DNA van invloed op complicaties bij fillers

Wat als we je vertellen dat ontdekt is dat je met een bepaald onderdeel in je DNA meer kans hebt op complicaties bij een fillerhandeling? Dat betekent dat we in de toekomst eerst ons DNA zouden kunnen laten onderzoeken, voordat we een filler behandeling ondergaan.

Onderzoekers van het Erasmus MC onderzochten het DNA van patiënten die bij hen op het spreekuur verschenen met een complicatie door een filler. Bekend is dat permanente fillers (reeds 6 jaar verboden in Nederland) veel complicaties veroorzaken. Minder bekend is dat een tijdelijke filler ook voor complicaties kan zorgen.

Roodheid, zwelling en bulten zijn van die complicaties. Bij het onderzoeken van het afgenomen bloed bleken de testpersonen een zelfde onderdeel in het DNA te hebben welke gelinkt lijkt te zijn aan een verhoogd risico op immuun reacties na het injecteren van een filler. Uit het onderzoek blijkt dat mensen met een complicatie vaak een bepaalde HLA-combinatie in het DNA hebben. HLA staat voor Human Leukocyte Antigen.

Een waardevolle en interessante ontdekking. Als dit betekent dat we straks eerst ons DNA kunnen laten testen voor we een behandeling ondergaan, kunnen er veel complicaties worden voorkomen.

Wetenschapper en cosmetisch arts Tom Decates is een van de onderzoekers die deze ontdekking heeft gedaan, over het onderzoek zegt hij het volgende; “Dat HLA is een ontvanger die je op iedere cel in je lichaam hebt. Als er iets vreemds wordt ingespoten wat niet lichaam-eigen is, dan gaan die antennes reageren op wat binnenkomt. Ze gaan ertegen vechten. Zo ontstaan de complicaties.”

“Het is met name je immuunsysteem dat reageert, en dat uit zich bijvoorbeeld in roodheid, zwellingen of bulten. We zien dat mensen die een complicatie hebben vaker een HLA combinatie hebben. Niemand heeft dit ooit eerder bedacht en onderzocht, dus wereldwijd is dit nieuwe kennis“.

Overweeg je een filler behandeling en wil je meer weten over de verschillende behandelingen en mogelijke complicaties? We plannen je graag in bij een goede arts bij jou in de buurt. Je kunt ons mailen, bellen of appen.

 

 

 

 

bron: Tom Decates & RTL nieuws

Verwant bericht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *