk maakte om het zachte weefsel en de wenkbrauwen te liften met betere resultaten dan bij de traditionele facelift. Het doel was het zachte weefsel over de onderliggende botstructuur omhoog te trekken en daarmee de patiënt weer een jeugdig uiterlijk te geven.

Volumetrische periode (1991–heden)

Aan het begin van deze periode van de geschiedenis van de facelift vond een verandering plaats in het conceptueel denken, chirurgen begonnen meer aandacht te besteden aan het minimaliseren van littekens, herstel van het onderhuidse volume dat bij veroudering verloren gaat en zij begonnen de ‘lift’ in craniale in plaats van achterwaartse richting uit te voeren.De techniek voor de uitvoering van een facelift ging van eenvoudig de huid optrekken en deze weer vastnaaien aan SMAS en deep plane-ingrepen naar een meer verfijnde facelift waarbij verschillende opties overwogen worden om een esthetisch verantwoord en langer durend effect te bereiken.

Enter de facelift anno 2020

Samenvattend: bij de allereerste facelifts werd enkel de huid gelift zonder de SMAS-laag aan te raken. Vergelijkbaar met een S-lift, een ingreep zonder lange termijn resultaat. De eerste facelift die Kalam uitvoerde, was een zogeheten Macs-lift waarbij naast de huid ook de bindweefselplaat strak voor het oor werd getrokken. Inmiddels is de techniek zo ontwikkeld dat de diepere huidlaag wordt gelift in combinatie met lipofilling (eigen vet van buik of benen) zonder grote zichtbare littekens. Het litteken valt mooi achter het oor en over de rand van de tragus (stukje kraakbeen net voor de oorschelp).Kalam voerde zijn eerste facelift uit in 2007 bij een reconstructieve brandwondenpatiënt. Nu voert hij op jaarbasis zo’n 50 deepplane facelifts in combinatie met lipofilling uit. Dat aantal ziet hij graag groeien. Niet alleen omdat hij het een leuke behandeling vindt om uit te voeren, maar vooral ook omdat de resultaten zo bevredigend zijn. De esthetische kant van de plastische chirurgie wordt vaak ‘happy surgery’ genoemd, omdat mensen niet ziek zijn, maar een cosmetische verfraaiing wensen. Een facelift is wellicht een rigoureuze ingreep waar je even goed van moet herstellen, maar dan heb je wel wat. Met recht ‘happy surgery’ te noemen.

In de eerste aflevering van de wiemooiwilzijn podcast spreken we Kalam Ahmed en zijn collega plastisch chirurg Wouter van der Pot over plastische chirurgie.

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Johannes_Esser & https://en.wikipedia.org/wiki/Guinea_Pig_Club

Vorige
Vorige

Vragen over borstimplantatenziekte (BII)

Volgende
Volgende

Wat je moet weten over bindweefsel, de fascia