Diastase, het herstel en mogelijke behandelingen

Sietske Atsma INFORMATIE 8 Comments

Een baby krijgen is een groot en mooi geschenk. Wat minder fijn zijn de sporen die een zwangerschap en bevalling op het lichaam achter kunnen laten. Striae, wat extra kilo’s en uit elkaar getrokken buikspieren ook wel diastase genoemd. In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen om je core te versterken na de bevalling. 

@ Isabela Martins

Daar schakelen we experts voor in, te weten personal trainer Ljuba Lapre, cosmetisch arts Aleid Koppius en plastisch chirurg Klaske Booij. Allen ervaringsdeskundige (want moeder) en in het bezit van de juiste kennis om te adviseren over de verschillende manieren en behandelingen voor het versterken van de core na een zwangerschap. 

Wat is diastase?

Zo’n 60% van de vrouwen krijgt er mee te maken tijdens de zwangerschap; diastase. De rechte buikspieren (rectus abdomen) wijken op de middenlijn van de bindweefsel-peesplaat (linea alba) om ruimte te maken voor de groeiende baby. De bindweefsel-peesplaat loopt van het schaambeen tot het borstbeen en is normaal gesproken een centimeter breed. Een diastase kan over de gehele lengte voorkomen. Door het wijken van de rechte buikspieren is de core vaak verslapt wat na de bevalling kan leiden tot rugklachten en bekkenbodemklachten. In veel gevallen herstelt het lichaam zich na 6 maanden, maar ook vaak genoeg houden de klachten aan. In dat geval is het raadzaam hulp in te schakelen van een specialist. Een van onderstaande specialisten bijvoorbeeld. 

Ljuba Lapre over de juiste training

“Bij een diastase is geduld een schone zaak. Het is uiterst belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Geef het de eerste 2 maanden de rust om te herstellen van de heftige workout die je hebt verricht tijdens de bevalling. En denk eraan  dat ‘ontzwangeren’ ook 9 maanden duurt. Maak lekker veel wandelingen met de kinderwagen. Bewegen is goed voor de doorbloeding en daarmee ook voor het herstel. Laat je bekkenbodemspieren controleren door een bekkenbodem specialist en eventueel los masseren, want met vaste spieren is het lastig aan te sterken. Ik raad je af om ongetraind zomaar buikspieroefeningen te doen. Begin bij de basis en leg de focus op de dwarse diepe buikspieren (dit zijn de diepst liggende buikspieren). Daarna op de schuine buikspieren en pas als laatste de rechte buikspieren. Als je weinig ervaring hebt met trainen, schakel dan hulp in van een bekkenbodem specialist of personal trainer die ervaring heeft op dit gebied. Een vrouwelijke personal trainer die zelf een bevalling heeft meegemaakt, weet jou uiteraard goed te begeleiden.”

Aleid Koppius over EmSculpt

“Mocht trainen niet voldoende verbetering bieden dan bestaat er een mooie niet invasieve behandeling genaamd Emsculpt. Emsculpt is een FDA approved body contouring apparaat, waarbij tegelijkertijd vet wordt verbrand en spieren worden versterkt. Één behandeling van 30 minuten staat gelijk aan 20.000 hele sterke contracties (samentrekkingen van dermate sterkte die wij in de sportschool niet kunnen bereiken).”

Sietske onderging een EmSculpt behandeling. Bekijk de video hier.

“Door deze intensieve ‘workouts’ (waar we bijzonder weinig voor hoeven te zweten) kunnen we buik- en bilspieren versterken en zijn, in het geval van diastase, de buikspieren in staat om weer dichter naar elkaar toe te groeien. Bij diastase worden 6 sessies aangeraden verspreid over 3 weken (bij enkel vetvermindering en spierversterking 4 sessies verspreid over 2 weken). Onderzoek heeft aangetoond dat Emsculpt onderhuids vet met 19% vermindert, spiermassa met 16% laat toenemen en diastase met 11% verbetert. Best een fijne bijwerking bij je diastase behandeling, die sixpack.”

Klaske Booij over een buikwandcorrectie

“Als bovenstaande training en behandeling geen effect hebben gehad, dan kan een buikwandcorrectie uitkomst bieden. Zeker omdat er vaak (naast de aanwezige rectus diastase) ook sprake is van huidoverschot van de buik. Een buikwandcorrectie is een grote operatie en wordt daarom uitgevoerd onder algehele narcose. Voorafgaand aan de operatie bepaalt de plastisch chirurg hoeveel huid er weggehaald kan worden om weer een strakke buik te krijgen. Er wordt een horizontaal litteken gemaakt onder de bikinilijn. Vanuit hier worden de huid en het onderliggende vetweefsel losgemaakt tot aan de ribbenboog.”

“Als er rectus diastase aanwezig is, dan kunnen de rechte buikspieren ‘gereefd’ worden: door de rechte buikspieren met behulp van stevige hechtingen aan elkaar te hechten wordt de buik weer platter en strakker en zal dus het ‘bolle’ aspect van de buik verdwijnen of sterk verminderen. Daarna zal de huid weer strak gezet worden door deze naar beneden te trekken. De navel wordt hierbij weer verplaatst naar de oorspronkelijke plek. Na de operatie is het belangrijk om 6 weken niet te sporten, niet zwaar te tillen en drukverhogende momenten te vermijden. Dit laatste is met name belangrijk als de rectus diastase is gecorrigeerd. Tot die tijd wordt ook geadviseerd om compressiekleding te dragen ter ondersteuning van de genezing.”

Lees over de bijkomende voordelen van een buikwandcorrectie.

Reageer 8

 1. Mijn zoontje is nu 3 jaar. Ik heb een opening tussen mijn buikspieren gekregen na deze bevalling. Al jaren ontzettend veel rugproblemen…ik zou heel graag willen laten kijken naar mijn buik en wat de mogelijkheden zijn….

 2. Ik heb enorme diastase gekregen zowel bij mijn eerste als bij mijn tweede zwangerschap. Mijn jongste kind is al 10 jaar. Ik vroeg me af of er in mijn geval nog iets aan te doen is? Ik heb ( naast het feit dat het niet mooi is) veel last van mijn rug en heupen.

  Groetjes, Valéria

  1. Dag Valéria, daar is zeker nog iets aan te doen. Als je wilt kunnen we je doorverwijzen voor een vrijblijvend consult bij een plastisch chirurg.

 3. Na 4 kinderen en vanaf mijn 2e de kind ben ik achter gekomen in dit jaar dat ik diastase. Ik train mijn buik spieren maar geen resultaten. Ik werd er heel erg onzeker van. Ik merk dat veel sport school en persoonlijk trainer geen verstand hebben van deze trauma. Het is zelf moeilijk of zelf duur om zo specialist vinden. Die je daarmee kan helpen. Of die je voldoende begeleiden
  Omdat verzekering helemaal niet of te weinig hulp bieden. Naast mijn mooi zegens. Ik heb last van mijn rug, bekkenbodem en soms publiek vernedering. Heeft me zelf beeld om laag gehaald.

  1. Dag Sheila, wat vervelend dat je zo’n last hebt van de diastase. In sommige gevallen wordt een ingreep wel vergoed als er sprake is van een medische indicatie. Ben je gezien door een gynaecoloog of plastisch chirurg al?

 4. Mijn osteopaat heeft geconstateerd dat er sprake is van een diastase bij mij. Mijn jongste kind is nu 7. Kan dit nog verholpen worden en waar begin ik om een doorverwijzing te krijgen? Moet ik hiervoor bij de huisarts zijn? Ik heb vooral veel.last van darm/maagproblemen hierdoor en rugklachten.

  1. Zeker. Als je klachten hebt veroorzaakt door de diastase kom je waarschijnlijk wel in aanmerking voor een behandeling. Met een verwijzing van de huisarts kun je terecht bij de poli plastische chirurgie in het ziekenhuis. Mocht je advies willen over artsen en ziekenhuizen kun je ons het best even direct mailen op [email protected].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *